Vissza

A Csontos

2016.09.23. | Burai László
Egy Tokaj-fertőzött borrajongónak megdobban a szíve, ha ezt a nevet hallja, a Bott Pince komoly és szépen érő furmintja feltette a térképre az olaszliszkai dűlőt. A Bodó házaspár régóta dédelgetett álma teljesült, amikor sikerült felújítaniuk az itteni öreg présházat – ennek örömére hívták meg barátaikat egy kis ünnepségre.
 
Még talán a fű is harmatos volt, amikor elindultunk a Csontosban lévő újjászületett présház irányába. Reggelivel indult a program, nem is akármilyennel, hiszen a környék izgalmas kistermelőit hívták meg Juditék, hogy bemutatkozhassanak ők is. Jó gondolat, hogy egy borvidék, egy település akkor lehet igazán sikeres, ha nemcsak a bor kiemelkedő, hanem az ehhez kapcsolódó gasztronómia is. A Csicsörke lekvár már ismerős volt korábbról, hiszen pár éve éppen a Csontos aktuális évjárata mellé ajándékba kaptunk egy Csontos birslekvárt is tőlük. Mellettük Szilágyi Tibor sajtjai, Kövér Gyuri malacságai és Újváry Detti méze tette kerek egésszé a reggelit, az időnként csöpörgő eső sem tudta elrontani a hangulatot, főleg mert a poharunkba a Bott Buborék legutóbbi évjárata került. Így, ősszel kóstolva is szerettük, kedves, könnyed, játékos habzóbor, várjuk a 2016-os folytatást!
 


Nagy Kornél neve lassan összeforr a tokaji dűlők történelmével, nem először mesélt a témáról, külön élmény volt, hogy a levéltári hangulatot időnként meg-megszakította egy bor. Ennek keretében kóstoltuk az Olaszliszka 2015-ös hárslevelűt, Kvaszinger László szintén 2015-ös sárga muskotályát és Samuel Tinon 2015-ös Kásás-dűlőbeli furmintját is. Pontos jegyzetek nem készültek, ezúttal sokkal jobban esett a hangulatot és a borokat élvezni. A friss tételek után izgalmas volt a 2014-es, nehezebb évből készített Csontos Bottéktól, már némi palackérettséget is mutat, bár a savai meghatározóak, mégsem ezen van a hangsúly, hanem a kerekségén. Csite Norbert boraival sem találkozhatunk minden kóstolón, ezért is örültem, hogy megmutatta a 2013-as Toplec furmintját. Komoly test, markáns hordóhasználat, ami ezúttal inkább a finom cserességben mutatkozott meg. Érett alapanyag, így a gyümölcsök sem maradnak el – izgalmas bor, kíváncsi lennék rá később is.
 
Az ebéd előtt még Judit a dűlőbe invitált mindenkit egy kis csipegetésre, aszúvadászatra. Ritkán van ilyesmire lehetőség, hiába kóstolunk aszúkat, nem sűrűn ízlelhetjük meg magát az aszúszemet. Nem volt nehéz feladat, szinte minden fürtön találtunk egy-két botritiszes szemet, eltérő érettségi állapotban, így minden stádiumot megvizsgáltunk, megkóstoltunk.
 


Kecskelakoma Balla Enikő gidáiból, ennyit lehetett tudni előzetesen az ebédről. Kitettek magukért vendéglátóink, a pazar raguleves után grillen készült a gerinc, a comb és a borda, köretként pedig kemencében sült sokféle zöldség. Leírva biztos nem olyan izgalmas, mint kóstolva: minden íz a helyén volt, a jus nagyszerűen egészítette ki a kecskehús édeskés ízét, és a borok is szépen alájátszottak az ételnek. Kvaszinger 2015-ös Hatalos furmintot, majd az Oremus 2009-es Mandolását kóstoltuk magnum palackból. Ezek után következett Botték két bora is 2015-ből, a Kulcsár és a Csontos. Ugyan a Kulcsár talán nem olyan lehengerlő most, mint a 2013-as volt ilyen idős korában, de van benne potenciál, ami természetesen a Csontosra is igaz, ráadásul évek óta nem volt ennyire barátságos ez a bor, mint a mostani.
Desszertként lágy kecskesajt érkezett friss bodzalekvárral, mondanom sem kell, pazar összhangban volt az Oremus 2007-es ötputtonyos aszújával, hosszú pillanatokra elcsendesedett a világ körülöttünk, jólesett az utóízt élvezni és belesimulni ebbe a harmóniába.
 
A délutáni előadás talajtani kérdéseket feszegetett, hazudnék, ha azt mondanám, hogy mindent értettem és megjegyeztem, az utána következő borsor pedig a tervezettnél rövidebbre sikerült, sajnos Homonna Attila borai kimaradtak az előzetes programhoz képest. Botték két 2015-ös Határija, a furmint és a hárs, valamint Samuel Tinon 2007-es száraz és 2008-as édes szamorodnija is elég izgalmas részletet mutatott meg a dűlők karakteréből, így senki sem háborgott az elmaradt borok miatt, leginkább a borász sajnálhatja, hogy kihagyta a lehetőséget.
 


Szép lassan a végéhez közeledett a program, megérezhette ezt a nap is, sziruposan szépre festette lemenő sugaraival a présházat. Miközben a borokat kóstoltuk vissza, Judit reggeli szavai jutottak eszembe: „Igaz, hogy a földhivatalnál a mi nevünk szerepel az ingatlanon, de szeretnénk, ha nagyon sok ember és közösség örömére válna ez a csodálatos helyszín.” Azt hiszem, már az első rendezvénnyel sikerült a kijelölt irányt megtalálni, sok ilyen remek napot kívánok még magunknak és minden borkedvelőnek a Csontosban.
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal










 

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (15) balassa bor (4) balaton (79) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (282) borász (49) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (131) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (6) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (42) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (4) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (131) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (16) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (47) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (6) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (162) rosalia (5) rozé (37) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (24) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (42) száraz szamorodni (5) szekszárd (31) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (35) tokaj (128) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (35) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (38) utazunk (21) vacsora (9) verseny (12) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)