Buborék-előkóstoló

2016.11.09. | Burai László
Fontosak az ünnepek, főleg ha egy kedves születésnapról van szó, ilyen esetben még azt az áldozatot is zokszó nélkül vállalja az ember, ha pezsgőt kell választani a nagy napra. Persze közeledik az év vége is, az ünnepekre is hasznos képben lenni.
 
Legyen Kreinbacher, gondoltam, hiszen a piacra lépésük óta stabilan hozzák a jó minőséget, amivel rövid idő alatt jókora rajongótábort szereztek maguknak. Ráadásul a nyáron történelmi sikert arattak a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, két aranyérmet is elhoztak, magyar pezsgő előttük nem nyert ezen a versenyen aranyat.
 
Pedig elsőre nem volt ilyen egyértelmű a történet, jó pár kérdőjel volt az induláskor. Senki nem tudta előre, hogy a furmint jó pezsgőalapanyag lesz-e, de az sem volt biztos, hogy sikerül majd a somlói karaktert a pezsgőben megőrizni. Ugyan egyre több pezsgő fogy, de az is kérdés volt, hogy hogyan fognak a fogyasztók a Kreinbacher pezsgőre reagálni, főleg annak fényében, hogy egyből 4 fajta is piacra lépett.
 
Nos, az idő megadta a válaszokat: már tudjuk, hogy a champagne-i pezsgőmester, Christian Forget pontosan tudta, hogy a furmint jó alap lesz, mind a négy pezsgő erre a fajtára alapoz. A somlói karakter talán nem olyan markáns, mint a csendes boroknál, de azért megvan a saját karakterük így is. A fogyasztók pedig szemmel láthatóan szeretik a buborékokat a Somlóról is.
 


Szép sorban haladva az összes pezsgőt megkóstoltam, a végén pedig bónuszként a magnumot is. Az Extra Dry-jal kezdtem, a furmint mellett 15% chardonnay is került az alapborba. Árban ez a legkedvezőbb, a maradék cukor is ebben a legtöbb, 16 gramm litereként. Élesztős jegyekkel nyit, majd lehengerlő barackos-vajassá válik az illat, a korty is krémes-vajas, egyszerre érett és nagyon gyümölcsös, mellette sós. Itatja magát rendesen, jól kidolgozott pezsgő, nem találunk fogást rajta, a kicsit magasabb dosage-nak köszönhetően nagyon barátságos is, nehéz elképzelni, hogy ne szeresse valaki.

Jöhetett a Brut Classic, szintén 15 százaléknyi chardonnay-val, 10 gramm maradék cukorral. Friss, gyümölcsös az illat, zöldalma, őszibarack, citrusfélék és méz, a végén pici sóssággal itt is. Finom krémes a korty, a buborékok jó minőségűek, így kell fokozni az élményt!

100%-ban furmint nyerspezsgő a Brut Nature, tehát itt nincs is dosage, csontszáraz. Szikár, kétségkívül elegáns korty, a citrusok dominálnak, mellette finom virágos karakter. Nem biztos, hogy mindenki értékeli, de aki igen, az ugyancsak. Ebben érezhető leginkább a sós karakter, szépen keretezi a kortyot, izgalmas!

Prestige Brut, ez a csúcs. Édes, virágos nyitás illatban, friss gyümölcsökkel: golden alma, citrusok. Szikárabb szerkezet, végtelenül elegáns, vibráló gyümölcsök, kedvesség, hosszú lecsengés, finom sóval. Ezt is inkább haladóknak ajánlanám, bár 9 gramm maradék cukor van benne, ez adja a kedvességét.

Kuriózum a magnum változat, 500 palack készült a 2011-es évjáratból. A nagyobb palackban másképp érik, fejlődik a pezsgő, így mindig érdekes egy ilyen összehasonlítás. Érettebb, mélyebb az illata, a zöldalma mellett élesztősség is megjelenik. Friss, életteli a korty, egészen jó arányú, citrusos és nyári almás gyümölcsösséggel. Szép arányok, a sav szinte tökéletes, könnyen lehet, hogy elcsíptük az eleganciát…
 
Marad a kérdés, hogy mit is válasszunk egy kiemelt ünnepre. A két alappezsgő biztos választásnak tűnik, ha a száraz pezsgő már elfogadott, de azért nem haladókkal kóstolunk. Mindkettőnél hangsúlyos a gyümölcsösség, de azért már megvillantanak egy-egy erényt is a komolyságból, eleganciából.

Haladóbb társaságba nyugodt szívvel vigyük a Brut Nature-t vagy a Prestige Brut-t, ezekkel nem nyúlunk mellé semmilyen sorban. Ja, és igyunk pezsgőt sűrűbben, ne csak ünnepekkor, a buborékok rengeteg jókedvet szabadítanak fel.
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (105) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (130) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (29) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)