2016.09.21. | Burai László
Igazán szerencsések vagyunk, hiszen eddig tizenhárom kávézót jártunk be együtt, mégsem kell attól félni, hogy egyszer csak elfogynának. Ezúttal Budán is körülnézünk, így kiderül, hogy mi újság a Duna másik oldalán
A feketét elhagyva érdemes a Madách teret célba venni, egy fontos szereplő bújik meg az árkádok mögött: a My Little Melbourne, és közvetlenül mellette a kistestvér, a My Little Brew Bar. Frekventált környék, sok kávézóval, mégis kiemelkedik közülük e kettő. A két üzlet között ügyes munkamegosztás van, az egyik helyen presszóalapú italokat kérhetünk, míg a másikon a filterkávékban mélyedhetünk el. Nem dolgoznak állandó pörkölővel (bár az angol Workshop gyakori vendég), mindkét helyen sűrűn változik a kínálat, gyakran tartanak cuppingokat külsős érdeklődőknek is, sokat lehet egy-egy ilyen alkalommal tanulni, de laikusként is érdekes egyszer részt venni. Az elsők között vágtak bele az oktatásba is, de ha valaki csak otthonra szeretne eszközöket beszerezni, akkor sem jár rossz helyen. Egy szó, mint száz, a Melbourne kávézók újabb kötelező állomást jelentenek egy kávétúra során.Ráadásként egy, a kávé szempontjából fehér foltnak számító helyen is jelen vannak, a Graphisoft parkban: a This is Melbourne Too bármikor útba esik, ha a Rómaira indulunk. A kínálat itt is leköveti az anyaüzletét, a hangulata azonban érthetően sokkal zöldebb – a félig nyitott hátsó részben nyugodtan lehet egy kávé felett merengeni, de a fűben fekve sem utolsó élmény ám kávézni!
Ha már Budára tévedtünk, maradjunk is kicsit itt! Jó pár kávézó nyitott a Duna másik oldalán is az elmúlt években, már nem csak a pesti oldal „koffeinfertőzött”. Egyedi hangulatú, aprócska hely a KávéMűhely a Fő utcában. Az üzletet vezető lányok a Tamp and Pullban edződtek, mielőtt a saját üzletbe vágtak volna. A finom és elérhető árú szendvicsek és sütemények nagyon vonzóak, főleg reggel, de a kávéjuk is egyedülálló, a Coffeein nevű szlovák pörkölő szállítja ide az alapanyagot – megbízható, jó minőség, és időnként igazán izgalmas tételek is felbukkannak.
A Mammut környéke sem maradhat ki, a Lövőház utcában várja a vendégeit a Kaffeine Espresso Bar. A sétálóutca hangulata egész különleges, egy kávéval még lehet rajta javítani. Érdemes egy kis plusz idővel számolni, ha ide tér be az ember, a baristák nem kapkodósak, egy sütemény kényelmesen belefér a kávé előtt. Itt is Has Bean az alapanyag, presszóban és filterben is, nagy meglepetéseket ne várjunk, „csak” egy jó kávét.
A Bartók Béla út vonzáskörzete kávéfronton is sokat erősödött, a Kelet Kávézó és Galéria volt az egyik első fecske ezen a környéken. Népszerű hely a műegyetemista diákok körében is, különleges hangulatot kölcsönöznek az ódon hangulatú könyvespolcok. Casino Moccával dolgoznak ők is, intenzív kapcsolatban állnak, az újdonságok itt is hamar megjelennek. Nem érdemes kihagyni itt a török kávét, bár egy török valószínűleg értetlenkedne a csésze láttán, hiszen a végeredmény egy szűrt ital, ízében azonban olyan gazdagságot nyújt, ami szokatlan. Este kicsit átalakul a vendégkör, ekkor már inkább a kézműves sörök felé billen a mérleg.
A Móricz Zsigmond körtéren túl bújik meg az elsőre kicsinek tűnő Addicted2Caffeine, a legendás berlini pörkölő, a The Barn kávéit kóstolhatjuk itt meg. Nyugodt kis sziget a nagy rohanásban, gyerekeknek játszósarokkal, édesszájúaknak Édes Sári házi ízeket idéző sütijeivel és a balatonfüredi Figula pince boraival; a hely egyben kötetlen borbárként is működik. Azért a hangsúly a kávén van, a Barn kávéit legtöbbször érdemes tejjel és tisztán is megkóstolni, emellett egy-két kreatív ital is található mindig az itallapon, a nyári cascara fizz igazán klassz szomjoltó volt a nagy hőségben.
Még egy aprócska, de fontos kávézót találunk a Móriczon, ez a Spéci Espresso Bar, de nem kell megijedni, filtert is készítenek a srácok. Az angol Square Mile kávéival dolgoznak, a klasszikus Red Brick és Sweetshop blend is mindig megbízható, emellett sok farmszelektált is megfordul az őrlőben, ezeket inkább filterben érdemes megkóstolni. A kávé mellett Zhao Zhou teák és természetesen sütemények is színesítik a kínálatot.
Még mindig maradt elég helyszín a listánkon, a következő részben útba ejtünk pár olyan kávézót, ami kevésbé került be egyelőre a köztudatba, és egy-két frissen nyitottat is bemutatunk majd. Addig is kávézzatok jókat, kóstoljatok meg mindent!
Fotó:
Stiller Ákos
facebook