2019.06.03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…
A zsenge zöldborsónál kevés finomabb zöldség létezik. Minden évben alig várjuk, hogy megduzzadjanak a zöld hüvelyek, hogy ujjunk között megroppantsuk a burkot, és fogainkkal egyenként leharapjuk az édes szemeket a parányi kocsányról. Aki beszabadult már egy tavaszi kertbe, és volt olyan szerencsés, hogy egyenesen a szárról kóstolta a zsenge zöldborsót, tudja, hogy miről beszélünk.
Persze az is finom, amit a piacon veszünk, de válasszunk olyat, ami teljesen friss, mert ha a hüvely már fonnyadt egy kicsit, más lesz az élmény.
A zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, tehát most kezdődik, ez az eleje. Nem csupán finom, de magas fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt rendkívül értékes táplálék, és mikroelemeket is bőségesen találunk benne. A mag most még éretlen, hiszen sárgán lesz majd érett, de a borsót nem tilos „zölden” fogyasztani, sőt!
Közösen kifejteni nagyon jó móka, de ne csodálkozzunk, ha végül kevés marad a tálban. Ha azt szeretnénk, hogy a levesbe is kerüljön, kapcsoljunk be valami kellemes zenét, és fussunk neki egyedül. A levesből érdemes jó nagy lábossal főzni, másnap is finom – ha ugyan marad belőle.
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó, kifejtve (ehhez kb. egy-másfél kilót kell vásárolni – attól függ, hogy az ember lánya segít-e a fejtésben)
- 2 dkg vaj
- 1 l víz (vagy húsleves, ez esetben nincs szükség a leveskockára)
- 1 (bio) leveskocka
- 2 közepes sárgarépa
- 1 gyökér (fehérrépa)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű vagy finomliszt
- 1 teáskanál édes fűszerpaprika
- 1 teáskanál cukor
- 1 kávéskanál só
Hozzávalók a nokedlihez:
- 20 dkg finomliszt (negyede-ötöde lehet teljes kiőrlésű)
- 1 tojás
- másfél dl víz
- egy nagy csipet só
- 1 evőkanál olaj (vagy más zsiradék)
Elkészítés:
1. A répákat hámozás után vágjuk vékony szeletekre, a petrezselymet apróra, és néhány percig mindkettőt pároljuk a vajon.
2. Dobjuk rá a kifejtett borsót is, öntsünk alá kb. fél dl vizet, és fedő alatt pároljuk nagyjából 15 percig. Ha elfő a víz, pótoljuk!
3. Szórjuk meg liszttel és pirospaprikával, keverjünk rajta néhányat, aztán apránként öntsük rá a vizet/húslevest, tegyük bele a leveskockát (ha vízzel főzünk) és a cukrot.
4. Fedjük le, főzzük kis lángon még 8-10 percig. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk-cukrozzuk ízlés szerint.
5. Amíg a leves fő, a lisztet keverjük el a sóval, a tojással, majd apránként adjuk hozzá az olajat és a vizet. Nehezen folyó, sűrű masszát kell kapnunk.
6. A tésztát nokedliszaggató segítségével szaggassuk bugyogóan forró, bő sós vízbe.
Főzzük 3-4 percig, szűrőkanállal szedjük ki, pici olajjal/vajjal keverjük át, hogy ne tapadjon össze.
7. Eddigre a leves is elkészül! A nokedlit csak tálaláskor szedjük a lébe, és díszítésként hintsük meg a leves tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel.
Borsmenta-tipp 1.: most, mikor idénye van, tárazzunk be a zöldborsóból, és fagyasszuk le! Nem kell előfőzni, blansírozni, egyszerűen csak tisztítsuk meg, és tegyük zacskóba a zöld szemeket. Csodálatos lesz elővenni, és télvíz idején is az asztalra varázsolni általa egy tányérnyi nyarat.
Borsmenta-tipp 2.: a nokedli nemcsak levesbetétként fantasztikus, de önálló ételként is megállja a helyét. Tavasszal a tojásos nokedli a legnagyobb sztár, rengeteg friss salátával, de van, ahol egyszerűen csak forró kacsazsírban vagy vajban megforgatva tálalják.
Fotó:
Klich Zsuzsa