Vissza

Sajtos puffancs

2018.10.11. | Klich Zsuzsa
Íme a képviselőfánk sós kistestvére, a házibulik sztárja. Szinte könnyebb elkészíteni, mint végigmondani a receptjét. De mi azért megsúgjuk…
 


Számolod a kalóriákat? Felejtsd el! Ennek a pogácsának a java víz, az a kis sajt, vaj és liszt pedig olyan könnyű, hogy egészen biztosan nem hizlal…

A viccet félretéve: persze, hogy figyelni kell a mennyiségekre, de azért néha egy kis bűn belefér. Ez a puffancs nagyon gyorsan elkészül, és rendkívül finom. Kiváló társa az esti borozgatásoknak, és másnap a gyerek uzsonnás dobozába is jut belőle.



Hozzávalók:
  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 16 dkg finomliszt
  • 2 egész tojás + 1 fehérje
  • 1 csapott teáskanál só
  • 10 dkg vegyes reszelt sajt (minél többféle, annál jobb!)
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • reszelt (füstölt) sajt



Elkészítés:


1. Egy lábosban feltesszük melegedni a vizet, beledobjuk a vajat, és ha elolvadt, belekeverjük a lisztet is.

2. Egy kicsit kevergetjük, aztán lehúzzuk a tűzről. Akkor jó, ha elválik az edény falától, az állaga pedig… szemüveg nélkül krumplipürének is nézhető.

3. Hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük benne a tojásokat, a sót és a reszelt sajtot (ma épp trappista, füstölt parmezán és egy pici gouda került bele).

4. Ha kész, állni hagyjuk. Akár egy éjszakát is pihenhet a hűtőben.

5. Sütés előtt lisztes kézzel golyókat formázunk a tésztából, és sütőpapírra sorakoztatjuk őket. A golyók tetejét megkenjük egy pici vízzel elkevert tojássárgával, és megszórjuk reszelt sajttal.

6. 185 fokra előmelegített sütőben 25-28 perc alatt készre sütjük.



Körülbelül 20-25 puffancs lesz belőle. Kívül roppan, belül lágy. Abbahagyhatatlan.



 
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (37) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (108) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (77) eger (38) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (11) etyek budai borvidék (5) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (59) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (11) heimann (8) húsvét (8) interjú (109) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (56) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (39) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (12) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (53) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (140) rosalia (5) rozé (29) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (65) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (31) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj-hegyalja (74) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (43) vörösbor (41) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (5)