Vissza

Egy igazán pezsgő kóstoló

2018.12.09. | Kalmár Borbála
Egy híján húsz hazai pezsgőt kóstoltunk végig nemrég a Borsmenta Sajtóklubban. Jó esténk volt, sok tanulsággal. Ja, és a Carassia Blanc de Blancs a győztes...
 


Decemberrel ránk köszöntött az év utolsó hónapja. Ilyenkor még az is pezsgőt iszik, akinek egyébként ez nemigen szokása. Ötödik éve már, hogy a módosított törvény értelmében a kevesebb palackszámmal dolgozó pincészetek számára is adott a pezsgőkészítés lehetősége, és ezzel – bár egyre inkább elcsépeljük a szót, azért reméljük, hogy még mindig tudunk csupa jóságot sejteni mögötte – színre léptek a kézműves pezsgők is. De vajon fel tudják-e venni a versenyt hazánk legnagyobb pezsgőházaival? Törley, Garamvári, Hungaria vs. kispincék pezsgői a Borsmenta legutóbbi sajtókóstolóján. Lássuk.


 
Ma, amikor minden információt instant megkapunk, elérünk, posztolunk, könnyen észrevehetjük magunkon, hogy az élet semmilyen területén sem tanúsítunk elegendő önmérsékletet. Az élelmes túlélnivágyók felfedezik, hogy hogyan tudnak lassítókat belecsempészni mindennapjaikba, a még élelmesebb felfedeznivágyók pedig nem röstellnek pezsgőkészítésbe fogni. Egy palack pezsgőben alsó hangon is benne rejlik 3 év fejlődés, amely időszakban a borász nem tudja csak úgy felcsapni az üveget, és belenyalni az általa készített italba. Marad helyette a türelmes naptárlaptépkedés, amíg fel nem virrad az a bizonyos bekarikázott nap: a degorzsálás dátuma.

Rejtély, hogy honnan ered a pezsgőspalackokat körülölelő misztikum, de amikor a borbárban felsorakoztatjuk a sajtókóstolóra kapott 19 tételt, egy pillanatra megáll velünk az idő. A palackok robusztusak, a címkék egytől egyik gyönyörűek, simogatjuk is a kedves italokat rendesen. Egyes gyönyörűségekkel még fotózkodunk is, csak úgy emlékül, magunknak.Egyvalaki hiányzik csak a sorból: Kreinbacher, nem véletlenül. Úgy döntöttünk, hogy erre a kóstolóra nem hívjuk meg a somlói borászat tételeit, hiszen többször is írtunk a sikereiről. Nekünk itt most a többiekkel van dolgunk, nekik tartozunk annyival, hogy vakon megkóstoljuk, pontozzuk, leírjuk, megbeszéljük őket. És miután ez megtörtént, jön a leleplezés, amikor elcsodálkozunk, hogy tényleg?! Túlzás lenne azt állítani, hogy mindegyik pezsgő egyaránt sikeres az újságírók körében, de jó szívvel adunk magasabb pontszámokat, mint az eddigi kóstolókon.

A sorban vannak férfiak kedvencei, hölgyek kegyeltjei, de nem húzzuk tovább az időt, következzen egy hatosfavorit-összeállítás – nem a pontok sorrendjében.

 
A kellemes meglepetés – ráadásul árban is verhetetlenKellemesen elegáns színvilágban pompázó pezsgő kerül a poharakba. Ha nem tudnánk, hogy nincsen a sorban, akár kedves kis könnyű proseccós ízvilágot is vélhetnénk benne felfedezni. Már az illata is leveszi az embert a lábáról: rózsa keveredik málnával, a mámortól teljesen elkábulva húzunk be neki két darab nyolcast. Kóstolva elborít a gyümölcsáradat, egy kis mézesség, decens buborékszerkezet, finom, nőiesen törékeny elegancia. És hogy mi ez? A mindenféle előítéleteket asztalról azon nyomban lesöprő pezsgő a Hungaria Rajnai Rizling Brut. Ez a Hungaria tizenegyedik limitált tételszámú fajtapezsgője, mindössze 12000 palack készült belőle, és a pezsgővilágban olyan jelképes összegért lehet hazavinni, hogy jobb, ha dupla mennyiséget rendelünk belőle.

Hungaria Pezsgőpincészet: Rajnai Rizling Brut, 2.450 Ft

 
A nagy presztízsűTörley József is úgy kezdte, mint Kreinbacher: nem bízta a véletlenre a pezsgőkészítést. Pezsgőmesterét, Louis-t (Lajost) egyenesen Champagne-ból importálta, aki aztán nem átallotta egy kis franciás rafinériával magával hozni az öccsét, Césart is. Pár év elteltével ők ketten alapították meg a François névre elkeresztelt pezsgészetet – nem kevés borsot törve így Törley orra alá. A nagy Törley-jogutód aztán fennállásának 100. évét úgy ünnepelte meg, hogy bekebelezte a dezertőröket, így ma már ugyanazok a tulajdonosok, bár a név maradt. És a minőség is, hiszen a kizárólag etyeki szőlőt feldolgozó pincészet Blanc de Noirja mindenki listáján előkelő helyezést ér el. Egy testesebb, mogyorósabb jelleg köszön vissza a pohárból, de a francia etikett teljes szortimentje is felsorakozik benne. Szeretjük.

François Blanc de Noir Brut, 4.000 Ft

 
Az agitátorért kiáltó„A pezsgő az a tollak nélküli főnix, amely borként születik a szőlőből. A nap sugarai adják a melegét, a szőlőmunkás verítéke a sóját, a borász tehetsége az arcát – ám ezt követően meghal mint bor, hogy a pezsgősítés során újjászülethessen egy elegáns, semmi másra nem hasonlító, karcsú, légies ital formájában, ami belopózik lelkünkbe, és felvidítja azt.“
Törley József, aki nagyon sok mindenben úttörőnek bizonyult, állítólag agitátorokat szerződtetett, akiknek az asztalt kellett verniük, ha valahol nem tartották az ő pezsgőjét. Ezen felbuzdulva mi Garamvári tételei mellett szeretnék kardoskodni: legyen minden asztalon Garamvári-pezsgő!
A budafoki pincészetben a fenti ars poetica szellemében alkotnak maradandót, vagyis többnyire nem maradandót, hiszen minden tételük nagyon kellemesen csúszik. Most éppen a Blanc Fleurbe szerelmesedünk bele, nem is hagyunk a pohárban egy cseppet sem. Vehemens elegancia, ezertitkú ízvilág, kacagó buborékok.

Garamvári Pezsgőpincészet: Blanc Fleur, 4.000 Ft

 
A régóta kívántKérdés, hogy mennyire illik azon csodálkozni, hogy a tesztünkön tarol a Franciaországból kis hazánkba szakadt borászhölgy pezsgője, elegáns buborékjaival, klasszikus, semmi mással össze nem téveszthető tokaji ízvilágával. Berecz Stéphanie Kikelet Brutjét azóta szeretnénk megízlelni, mióta először hallottunk róla.
Mézédes hárslevelű, egy kis szikár furminttal megbolondítva. Kétségtelenül női dominancián alapuló házasság, de a pezsgőnek pont jól áll.
Romantikus ital – firkáljuk fel mellé a lapra. Hát ilyen az, amikor a francia borászlány beleszeret a terroirba és a terroir szülte férfiba, hogy nálunk alkosson maradandót.

Kikelet Brut Pezsgő 2015, 7.500 Ft

 
A klasszikusMaradjunk még egy picit Tokajnál. Erdőbénye a Béres család szíve csücske. Sokszor elmesélték már, hogyan szerettek bele a vidékbe, s döntötték el, hogy borászatot építenek abban a festői környezetben. A szőlőtőkék között húzták fel a tájba tökéletesen belesimuló épületet, a birtok központját, ahol egy helybeli szakember irányításával ma már nemcsak borok, hanem pezsgők is készülnek.
Stéphanie pezsgőjénél kissé robusztusabb tétel kerül a poharunkba, pörgetve érezhető belőle egész Erdőbénye. Visszaadja a terroirt éppúgy, mint a klasszikus, elegáns pezsgős jegyeket és a hárslevelű mindig jólesően roppanós, lédús zamatát.

Béres Szőlőbirtok: Pezsgő Brut 2016, 4.500Ft

 
A szépség magaA Teleki Pincészet pezsgőjének olyan gyönyörű címkéje van, hogy azt nyugodtan a világörökség részévé lehetne nyilvánítani. Félünk is kinyitni a palackot, hiszen az ital most debütál, alig-alig kóstolták még előttünk, és rossz tapasztalatunk van már bőven, sokszor előfordul, hogy a káprázatos külcsínhez nem párosul méltó belbecs.
Itt azonban szerencsére szó sincs ilyesmiről. A pezsgő illatra meseszép, a buborékok kellemesen csiklandozzák a nyelvet. Nincs benne semmi harsányság, de a visszafogott elegancia éppen elég a hódításhoz. El is helyezzük az őt megillető sorban, az este top tételei között.

Csányi Pincészet: Teleki Villányi Pinot Noir Rosé Brut 2016, 6.000 Ft

 
Amit egész este vártunkAzt tudtuk, hogy Kreinbacher-pezsgő nincs a sorban, azt viszont sejtettük, hogy a Carassiának ott kell lennie. A sorsolás úgy hozta, hogy utolsóként kóstoltuk, de ez senkit sem gátolt meg abban, hogy ráírja a legmagasabb pontszámot.
A pannonhalmi bencés szerzetesek Dom Pérignon nyomdokaiba léptek, amikor a bor után pezsgőkészítésbe is fogtak. A munkát az Erdély területén található Kárásztelken még Gál Tibor kezdte el, de a gyümölcs csak mostanában kezd beérni. A pezsgő a tavalyi ezüst után az idén aranyéremmel tért haza a pezsgő-világbajnokságról.
Elegáns, légiesen könnyed, krémes textúrájú, frissítő, gyümölcsös ital. Ugyanaz a kifinomultság és igényesség jellemzi, mint a Pannonhalmi Apátsági Pincészet csendes borainak többségét.

Carassia Blanc de Blancs Brut, 5.500 Ft
 
Tizenkilencre nem húzunk lapot. Ezzel a felhozatallal is tökéletesen elégedettek vagyunk, és azzal a megnyugtató érzéssel indulunk haza, hogy az este folyamán kóstolt pezsgők bármelyikét szívesen nyitnánk ki otthon, hogy ünneppé tegyünk egy szürke estét.


 
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Zacsek Ágnes (Wine is Fine), Nyulasi Gábriel István (Az ihatóbb Magyarországért), Kriston Orsolya (VinCE Magazin), Pintér Zsanett (Kóstolom Borbár), Káli Balázs (Kóstolom Borbár), Kalmár Borbála (Kóstolom Borbár), Szabó Edit (Borsmenta) és Hatvani Szabolcs (Borsmenta).

A találkozón az összesített pontszámok alapján az alábbi pezsgők kerültek az első tízbe:
  1. Carassia Pezsgőpincészet: Blanc de Blancs Brut
  2. Kikelet Pince: Brut Pezsgő 2015
  3. Garamvári Pezsgőpincészet: Blanc Fleur
  4. Sauska Pincészet: Tokaj Brut
  5. François: Blanc de Noir Brut
  6. Béres Szőlőbirtok: Pezsgő Brut 2016
  7. Légli Szőlőbirtok és Borászat: Méthode Traditionnelle Brut 2015
  8. Hungaria Pezsgőpincészet: Hungaria Rajnai Rizling Brut
  9. Csányi Pincészet: Teleki Villányi Pinot Noir Rosé Brut 2016
  10. St. Andrea Szőlőbirtok: Kadarka pezsgő


Az esemény megszervezésében és lebonyolításában a Kóstolom Borbár kiváló csapata volt a partnerünk. Köszönjük a Bortársaságnak és a pincészeteknek, hogy rendelkezésünkre bocsátották a tesztelt tételeket.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (124) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (14) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (28) etyek budai borvidék (28) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (103) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (255) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (103) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (226) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (29) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)