Főzünk

Vargabéles

Vargabéles című cikk borítóképe
2016. 12. 20. | Szabó Edit
A vargabéles a világ egyik legnagyszerűbb süteménye. Gyorsan és könnyen elkészíthető, jól párosítható a fiatal tokaji aszúkhoz, és szinte mindenki szereti.

Hozzávalók:

  • 45 dkg tehéntúró
  • 20 dkg cérnametélt
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 4 dkg vaj
  • 3 tojás
  • félmaréknyi mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag réteslap
  • 2 evőkanál olaj
  • porcukor ízlés szerint

Elkészítés:

A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, két tojássárgáját, és villával összedolgozzuk.

A metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, és a tejföllel együtt azt is a túróhoz keverjük.

Beletesszük a citromhéjat, a vaníliás cukrot, a mazsolát, és azzal is összedolgozzuk, majd végül beleforgatjuk a két tojásfehérje felvert habját is.

Egy tepsit megkenünk olajjal úgy, hogy a peremre is jusson. Egy réteslapot belefektetünk úgy, hogy egy része a tepsi egyik oldalán lelógjon. A sütőforma alján maradó réteslapot megkenjük olajjal, és most jöhet a második réteslap úgy, hogy az a másik oldalon lógjon le.

A túrótölteléket a réteslapra simítjuk, egyenletesen elosztva, hogy megtöltse a tepsit. Ráhajtogatjuk az egyik oldalon lelógó réteslapot, jöhet az olajozás, aztán a másik oldalon lelógó réteslap is a helyére kerül. Ha ügyesen dolgoztunk, a tölteléket minden irányból réteslap fogja körül.

Az utolsó tojást is felütjük, villával felverjük, és megkenjük vele a sütemény tetejét.

180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából félóra alatt aranybarnára sütjük.

Ízlés szerint, porcukorral meghintve vagy anélkül tálaljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap