Vissza
Az légy, aki vagy!
2017.10.27. | Szabó Edit
360 féle bor, színvonalas ételek, szakértő kiszolgálás – mindez együtt Budapest legújabb borbárjában. A Dohány utcai Veritasban jártunk…
„A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében” – mondta Gárdonyi Géza szerint lelkesítő beszédében Dobó István, az egri vár legendás kapitánya. Nos, a kijelentés igazságát nem vitatjuk, sőt mai viszonyainkra így ültetnénk át: egy borbár ereje nemcsak az ott kínált borokban, hanem a személyzet szakértelmében is rejlik.
Jól tudta ezt Pataki László, a szeptemberben megnyílt Veritas Borbár üzletvezetője, aki a hely szakmai irányításával nem kisebb szakembert, mint Szik Mátyás örökös magyar sommelier-bajnokot bízta meg.
A borra fogékony közönség eddig is sűrűn látogatott a budapesti Dohány utcába, az ott található Veritas Borkereskedés ugyanis nemcsak széles borkínálatával, de rendszeresen megtartott kóstolóival is belopta magát az emberek szívébe. Szeptember eleje óta azonban a borkereskedés melletti terek is megteltek élettel, a Dohány utcára néző hívogató portál mögött kapott ugyanis helyet Budapest legnagyobb borbárja.
![](/userfiles/press3(1).jpg)
Nagynak nagy, tagadhatatlan, mégis bensőséges. A kétszintes, lazán elegáns belső teret Csap Viktor tervezte, akinek finom humorát jól mutatják a kissé szokatlan, ám annál szerethetőbb építészeti megoldások. A téglaburkolattól meleg, mégis furcsán indusztriális hangulatban a méltóságot a borok képviselik, de a dizájn gondoskodik róla, hogy ne süppedjünk nagyon mélyre a borszakértés mocsarában. A vicces fejű zsiráfok, a neonarcú Dionüszosz, a színes fények, a dzsungelmintás tapéta, a rafináltan elhelyezett tükrök és a kóstolóterembe tévedt tűzpiros ló folyamatosan arra figyelmeztet bennünket, hogy az élet élvezetéhez nem elég a jó bor, kell hozzá egy kis humorérzék is.
![](/userfiles/press2(1).jpg)
Szik Mátyás örömmel vállalta a hely szakmai irányítását. Véleménye szerint a Veritas Borbár a személyzet szakmai felkészültségét tekintve bárhol lehetne a világon, de hogy tudásuk naprakész legyen, hetente kétszer tréninget is tart a munkatársaknak. A bár jelenleg az ország legnagyobb és legszélesebb borkínálatával rendelkezik: 360 hazai és külföldi bor szerepel a repertoárban, közülük egy folyamatosan cserélődő, hatvantételes szelekció poharazva is rendelhető.
![](/userfiles/press1(1).jpg)
„A borok és az ételek harmóniája rendkívül fontos számunkra, ezért arra törekszünk, hogy az itt készülő ételek mindegyike mellé több, különböző árfekvésű bort is ajánlani tudjunk a vendégeknek” – ismerteti a koncepciót Szik Mátyás, majd mosolyogva teszi hozzá: „Az légy, aki vagy! Ez a mottónk. Drágán jót adni könnyű. Számunkra az a fontos, hogy egy soványabb pénztárcájú, de igényes vendég is ugyanolyan komplex élménnyel távozzon, mint azok, akik megengedhetik maguknak a mindennapi luxust.”
![](/userfiles/22219649_349174325509443_8803884709903602142_o.jpg)
Champagne-nyal indítunk. Erős kezdés. A Duval Leroy pinot noir-pinot meunier-chardonnay házasítása kellemesen érlelt, a buborékok selymesek, remekül csúszik a kacsamájpástétom mellé. A sonkatál kiegészítője pedig egy másik buborék, egyenesen Dél-Afrikából. A Simonsig Pincészet pinotage-pinot noir tradicionális eljárással készült rozé pezsgője tökéletes kiegészítője a finoman sós mangalicasonkának.
A betérő külföldi vendégek jelentős része boldogan fedezi fel a gulyáslevest a hely kínálatában. A Jakab Attila-Tőkés Dániel séfpáros színes répákkal bolondította meg a hagyományos magyar fogást, a mellé töltött chianti classico pedig tovább kerekíti az ízeket.
„Választhattunk volna magyar bort is a gulyás mellé, de kifejezetten szórakoztat bennünket, hogy megtaláljuk, milyen külföldi borok illeszkednek leginkább a hagyományos magyar ételek ízvilágához” – mondja Szik Mátyás. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a külföldi vendégek magyar bort, a magyarok külföldi bort rendelnek először.
![](/userfiles/22218305_348110998949109_2422200972258482163_o.jpg)
A hely emblematikus fogása, a rántott denevér érkezik. Ne arra a kedves kis csüngő állatra tessék gondolni (Magyarországon egyébként is az összes denevérfaj védett), a konyhában a sertéscomb és a karaj találkozásánál található szaftos húsrészt hívják így. Tökéletes, tényleg szaftos, legszebb álmunkban kóstolunk ilyet, mellé hagyományos burgonyasaláta jár, amelyben a ravaszul elhelyezett savanyúuborka-darabkák savtartalma remekül illeszkedik a Ken Forrester chenin blanc-jához.
![](/userfiles/press6%20(2).jpg)
Meglepő módon a véres hurkát is rántva kínálják, a pankómorzsába forgatott és ropogósra sütött hurkaszeleteket gyömbéres sütőtökpürével tálalják a séfek, hozzá argentin bort tölt pohárba Németh Alíz, a hely vezető sommelier-je. A cabernet franc-malbec házasítás pazar kiegészítője a falatnak.
Desszertként a jó öreg mákos gubát kapjuk, kedves, lila virágokkal finoman megszórva, érzékien édes vaníliasodóval, hogy összhangban legyen a Chateau Megyer 2011-es édes szamorodnijával. Tudni kell, hogy e sorok írója mákos gubában nem ismer tréfát. Túlzás nélkül jelenthetjük ki: ilyen tökéletes textúrájú, minden ízében gazdag és arányos gubát étteremben még soha nem tettek elénk.
Vegyes sajttállal zárjuk a vacsorát, hozzá a Disznókő 2016-os Dry bora ismét felfrissíti az érzékeinket. Azért ott nem tartunk, hogy kezdenénk az egészet elölről, de egyetlen pillanatig sem érezzük, hogy sok volt a jóból. Arányos, szépen felépített ételsort kaptunk, amelynek minden fogása különleges műgonddal készült. Érezhető, hogy a séfek alázattal dolgoznak, visszafogottan, de izgalmasan fűszereznek, és elfogadják, hogy itt nem csupán az ételek íze fontos, de a melléjük kínált borokkal alkotott harmónia is.
Nagyszerű este volt, visszatérünk. A hely színvonalas borvacsorákat is kínál (legközelebb épp a nagy múltú francia pincészet, a Chapoutier borait töltik pohárba november 8-án), de csak úgy, egy pohár bor kedvéért is érdemes beugrani a barátokkal. Morcul az idő, hűvösödik a szél, jó lesz majd bent üldögélni, és egy testes cabernet mellől figyelni, hogyan zajlik az élet a portálon túl, a Dohány utcában.