Vissza
Főzünk

Spárgakrémleves

Spárgakrémleves című cikk borítóképe
2019. 05. 20. | Klich Zsuzsa
Lehet harsányzöld, törtfehér vagy lilás rózsaszín, imádjuk a spárgát minden változatban. Ezúttal krémlevest készítettünk belőle, de az elkövetkezendő hetekben még számtalan módon az asztalra kerülhet, hiszen most van szezonja…

János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd! – tartja a német mondás, és tapasztalatból tudjuk, hogy a német emberek nem is feledik ezt a fontos bölcsességet. Aki mostanság arra jár, láthatja, hogy az utak mentén elhelyezett kis bódékban együtt árulják a spárgát és az epret, a helybéli háziasszonyok nagy örömére.

A spárga rendkívül egészséges. Elhanyagolható a szénhidrát- és zsírtartalma, annál jelentősebb a benne található rostok, ásványi anyagok és vitaminok mennyisége. Véd a kimerültség, a hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól. Egy szó mint száz: tavasszal éppen erre van szükségünk.

A spárga előkészítése, tisztítása rendkívül egyszerű. A fehéret hámozni kell, finoman, vékonyan, a zölddel viszont semmi dolgunk. Mossuk meg, majd a szár alsó részét kissé hajlítsuk meg, hogy elpattanjon a zsenge szárrész. Ahol elpattan, onnantól a csúcsig nem fás, bármilyen ételhez felhasználhatjuk. A kicsit keményebb, fásabb alsó részéből viszont mennyei krémleves készíthető az alábbi módon:

Hozzávalók:

  • 25 dkg zöldspárga (lehet fehér is, de azt hámozni kell)
  • 1 leveskocka
  • 5 dl víz
  • 0,75 dl tejfel
  • 1,5 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál finomliszt (vagy teljes kiőrlésű)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • bors

Elkészítés:

1. A spárgaszálakat megmossuk, kettétörjük, a fejeket (a csúcsos végeket) levágjuk és félretesszük, a zsenge szár többi részét 2 cm-es darabokra vágjuk, a fás részt külön edénybe tesszük.

2. Fél liter vizet forralni kezdünk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a spárgaszálak fás részét, és 25 percig főzzük, hogy minden ízt kinyerjünk belőle. Akkor a fás spárgát kiszedjük, és mehet a helyére a darabokra vágott zsenge spárgaszár. Puhulásig főzzük, hagyjuk kicsit kihűlni, pépesre turmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk. (Kicsit a fás szárrészeket is megpróbálhatjuk átpasszírozni, érdemes.)

3. A masszát öntsük vissza a fazékba. Ha túl sűrű, hígítsuk még 1-2 dl vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát, és 10 percig főzzük. Félidőben tegyük hozzá a félretett spárgafejeket.

4. Keverjük el a lisztet a tejfellel és a tejjel, a levest vegyük le a tűzről, és hőkiegyenlítéses módszerrel habarjuk be. (A liszt gazdagítja a levest, de el is hagyható.)

5. A petrezselyemzöldjét vágjuk finomra, és közvetlenül tálalás előtt szórjuk a forró levesbe. Törjünk a tetejére frissen őrölt borsot.

Pirított kenyérkockával is kínálhatjuk.

Borsmenta-tipp 1.: ha nagyobb mennyiségű spárgát vásároltunk, érdemes passzírozás után kisebb tálkákban lefagyasztani belőle, így bármikor felidézhetjük a tavasz ízeit.

Borsmenta-tipp 2.: a főtt spárgafejek nagyon finomak betétként a levesben, de egy kis majonézzel összeturmixolva nagyszerű mártogatós lesz belőlük, amit bármilyen rántott zöldséghez, húshoz kínálhatunk.

Fotó:
Klich Zsuzsa