Vissza

Egy pohár pezsgőt?

2016.12.20. |
Nem, még nem a szilveszterre készülünk. Egy pohárnyi buborék bármikor feldobja a hangulatot, és ma már több hazai pincészet kínálatából is válogathatunk...
 

Ma már sokak ünnepi asztalára kerül egy-egy palack jóféle vörösbor – miért ne lehetne koccintani akár egy villányi pezsgővel is az ünnepek idején? Az élet élvezetére felesküdött borász, Bock József olyasfajta játéknak tartja a pezsgőkészítést, amely „kihívás a borász számára, hogy meg tudja-e csinálni vagy sem”. A villányi termelő 2007-ben határozta el, hogy népszerű borkínálatát pezsgővel is kiegészíti. A Marcell névre keresztelt pezsgő alapbora minden esetben chardonnay és pinot noir szőlőből készül, amelyhez az illat miatt olykor elenyésző százalékban csempésznek egy kis hárslevelűt vagy rajnai rizlinget is. A végeredmény egy palackban érlelt, 11%-os alkoholtartalmú, friss, illatos, jó savú ital, amely gyorsan népszerűvé vált a pezsgőrajongók körében.



Ha másféle különlegességre vágyunk, pattintsuk fel Légli Ottó buborékos italt rejtő palackját.  A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke 2009 óta készít pezsgőt. Az első még rajnai rizling alapborból született, de ma már pinot blanc és rajnai házasítását rejti a palack. A borász úgy véli, hogy a pezsgőkészítésben az egyensúly a legfontosabb: ne szökjön túl magasra az alkoholtartalom, ellenben a savgerinc legyen határozott. Légli Ottó a siker érdekében akár a három évig tartó érlelést is vállalja. Az eredmény nem is marad el, a balatonboglári pincészet friss, lendületes, lég(l)ies pezsgőjét nemrégiben a mezőny legjobbjának választották az egyik hazai borszakmai lap tesztelői.



Kevés hazai pincészetnél található meg a Champagne-ban termelt mindhárom szőlőfajta, a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier. Ezen kevesek közé tartozik a Soproni borvidéken gazdálkodó Taschner Kurt. A tradicionális pezsgőkészítést Magyarországon az elsők között kipróbáló szakember annak idején az ausztriai Szigeti Pezsgőpincészettel tette meg az első lépéseket, ám ma már saját választékát ajánlja a buborékos italok szerelmeseinek. A pezsgőház kínálata igen átfogó: legidősebb tételük a ritkaságnak számító 2008-as degorzsálatlan chardonnay, amelyben ott van a finomseprő, ugyanakkor a koronazárat már parafa dugóra cserélték. A 2010-es chardonnay és a 2010-es pinot noirból készült blanc de noir pezsgőjükből magnumpalackos változatok vannak forgalomban, míg a 2012-es évjáratból többek között elérhető a chardonnay és a pinot noir rosé pezsgő is. „Hiszek a borvidékünkben” – tesz hitvallást a soproni terroir mellett Taschner Kurt, akinek tartalmas, méthode traditoinelle eljárással készült pezsgői kevésbé a francia, mint inkább a német stílust idézik.



Izgalmas újdonsággal rukkolt elő nemrégiben a Kern Pince. Balatonszőlősi olaszrizling-zöldszilváni kézműves pezsgőjükön – Magyarországon elsőként – már van olyan csip, amely automatikusan kapcsolatba lép a címkéhez közel kerülő mobiltelefonokkal, így az NCF (Near Field Communication) technológia segítségével akár rögtön boldog új évet is kívánhatunk annak, akit ezzel a palackkal lepünk meg. Az egyedülálló rendszer a borkultúra terjesztésében is segít: közreműködésével elnavigálhatjuk az érdeklődőket egy olyan honlapra, ahol alaposan tájékozódhatnak a gyöngyöző bor, a habzóbor és a minőségi pezsgők közötti különbségekről. Lehetséges, hogy az egyre olcsóbban előállítható technológia hamarosan kiváltja a zárjegyet, segítségével ugyanis minden egyes palack – és annak tartalma – nyomon követhető.

Egyre több hazai borászat készít ma már jó színvonalú pezsgőket. Kísérletezzenek bátran, fedezzék fel a magyar borágazat ezen új, izgalmas, sokarcú világát.

Szép évutót, kellemes ünnepeket!
 
Fotó:
facebook








 

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)