Vissza

Töltött cukkini

2016.10.31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…
 

Latin-Amerikából származik, de hála Kolumbusz Kristóf áldásos tevékenységének, mára Európában is igen elterjedt növény a cukkini. Magyarországon az utóbbi két évtizedben vált mindennapossá, és mivel a tökkel ellentétben minden porcikája ehető, igen gyorsan megszerették a háziasszonyok. (A nagyobbakra nőtt, érettebb darabokkal azért bánjunk körültekintően, ott már előfordulhat, hogy kemény a héja és a magja is.) Ez az önmagában meglehetősen ízetlen, ámde éppen ezért rendkívül izgalmasan fűszerezhető zöldség voltaképpen a tök és az uborka rokona. A kalóriatartalma alacsony, nincs benne koleszterin, viszont nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, és mivel a konyhában rendkívül sokoldalúan felhasználható, érdemes színesíteni vele az étrendünket. Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet, és akár gombával, akár sonkával, akár más zöldségekkel, sajttal próbálkozunk, a siker nem marad el. Mi most a darált húsos változatot mutatjuk meg, mert a választott borunkhoz ez az ízkombináció illik legjobban.



Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 közepes, zsenge cukkini (igyekezzünk egyeneseket választani)
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 csokor zöldpetrezselyem, apróra vágva
  • 15 dkg reszelt sajt
  • só, bors ízlés szerint


Elkészítés:
  1. A cukkiniket megmossuk, hosszában kettévágjuk, és karalábévájóval vagy kiskanállal kikaparjuk a közepüket. Nem kell nagyon mélyen! A kivájt részt félretesszük, a cukkinit kicsit megsózzuk és állni hagyjuk.
  2. A vöröshagymát felaprítjuk, megfuttatjuk az olajon, és amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, és fehéredésig sütjük. Közben a cukkini kivájt közepét finomra aprítjuk, és a paradicsompürével együtt a már fehérre sütött húshoz adjuk.
  3. Ha a hús megpirult, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, alaposan összekeverjük, és levesszük a tűzről.
  4. A húsos masszát kiskanállal a kivájt cukkinikbe töltjük, és a tetejét jó gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.
  5. A töltött cukkiniket tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad, és a teteje egy kicsit megpirul. Addigra a cukkini is áthevül, és egy kicsit meg is puhul, de azért még épp eléggé roppanós marad.
  6. Friss salátával tálaljuk.
Borajánlatunk: Ikon Borászat: Rosé 2015

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (37) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (108) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (77) eger (38) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (11) etyek budai borvidék (5) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (59) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (11) heimann (8) húsvét (8) interjú (109) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (56) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (39) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (12) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (53) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (140) rosalia (5) rozé (29) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (65) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (31) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj-hegyalja (74) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (43) vörösbor (41) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (5)