Szilveszteri malacpogácsa juhtúróval
Ez aztán a borkorcsolya! Sós, omlós és ellenállhatatlan! Az pedig külön vicces, ahogyan a szilveszteri változatban a röfik egymás mellett sorakoznak a tálcán. (Ezzel kapcsolatban lásd az első tippünket.)
Csodás tálalóedényeinket a Nora’s Designtól szereztük be. Nagyon szeretjük, mert esztétikus és rendkívül sokoldalúan használható mindegyik. A konyhában is, az asztalon is jól mutatnak ezek a letisztult, elegáns darabok.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt (kb. 10%-a lehet teljes kiőrlésű)
- 25 dkg hideg vaj/margarin
- 1 tojássárgája
- 1 púpos teáskanál só
- 5 dkg reszelt parmezán (esetleg füstölt sajt)
- 25 dkg juhtúró
- 1 tojásfehérje
- hántolt napraforgómag

Elkészítés:
1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg (!) vajat/margarint.
2. Belekeverjük a sót és a juhtúrót.
3. Beleöntjük a tojássárgáját és a reszelt sajtot.
4. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle. Minél kevesebb ideig fogjuk kézben, annál jobb!
Kb. egy órára/sütésig hűtőbe tesszük.
5. 6-7 mm vastagra nyújtjuk, kb. 5-6 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk (ha pogácsaforma nincs kéznél, megteszi egy féldecis pohár is).
6. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével (megszórhatjuk szezámmaggal vagy bármivel, amit szeretünk: napraforgómag, tökmag, mandulaforgács…, de enélkül is tökéletes).
7. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
8. 15 perc alatt sül meg, de figyeljük, mert hamar megpirul a teteje!
40-50 db lesz belőle. Frissen a legfinomabb!
Borsmenta-tipp 1: szilveszterre készíthetünk malacpogácsát a következő módon: a kiszaggatott körformák egyik oldalát ujjunkkal kicsit kilapítjuk, majd bevágjuk késsel, és a két kis fülecskét két oldalra hajtjuk. A leeső tésztadarabokból 1 cm átmérőjű kis köröket szaggatunk (nekünk a filctoll kupakja nagyon bevált), és a malacpofira illesztjük, ez lesz az orrocska, amibe fogpiszkálóval két kicsi lyukacskát fúrunk. A szemeket napraforgómagból szúrjuk a helyére. Ennyi az egész, és már jöhet is a tojásfehérje, majd a sütés a fent leírt módon.
Borsmenta-tipp 2: ha szeretjük, a vaj/margarin negyedét vagy felét finom, sült zsírral is helyettesíthetjük. Ebben az esetben a zsírt felhasználás előtt tegyük mélyhűtőbe egy időre, és rendkívül gyorsan aprítsuk a tésztába!
Zero waste (hulladékhasznosítási) tanács: próbáljunk a piacon saját edénybe, textilszatyorba vásárolni! A receptben szereplő hozzávalókat – a só kivételével – kimérve vettük!