2017.03.10. | Burai László
Tavaly négy részben mutattuk be a budapesti újhullámos kávézókat – magunk is meglepődtünk, hogy mostanra annyi újdonság van, amivel az ötödik rész is indokolttá vált.
Legyünk túl hamar a nehezén: a tavaly bemutatott kávézók közül sajnos ketten is bezártak. Sok olyan véleményt hallani, hogy nincs közönség ennyi specialty kávézónak; ezzel a műfaj híveként nehéz egyetérteni, de sajnos a Spéci és a Kávéműhely példája is azt mutatja, hogy nem egyszerű gazdaságosan működtetni egy kávézót. Szurkolok, hogy a két hely baristáival új helyeken találkozzunk, hiányoznak a budapesti palettáról.Szerelemből kávézót nyitni, ami egyben bringabolt is? A Mesterbike + Coffee Project pont ezt képviseli, ráadásul olyan helyen működnek, ami már kicsit kiesik a közvetlen vérkeringésből is. Biztosan nem egyszerű a feladat a Mester utca eklektikájában kiszolgálni a bringák és a koffein rajongóit, de a példájuk azt mutatja, hogy közel sem lehetetlen. A szentendrei Kávékalmártól érkezik az alapanyag – lassan itt az ideje, hogy a magyar pörkölőket is számba vegyük! Egyedi hangulatú hely, műhely és kávézó egyben, igazán szerethető még akkor is, ha útvonaltervező segítségével kell megtervezni a látogatásokat.
Ugyanebben a kerületben, de jóval közelebb a Közgázhoz, a Bálnában találjuk a BeoPlay Budapestet. Nehéz meghatározni a multifunkcionális hely profilját: high end hi-fi cuccok, gyönyörű motorok, kreatív elmék és kávé. Ezt mind megtaláljuk itt, bónuszként pedig dunai panorámás terasz is jár. A kávés rész szakmai hátterét a „Melbourne család” biztosítja, képzett baristák, izgalmas kávék, filterben is erősek, és sütiben is jó a választék.
A legkisebb specialty kávézóként hirdeti magát a Gázlámpa kioszk az óbudai főtéren. Tényleg nem nagy, így leginkább útközben vagy a környéken sétálva lehet „náluk” kávézni. A kínálatukban sütik, szörpök és fröccs is helyet kapott a kávé mellett, a télen üzemelő jégpálya vendégei értékelték a forralt bort is. Szintén magyar pörkölővel dolgoznak, a már több helyről ismerős 42 biztosítja a stabil alapot, a tavasztól újra nyíló terasz pedig igazán hangulatos, tavaly nem véletlenül nyerték meg a legjobb budapesti popup terasz címét.
Az ötödik kerület eddig sem szűkölködött jó helyekben, erre a Nádor utcában nyitott új üzletet a Kávétársaság. Jó döntés, hogy közelebb költöztek a Belvároshoz, mert a kínálatuk egészen egyedi és nagyon színes. Ihattok itt kávét a kevés olasz specialty pörkölő egyikétől, a firenzei Ditta Artiginalétól, de a svéd Johan & Nyströmtől és a berlini Five Elephanttól is. Emellett széles teaválaszték és rengeteg kávés eszköz is várja a home baristákat. Ott jártunkkor épp egy fantasztikus panamai cascarát kóstoltunk: olyan intenzív és gyümölcsös volt, hogy nem lehetett ellenállni neki, így bővült az otthoni választék is.
Az egyik legfrissebb versenyző a másfél hete nyitott PIKNIK a Pozsonyi úton, a Szent István park magasságában. Aprócska hely, rengeteg finomsággal és kedvességgel. Misi, a pék gondoskodik a péksütikről, ezek mellett a nyers sütik választéka is gazdag, sőt proseccóban is erősek. Minden napszakra van tehát válaszuk, az őrlőben pedig a többszörös olasz bajnok pörkölő Rubens Gardelli kávéit találjuk. Az etióp Moata le sem tagadhatta volna az eredetét, barack és citrusosság ugrott ki a csészéből, egy pillanat alatt felébreszti az embert, de annyira finom, hogy nehéz megállni egy presszónál…
Az újhullámos kávé rohamléptekben terjed, hamarosan újabb helyeket mutatunk be a fővárosból, de már előkészületben van a vidéki kör is, hiszen egyre több ilyen szemléletű kávézót találunk Budapesttől távolabb is. Már szervezzük a túrát, készülj Szeged, Pécs, Tata, Sopron, Debrecen – jövünk!