Vargabéles

2016.12.20. | Szabó Edit
A vargabéles a világ egyik legnagyszerűbb süteménye. Gyorsan és könnyen elkészíthető, jól párosítható a fiatal tokaji aszúkhoz, és szinte mindenki szereti.
 

Hozzávalók:
  • 45 dkg tehéntúró
  • 20 dkg cérnametélt
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 4 dkg vaj
  • 3 tojás
  • félmaréknyi mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag réteslap
  • 2 evőkanál olaj
  • porcukor ízlés szerint

Elkészítés:

A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, két tojássárgáját, és villával összedolgozzuk.



A metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, és a tejföllel együtt azt is a túróhoz keverjük.

Beletesszük a citromhéjat, a vaníliás cukrot, a mazsolát, és azzal is összedolgozzuk, majd végül beleforgatjuk a két tojásfehérje felvert habját is.



Egy tepsit megkenünk olajjal úgy, hogy a peremre is jusson. Egy réteslapot belefektetünk úgy, hogy egy része a tepsi egyik oldalán lelógjon. A sütőforma alján maradó réteslapot megkenjük olajjal, és most jöhet a második réteslap úgy, hogy az a másik oldalon lógjon le.

A túrótölteléket a réteslapra simítjuk, egyenletesen elosztva, hogy megtöltse a tepsit. Ráhajtogatjuk az egyik oldalon lelógó réteslapot, jöhet az olajozás, aztán a másik oldalon lelógó réteslap is a helyére kerül. Ha ügyesen dolgoztunk, a tölteléket minden irányból réteslap fogja körül.


Az utolsó tojást is felütjük, villával felverjük, és megkenjük vele a sütemény tetejét.

180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából félóra alatt aranybarnára sütjük.



Ízlés szerint, porcukorral meghintve vagy anélkül tálaljuk.
Fotó:
Szabó Edit -



címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)