Vissza

Rózsakalács

2017.03.06. | Varga Anita
Megszakítva a sós sorozatot, jöjjön most egy édes borkorcsolya a közelgő nőnap alkalmából! Egy meghitt estén, egy csokor illatos vörös rózsa, egy pohár izgalmas, fűszeres turán vagy egy jó portói mellé ajánljuk…
 

Mert megérdemeljük. Mert szeretjük. Mert szeretnek. Mert virág nélkül nincs tavasz, és nincs nőnap sem. Mert kellenek az ilyen alkalmak, igenis legyenek ünnepek, amikor egy pillanatra megállunk és odafigyelünk. Egymásra és magunkra is. Március 8. ideális időpont a nők ünneplésére: már lekerültek rólunk a télikabátok, egy kicsit többet mutatunk meg magunkból, de a világ nem csak az egyre tarkább női ruháktól válik újra színessé. A rádióban hallottam a minap, amint egy unott női hang panaszkodik, hogy fantáziátlan férje folyton rózsát visz neki nőnapra. Nos, ezt a hozzáállást most inkább nem véleményezném, de azt hiszem, a férfi helyében még tennék egy utolsó kísérletet. Mondjuk, megsütném ezt a rózsakalácsot szívem választottjának. Kizárt, hogy kifogást találjon benne! Hűvösek még az esték, biztosan jólesik majd utána egy meghitt összebújás...



Hozzávalók: 
  • 45 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília (a vaníliarúd kikapart magja)
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl tej
A töltelékhez:
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 10 dkg csokoládépehely vagy aprított étcsoki
  • 10 dkg aszalt áfonya


Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit beletesszük a dagasztógép táljába: beleszitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, rá a cukor, a vanília kikapart magja, mellé a só, a tojás, az olvasztott langyos vaj és a tej.
2. Dagasszuk jó sokáig (lehet ez 7-8 perc), hogy szépen egyneműsödjenek benne az alapanyagok, így rugalmas, fényes, tömör kalácstésztát kapunk. (A dagasztást természetesen kézzel is végezhetjük, csak úgy egy kicsit időigényesebb.)
3. Nagyon vékonyan kilisztezett tálban, lefedve kelesztjük 45 percen át, majdnem a duplájára fog dagadni.
4. A megkelt tésztát sodrófa segítségével nagyjából 2 mm vastagságú téglalapra nyújtjuk. Ha nem engedi magát, érdemes mindig kicsit pihentetni, a tömörsége lazulni fog, és nem áll ellen, amikor újra próbálkozunk vele.
5. Ezen a ponton jöhet a töltelék: a tésztát egy ecset segítségével lekenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk barna cukorral, majd meghintjük a csokival és az áfonyával. Ha a vaj túl soknak tűnik, hagyjunk a végére is belőle: rácsepegtethetjük a töltelékre, így a gyümölcs biztosan beletapad majd sütés során a tésztánkba, és nem pereg ki belőle.
6. A tésztát a hosszanti oldala mentén feltekerjük, akárcsak egy kakaós csigát, és kb. 15-16 egyforma szélességű szeletre vágjuk fel.



7. Egy 30 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, körben beleültetjük a tekercseket. Nem kell túl szorosra, mert még bőven kelni fog, nő majd a térfogata a pihentetés és a sütés során.



8. Amíg pihen a töltött tésztánk, melegítsük be a sütőt 180 ºC -ra. Szórjuk még meg egy kevés barna cukorral a tekercsek tetejét is, hogy szép karamelles színe és íze legyen.



9. A sütés első felében takarjuk le fóliával, hogy ne égjen oda a teteje. 40 perc alatt sül készre. Porcukorral meghintve tálaljuk.



Jó ünneplést! ;-)
 
:
Fotó:
Varga Anita



címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)