Budapestre jön a Mátra

2019.05.23. | Szabó Edit
Immár hagyomány, hogy május végén Budapestre jönnek a mátrai borászok. Az idén 30 termelő boraival ismerkedhetnek a látogatók, a hárslevelűnek pedig külön mesterkurzust szentelnek a szervezők…
 


Az első Mátrai Május rendezvényen még majdnem több volt a kiállító, mint a látogató. Az azóta eltelt négy év alatt azonban nagyon sokat változott a térség megítélése, és ma már nem kell senkit meggyőzni arról, hogy hazánk második legnagyobb borvidékén figyelemre méltó, izgalmas borok születnek.Az idei Mátrai Május rendezvényre harminc borászat érkezik, hogy bemutassa büszkeségeit a főváros közönségének. A találkozót egy hárslevelű mesterkurzus is színesíti, ahol 7 izgalmas bort kóstolhat a közönség a 2008-2017 közötti évjáratokból. Külön belépőjegyet váltani nem kell, a szervezők csupán előzetes regisztrációhoz kötik a részvételt. Aki még nem járt a Mátrában, de mindig vágyott oda, aki még nem kóstolta a mátrai borokat, vagy aki már kóstolta, de szeretné őket jobban megismerni, annak ott a helye a Mátrai Május rendezvényen. És hogy kik töltik majd pohárba a legjobb boraikat? Néhány arcot most bemutatunk közülük.

 
Benedek Pince – Benedek PéterA Benedek Pince története egészen 1947-ig nyúlik vissza, akkor alapították meg a nagyszülők az elsősorban állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó családi gazdaságot Gyöngyöstarjánban. A téeszesítés után a szülők élesztették fel a hagyományokat, és a gazdaságot most a fiú, Péter viszi tovább. Peti már gyerekkorában is sokat dolgozott a földeken, és amikor a nagyszüleitől megkapta az első saját szőlőültetvényét, nem volt kétséges a jövő. Megszerezte a szakirányú egyetemi diplomát, majd egy Napa-völgyi tanulmányút után, 2008-ban ő állt a borászat élére. A feladatok továbbra is megoszlanak a családtagok között, és a borászat mellett tavaly megszületett az a kis állatfarm is, amiről Peti mindig álmodott.

Kóstolási tipp: Péter 2017-es hárslevelűje a mesterkurzuson is ott lesz, érdemes megkóstolni.


Kővágó Pince – Dér NorbertAhogyan Abasáron szinte mindenki, a Dér család is generációk óta művelte a szőlőt és készítette a bort, Dér Norbert mégis első generációs borásznak nevezhető. A 25 éves fiatalember az első a família történetében, aki tudatosan a borászkodást választotta hivatásul. Alig kezdte el a szőlész-borász szakmérnöki képzést Gyöngyösön, amikor édesapja a kezébe nyomta a pincekulcsot, átadva a fiúnak az ezzel járó örömöket és terheket egyaránt. Norbert igyekezett felnőni a feladathoz, a diploma megszerzése után Kaliforniában szerzett tapasztalatokat, de több külföldi tanulmányútra egyelőre nem volt lehetőség, mert a pince egyre komolyabb feladatokat ad, hiszen a terület időközben 30 hektárra nőtt. A pincében és a szőlőben Norbert a döntéshozó, a marketing és a kereskedelem irányítása a nővére, Beáta feladata, de a munkákba sokszor a szülők is besegítenek.

Kóstolási tipp: a Kővágó Pince 2018-as évjáratú traminije ezüstérmet kapott az idei Mundus Vinin. Mi biztosan kérnénk belőle egy pohárral.


Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet – idősebb és ifjabb Szőke MátyásAmikor Szőke Mátyás a 80-as évek végén azzal állt oda a fiai elé, hogy szeretné folytatni a családi hagyományokat, és ő is bortermeléssel akar foglalkozni, ők először szkeptikusan fogadták a döntést. Később fia, Zoltán elvégezte Budafokon a borászképzést, így ő is aktív részesévé vált a családi gazdaságnak. Néhány év múlva az unoka, ifjabb Szőke Mátyás is a borászati pályára lépett, és ma már ő is napról napra több feladatot lát el a borászatban. Matyi bácsi meggyőződéssel vallja, hogy az embernek – mielőtt visszatér a gyökereihez és a kultúrájához – érdemes körbenéznie a Földön. Bejárta Új-Zéland, Dél-Afrika és Kalifornia bortermő vidékeit, tapasztalatait pedig hazahozta, hogy itthon kamatoztassa azokat. 2017-ben őt választották az év bortermelőjének, amely díjra elsősorban azért büszke, mert így rivaldafénybe kerülhetett a Mátra, és a borfogyasztó közönség előszeretettel fedezi fel magának újra hazánk legnagyobb hegyvidéki borvidékét.

Kóstolási tipp: a Mátra elsősorban fehérborairól híres, ám Szőke Mátyás pincéjében nagyszerű vörösborokat rejtenek a hordók. A Peres Cuvée a pincészet zászlósbora, különleges kincs, figyelmet érdemel.


Dubicz Borászat és Szőlőbirtok – Dunai György Sándorné és Dunai DettiA Gyöngyös központjában álló patinás épület falai között 1906 óta zajlik borkészítés. A pincében található öreg hordók a régmúltat idézik, ám az ódon dongák modern acéltartályokat rejtenek, és a pincetechnológia folyamatosan fejlődik. A korábban Borpalota, majd 2016 óta Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néven ismert vállalkozást 2004 óta Dunai György Sándorné vezeti. Amikor átvette az irányítást, még a chardonnay-királyként emlegetett Báthori Tibor volt a főborász. Ő honosította meg a pincészetben a reduktív technológiát, és ő jelölte ki azt az utat, amin a borászat a főborász halálát követően is évekig haladt. Ágnes nem klasszikus befektető. Együtt él és lélegzik a vállalkozással, Gyöngyösön él, hogy mindig a munkatársai közelében legyen, sokszor ő kalauzolja a pincetúrára érkező vendégeket, és a borkóstolók többségét is ő tartja a mai napig.Dunai Detti jogi diplomával a zsebében egy ügyvédi irodában kezdett dolgozni, de az emberi problémák, amikkel nap mint nap találkozott, megviselték lelkileg. Úgy döntött, hogy pályát módosít, így belsőépítészetet tanult egy művészeti iskolában, de mellette szeretett volna dolgozni is. Az iskolai tananyag része volt a grafika, a tipográfia, a fotózás, ami rendkívül jól hasznosítható egy borászat marketingrészlegén. Detti harmincévesen lépett be édesanyja mellé a Dubicz Borászatba. Úgy tervezte, addig segíti a vállalkozást, amíg rá nem talál a saját útjára. Éjjel-nappal dolgozott, komoly reformokat hajtott végre, és egy szép napon megértette, hogy ez az útja. Ő érte el, hogy a pincészet nevet változtatott, a közreműködésével megtervezett új címkecsalád pedig elnyerte az esseni Design Zentrum Red Dot nevű díját, vagyis azt a „piros pontot”, amit mindenhol a világon a dizájn Oscar-díjaként tartanak számon.

Kóstolási tipp: a pincészet 2008-as, többszörös díjnyertes hárslevelű borából van még néhány palackkal, ne hagyjuk ki a sorból!


Maróti Pince – Maróti AttilaMaróti Attila 0,8 ha bérelt sauvignon blanc-ültetvénnyel vágott bele a szőlész-borász karrierbe a főiskola harmadik évében, és lelkesedése, kitartása azóta is töretlen. Ma már 50 hektáron gazdálkodik, de a termés javarészét eladja, évente mindössze 5-6000 palack bor érlelődik a pincéjében. Területeit példás rendben tartja, és bár összeszokott brigáddal dolgozik, mégis mindig végigmegy az ültetvényen, és ha valami kilóg a sorból, gondosan megigazítja. Érdemes hozzá egyszer csatlakozni egy területbejárásra: minden épületnek ismeri a történetét, minden fenyőfa aljáról tud egy mesét. Talán nem is sejti, hogy mekkora kincs van a birtokában.

Kóstolási tipp: az idei Mátrai hegyvidéki borversenyen a Maróti Pince borai 5 aranyérmet szereztek, közülük a 2018-as Vörös Cuvée és a 2018-as késői Zenit édes bor különdíjat is kapott. Mindkettő megérdemli, hogy megkóstoljuk.


Csernyik Pince – Csernyik Enikő és Csernyik IstvánMár a nagyszülei is szőlőt műveltek Gyöngyöstarján határában, Csernyik István azonban – keresztapja példáját követve – sokáig erdésznek készült. Aztán a sors úgy hozta, hogy mégis a Soós István Borászati Szakközépiskola diákja lett, ahonnan egyenes út vezetett a gyöngyösi főiskolára. Itt ismerte meg feleségét, Enikőt, akivel közös pincészetet alapítottak Gyöngyöstarjánban. Hét hektár területükön a hárslevelűtől a kékfrankoson és az olaszrizlingen át egészen a zenitig sok szőlőfajta terem, ám Istvánék meggyőződése, hogy a Mátra jövőjét a hárslevelű és a kékfrankos fogja meghatározni. A falu központjában található, közel százéves pincéjük nyitva áll a látogatók előtt, a Csernyik házaspár szívesen fogadja az előzetes bejelentkezéssel érkező vendégeket.

Kóstolási tipp: a pincészet hárslevelűje remek választás, de rozérajongóknak a Nyitány is kötelező. A kékfrankos és merlot házasításából készült bor az idei borvidéki borverseny legjobb rozéja lett. 


GoBri Pince – Ludányi GáborAz ország, vagy ami azt illeti, akár a világ bármely táján is élhetne: ezzel az életigenléssel, céltudatossággal és munka iránti alázattal bárhol tárt ajtókkal fogadnák. A Mátrai Borvidéki Egyesület oszlopos tagja, Ludányi Gábor viszont csak egy otthont tud magának elképzelni: Gyöngyöstarjánt. Itt vannak a gyökerei, ide várják mindig mindenhonnan haza. Borászati vállalkozását apai örökség nyomán alapította meg, és birtoka mára már több mint 7 hektárra duzzadt. A pince Gábor gyerekkori beceneve után kapta a GoBri nevet.

Kóstolási tipp: Ludányi Gábor kedvenc fajtája a zöld veltelini, amit reduktívan és hordóban érlelve is elkészít. Érdemes mindkettőt megkóstolni, hogy érezzük a különbséget, és fogalmat alkothassunk a fajta különleges karakteréről.


Kovács és Lánya Borászat – Kovács Zita és Kovács LászlóA pincészetet a családfő, Kovács László alapította 1997-ben, a gyöngyöstarjáni patak partján, a nagyszülők régi házában. Minden ment a maga útján, ám egy szép napon a lánya, Zita a fővárosi tanulmányai befejezése után hazatért, és fenekestül felforgatta az addigi rendet. Lőttek az addig jól bevált stratégiának, de úgy tűnik, ezt senki sem bánta. Megváltozott a dizájn, új ruhát kaptak a borok, részben megváltozott a fajtaválaszték, és Zita rövid idő alatt elérte, hogy a borászatról több szó essen a szakmai sajtóban, mint az addig eltelt húsz év alatt együttvéve. Ma már 110 hektárnyi szőlőterület tartozik a birtokhoz, amelyből 70 hektáron található termő szőlő, és épül az új feldolgozó is, amely várhatóan az idei szürettől kapcsolódik be a termelésbe. Apa és lánya nagy lendülettel halad előre a megkezdett úton, és bár egy kis kanálcsörgés néha van a családi asztalnál, végül mindig megszületik a konszenzus, a fogyasztók nagy örömére. Zita az eltelt évek alatt a borvidék egyik legfontosabb szereplőjévé vált, és egy éve őt választották a Mátrai Hegyközségi Tanács elnökének, így nemcsak a családi borászat, hanem a borvidék sorsát is a szívén viseli. Leanderekkel beültetett árnyas teraszukon mindig szívesen látják a borra szomjas vándorokat.Kóstolási tipp: a borászat legnépszerűbb bora minden kétséget kizáróan a viognier szőlőfajtából készült Kisfrancia, de a világért sem szeretnénk megkötni a vendégek kezét. Az idei borvidéki borversenyen 7 aranyérmet kapott a borászat, kóstolhatunk bármit, biztos, hogy nem lövünk mellé. De azért mégis hadd legyen egy titkos tipp csak a Borsmenta olvasóinak: nemrég kóstoltuk a 2017-es kékfrankost, és azóta azzal álmodunk.
 
Fotó:
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (21) ausztria (5) az év bortermelője (7) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (34) balassa bor (4) balaton (104) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (20) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (8) bocuse d'or (9) bor (289) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (37) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (56) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (251) bortúra (28) borvacsora (21) borvendéglő (5) borverseny (28) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (225) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (9) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (10) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (94) eger (64) egészséges (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (154) etyek (24) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (16) ezerjó (5) fehérbor (75) fesztivál (44) figula (5) franc&franc (7) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (83) furmint február (13) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (5) gin (14) gizella pince (6) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (20) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (10) indiai (9) interjú (145) ipacs szabó istván (4) iszunk (11) jótékonyság (4) juhfark (19) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (12) könnyű (15) könnyűvér (4) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (12) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (20) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) mátra (61) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (10) miskolc (10) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (36) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (26) pécs (10) pékség (6) pét-nat (15) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (209) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (46) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (45) sós (84) spanyolország (16) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (46) süti (16) svét (19) syrah (8) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (7) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (16) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (10) tészta (16) tesztelünk (165) tokaj (146) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (105) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (63) utazási tippek (24) utazunk (33) vacsora (11) váli péter (4) vega (6) velencei-tó (11) verseny (13) veszprém (4) villány (27) villányi borvidék (84) vörösbor (117) vylyan (28) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (6)