Vissza

Sajtkrémes padlizsántekercsek

2018.11.08. | Klich Zsuzsa
Gyorsan elkészíthető padlizsános előétel – vagy kiváló szendvics, ha épp úgy tartja kedvünk…

Tojásgyümölcs, törökparadicsom, vinete, padlizsán. Mindegyik elnevezés ezt a gyönyörű, fényes, gömb alakú vagy hosszúkás, legtöbbször lila, időnként fehér, sárga vagy fekete termésű növényt takarja, amely a burgonyafélék családjába tartozik, és Délkelet Ázsiából származik. Energiatartalma kicsi, vízben, vitaminokban és ásványi anyagokban azonban rendkívül gazdag, vérképző és vízhajtó hatású, serkenti az emésztést – és nagyon finom.

A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, ebből készül például a görög muszaka, a szerb ajvár, az erdélyi vinetta vagy a francia ratatouille. Mi most egy egyszerű receptet mutatunk, ami pillanatok alatt elkészül, és nagyon tápláló.



Hozzávalók:
  • 2 kicsi padlizsán (vagy egy nagyobb)
  • olívaolaj
  • só, bors
A krémhez:
  • 10 dkg érett, natúr kecskesajt
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 4-5 ágacska friss kakukkfű
  • 1 kis gerezd fokhagyma


Elkészítés:
  1. A sütőt 200 fokra melegítjük.
  2. A padlizsánokat megmossuk, és hosszában kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, erre fektetjük a szeleteket, és ecset segítségével vékonyan megkenjük őket olívaolajjal.
  4. Megszórjuk egy kis sóval és borssal, aztán betoljuk a sütőbe, és 15 percig sütjük.
  5. Megfordítjuk a szeleteket, újra kenjük, sózzuk, borsozzuk őket.
  6. Ismét sütjük 10-15 percet (érdemes nézegetni, a vastagabb szeletek egy kicsit lassabban sülnek).
  7. Közben a sajtokat keverőtálba tesszük, a kakukkfűlevélkéket lehúzzuk a szárról, és hozzáadjuk, majd beletörjük a fokhagymát is, és alaposan összedolgozzuk.
  8. A kisült padlizsánt hagyjuk kicsit hűlni, aztán megkenjük a krémmel, feltekerjük, mint a palacsintát, és már fogyaszthatjuk is.


Borsmenta-tipp 1.: még különlegesebb ez a finomság, ha mindegyik tekercsbe 1-1 olajban eltett aszalt paradicsomot is rejtünk.

Borsmenta-tipp 2.: nem kell hozzá más, csak egy néhány szelet kenyér, és a fenti alapanyagokból remek szendvicset készíthetünk. A sajtkrémet kenyérre kenjük, beborítjuk a padlizsánszelettel, és már tálalhatjuk is a gyerekzsúron, de bekerülhet az uzsonnás dobozkába is.



Megjegyzés: a recept Stahl Judité, ezúton is ezer köszönet érte!






 
:
Fotó:
Szabó Edit -
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (15) balassa bor (4) balaton (79) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (282) borász (49) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (131) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (6) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (42) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (4) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (131) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (16) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (47) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (6) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (162) rosalia (5) rozé (37) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (24) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (42) száraz szamorodni (5) szekszárd (31) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (35) tokaj (128) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (35) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (38) utazunk (21) vacsora (9) verseny (12) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)