Főzünk

Túrónudli spárgákkal

Túrónudli spárgákkal című cikk borítóképe
2017. 05. 29. | Szabó Edit
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…

Gazsó György színművész egyik legkedvesebb tavaszi fogása, ahogyan Kalla Kálmán készítette. Figyelem, a fehér spárgát vékonyan meg kell hámozni, ám a zöld spárgát elég megmosni főzés előtt – viszont az alsó, fás részt törjük le róla, mert annak fogyasztása kevés örömöt szerez. (Krémlevesalapnak azonban kiválóan felhasználható.)

Hozzávalók:

  • 250 g fehér spárga (kb. 12 mm átmérőjű), főzve
  • 250 g zöld spárga (kb. 8-10 mm átmérőjű), főzve
  • 250 g túró
  • 150 g liszt
  • 20 g vaj
  • 1 tojás
  • ½ csésze sauvignon blanc fehérbor
  • 1 csésze fehérspárga-főzőlé
  • 2 csésze tejszín
  • 1 csokor citromfű (a fele finomra vágva)
  • 4 szelet bacon, szárazra pirítva, durvára törve

Elkészítése:

  1. A spárgákat megfőzzük, kivesszük a vízből, lecsepegtetjük, átlósan 3 cm-es darabokra vágjuk és félretesszük.
  2. Három liter vizet egy kiskanálnyi sóval forralni kezdünk.
  3. A túrót átpasszírozzuk, majd összegyúrjuk a vajjal, a tojással, a sóval és a liszt 2/3 részével. Félkemény tésztát készítünk. Mivel a tészta keménysége függ a túró víztartalmától, 2-3 darab 1 cm x 3cm méretű tésztát a főzővízbe dobunk, és próbafőzést végzünk. Ha 2 perc főzési idő után nem főtt szét, de nem is túl kemény, akkor jó a tésztánk. Ha túl puha, hozzágyúrjuk a többi lisztet is.
  4. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, és 4 cm-es csíkokat vágunk belőle. A csíkokat aztán 1 cm-es metéltre szabjuk, és mindegyiket megsodorjuk a deszkán, hogy formás nudlikat kapjunk. A nudlikat a forrásban lévő vízbe dobjuk, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ekkor leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük.
  5. Egy kétliteres lábosban a bort a spárga főzőlevével felére beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, megsózzuk, és 3 percig forraljuk. A vágott citromfűvel ízesítjük. Beleforgatjuk az összevágott spárgákat, és óvatosan elkeverjük a kifőzött nudlival.
  6. Forrón egy tálra borítjuk, és a tetejét megszórjuk a ropogósra sütött baconnel.
  7. Citromfűlevelekkel díszítjük.

Fotó:
Gazsó György