Vissza
Főzünk

Zsenge rántott tök

Zsenge rántott tök című cikk borítóképe
2018. 05. 23. | Szabó Edit
A rántott tök, a petrezselymes újkrumpli és a kapros-joghurtos öntet klasszikus tavaszi trió. Kicsit ugyan időigényes az elkészítése, de oda se neki! Évente egyszer igazán rászánhatjuk azt a két órát…

Olajban sül. Igen. Panírozni is kell. Igen. Órákat állhatunk a serpenyő mellett. Valóban. Viszont az ablak nyitva, énekel valami őrült madár, és mire megszólal a közeli templomból a déli harangszó, már örülünk, hogy rászántuk magunkat az évi rendes tökrántásra. Imádja az egész család, járjunk hát a kedvükben, és titkon valljuk be, hogy egy kicsit magunknak is panírozgatjuk azokat a szép, szabályos tökkarikákat.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 közepes méretű zsenge főzőtök
  • 50 dkg újkrumpli
  • 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
  • 1 csokor kapor, finomra vágva
  • 2 tojás
  • 15-20 dkg liszt
  • 15-20 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dkg vaj
  • 3 dl joghurt
  • 2 evőkanál majonéz
  • só, bors, ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

1. A tököt megmossuk, meghámozzuk, ujjnyi karikákra vágjuk, besózzuk, és állni hagyjuk.
2. A burgonyát késsel megkapargatjuk, dörzsiszivaccsal egy kicsit megdörzsölgetjük, aztán megmossuk, és kockára vágjuk.
3. A tökkarikákról letöröljük az összegyűlt nedvességet, a klasszikus módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva panírozzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük valamennyit. (A kisült korongokat tegyük háztartási papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassuk.)

4. Közben a burgonyát a vajra dobjuk, megsózzuk, és lassú tűzön, lefedve párolni kezdjük. Víz nem kell hozzá, a saját levében meg fog puhulni. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, és készre pároljuk. Az sem baj, ha egy kicsit odakap az alja.
5. A joghurtba belekeverjük a majonézt, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot.

6. A frissen sült tököt a petrezselymes újkrumplival és a kapros-joghurtos öntettel kínáljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap