Vissza

Az APA násza Tokajjal

2016.11.10. | Bőti László

A két világ találkozásának remek képviselője, az új Szőlős APA két hete debütált Budapesten…
 
Ha azt mondjuk, ősz, lelki szemeink előtt azonnal megjelenik egy napsütötte domboldal képe, rajta érett szőlő, és szinte már érezzük is a must, a bor ízét a szánkban. Mindez jól mutatja, hogy az őszi italok trónusát egyértelműen a bor foglalja el, egyeduralmát aligha sikerül bárminek megingatnia. Ugyanezen a trónon nyáron viszont a sör tanyázik, némiképp osztozva a hűtött rozé- és fehérborokkal – felmerül hát a kérdés, hogy miért ne próbálhatnának meg a sörök más évszakban is revansot venni.
 
A gasztromagazinok hasábjain eleddig viszonylag ritkán találkoztunk őszi, ne adj’ isten ünnepi sörajánlóval; úgy érezhetjük tehát, hogy a gyártók és a forgalmazók a hideg beálltával egyaránt visszavonulót fújnak, és tudomásul veszik, hogy a hűvösebb évszakokban számukra kevesebb babér terem.


 
Ezen a helyzeten igyekszik változtatni a Szent András Sörfőzde lelkes csapata. A két világ találkozásának remek képviselője, az új Szőlős APA két hete debütált Budapesten, saját, frissen nyílt helyükön, a Hunyadi téri Ogre Bácsiban.
 
A bemutatott sör az idei őszre forrta ki magát, a Szőlős APA-nak ugyanis ez a második verziója. Tavaly készítették először, nem a legideálisabb körülmények között, de ha már egyszer a fejükbe vették, semmiképpen sem akartak lemondani erről az izgalmas kísérletről.
A békéssszentandrásiak amúgy is elég nyughatatlan népek, folyton előjönnek valami újdonsággal, gyümölcsös sörök terén meg hazai viszonylatban szinte verhetetlenek. Sorra kerülnek ki a kezük alól az olyan, mindig csak természetes gyümölcslésűrítménnyel készült sörök, mint a négyféle gyümölccsel megbolondított Betyár Király, a feketeáfonyás Szent András Könnye vagy a Málnás Búza, hogy a legismertebbet, a Meggyeset ne is említsük. Vannak persze „klasszikus” folyékony kenyereik is szép számmal, de úgy gondolják, hogy a gyümölcsös söröknek nemcsak helye van a kézműves kínálatban, de szükség is van rájuk.


 
Ahogy Bukovszki László, a főzde egyik tulajdonosa fogalmaz, a gyümölcsös sörök afféle „kapudrogként” működnek, becsábítják a műkedvelőket a habos korsók mélyebb világába. Ez a fajta közönségnevelés igen fontos, mert bár a pár éve elindult sörforradalom Magyarországon is menetel (sorra nyílnak az új mikrofőzdék, illetve a csak az ő termékeiket kínáló kocsmák), a kisüzemekre jellemző körültekintéssel készített italok még mindig csak egy viszonylag szűk fogyasztói réteget érnek el. A békésszentandrásiak úgy vélik, hogy gyümölcsös főzeteik segítségével sikerülhet egy stabil, értő közönséget formálniuk. Ezek az édességbe hajló, könnyebben érthető, de igényesen elkészített italok azok számára is kellemes élményt nyújthatnak, akik nem szeretik a sör ízét. Aztán ki tudja, lehet, hogy néhány alkalom után szívesen próbálkoznak a Napkincse nevű szűretlen búzával vagy épp a Szőlős APA-val merthogy ezt a sört szánják készítői a második lépcsőfoknak.


 
A Szőlős APA egyébként gyümölcsössége ellenére nem könnyed cucc. Felsőerjesztésű sör, egy komolyabb American Pale Ale az alapja, és Nelson Sauvin típusú komlóval készült, ami azért érdekes, mert ez a komló önmagában is egy szolid, szőlős ízvilágot ad az italnak. A kész sört a Tokaji borvidéket meghatározó szőlőfajták hármasából, vagyis furmint, hárslevelű és sárga muskotály fajtákból készült sűrítményre engedik, majd tíz napig együtt érlelik.
 
A két hete debütált sör várhatóan hónapokig kapható lesz az arra kijelölt helyeken, a készítők tájékoztatása szerint ugyanis még legalább 6-8 főzésnyi rakamazi sűrítmény áll rendelkezésre a raktárban. A sör egyébként kifejezetten bájos anélkül, hogy behízelgő lenne. Minket azonnal meghódított, és nemcsak azért, mert a tokaji bornak is örök hűséget esküdtünk. A 4,9%-os alkoholtartalom barátságos, az ital pedig friss és energikus. Csaphidegen kóstolva rögtön felkúszik az ember orrába a szőlős íz, ami a korty elején édesnek mutatja magát a nyelven, leérkezés után azonban kellemes, kesernyés utóíz marad a szájban.


 
Kóstolótársaink egy része úgy vélte, hogy jó lenne ebből a kesernyéből még egy kicsit több is, mások szerint a korty így harmonikus igazán, az édes és a keserű szép egyensúlyt mutat. Ezen persze lehet akár szakmai szempontból is vitatkozni, de leginkább ízlés dolga. A szentandrásiak ugyanakkor mindenki véleményét szívesen veszik, hiszen a Szőlős APA idei verzióját is a tavalyi visszajelzések alapján készítették el, és szeretnék, ha a sör egyre tökéletesebb lenne.
 
Kóstoljátok meg, és segítsetek nekik, hogy olyat főzhessenek, ami igazán ízlik nektek!
 



címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (37) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (108) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (77) eger (38) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (11) etyek budai borvidék (5) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (59) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (11) heimann (8) húsvét (8) interjú (109) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (56) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (39) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (12) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (53) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (140) rosalia (5) rozé (29) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (65) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (31) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj-hegyalja (74) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (43) vörösbor (41) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (5)