Csúcspontszám Lenkey Gézáék aszújának Jancis Robinson lapjában!
Csak néhány olyan boros szaklap létezik a világon, amit minden borral foglalkozó szakember és hétköznapi borőrült figyel, és amelynek pontszámai meghatározóak lehetnek a nemzetközi borpiac számára, de még ezek között is vezető helyet foglal el Jancis Robinson brit Master of Wine oldala, a JancisRobinson.com. Az elismert boros szakember minden kétséget kizáróan a brit borszakírás nagyasszonya. Munkatársaival együtt borok ezreit kóstolja és értékeli évente, ahol ő feltűnik, az rangos eseménynek számít – rendszeresen látogatja például a londoni Furmint February kóstolókat –, amit ő leír, támpontul szolgál borásznak, fogyasztónak és kereskedőnek egyaránt.
Fontos tudnunk, hogy Jancis Robinson nem a nemzetközi versenyeken használatos 100 pontos bírálati rendszerben, hanem egy általa kifejlesztett 20-as skálán értékel, és az a bor, ami megkapja a maximális pontszámot, ritka, mint a fehér holló.
Ezért is számít világszenzációnak, hogy a 2025 júliusában megjelent listájuk alapján a mádi Lenkey Pincészet 1999-es 6 puttonyos aszúját 20 pontosra értékelte a lap.
Az 1999-ben indult pincészetnek ez volt az első aszúbora, és a tulajdonos, Lenkey Géza számára azért különösen kedves, mert ezt a bort még két évvel később elhunyt édesapjával, és a birtok akkori intézőjével, Takács Miklóssal együtt készítették. Hogy hogyan került az 1999-es aszú Jancis Robinson csapatához, arról Géza így mesél a pincészet Facebook-oldalán:
„Történt, hogy idén tavasszal tartottunk egy borkóstolót. Az eseményen részt vett Szokolai Máté barátunk is, aki a borok kóstolása után azt javasolta, hogy talán ki kellene küldenünk néhány borunkat Jancis Robinson Master of Wine-nak. Az ötletet tett követte, kiválasztottunk 6 tételt és a nyáron elküldtük Angliába.”
Lenkey Géza épp a Kispest meccsen ült, amikor megérkezett az üzenet Szokolai Mátétól: 20/20. „Nagy volt a hangzavar körülöttem, de szép lassan elcsöndesült minden bennem, elkezdtem olvasni a borleírást és elkerekedett a szemem...” – írja Géza.
Sötét borostyánszín. A bor illata régi kőkápolnára emlékeztet. Templomi padok, kőlapok, enyhe tömjénillat, szárított levendula. Oolong tea. Lélegzetelállító. Szédítő komplexitás. Az édesség beleolvad a savasságba, és lehetetlen különválasztani őket, de úgy járják át a bort, mint egy térképész ceruzája, amely emlékezetből rajzolja meg a múlt körvonalait. Egy pillanatra sherryre, porra és szárított narancshéjra, mézeskalácsra és muscovado nádcukorra emlékeztet. Aztán hirtelen édes narancs, klementin és lime arpeggiója fújja le a port a cipőjéről, és tangózni kezd, vakmerő, élénk, vad és csodálatos életet sugárzón. Aztán lelassul; rózsák, rózsaszirom-felhő, mély naplementeszín-vörösre sült birs, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, paprika, fahéj, fűszerek suttogása lengi be a szüneteket és a teret. Lehetetlen szavakba önteni ezt az elsöprő frissességet, a finoman bonyolult összetettséget, az intenzív koncentrációt, egyszersmind végtelen könnyedséget és szívszaggató érzést. Könnyek szöktek a szemembe.
Fogyasztható: 2015-2060
Lenkey Gézának szívből gratulálunk, és mindenkit arra biztatunk, hogy menjen el hozzá Mádra, barangolja be vele az ódon pincét, szívja magába a múlt illatát és kóstolja végig a borait. Ki tudja, hogy hány „húszpontos” rejtőzik még közöttük!