Hárslevelűk csatája

2019.05.27. | Szabó Edit
Fontos és izgalmas Kárpát-medencei szőlőfajta, mégsem kapott eddig soha vezető szerepet. A Borsmenta tesztjén 6 borvidék 18 hárslevelű borát kóstoltuk végig, a legidősebb 1995-ben, a legfiatalabb 2018-ban született. Íme a tanulságok…
 


Ahol a furmint a király, ott a hárslevelű a királynő, de az olaszrizling mellett is hasonló szerepet tölt be. Ő az állandó másodhegedűs, a kistestvér, az untermann. Pedig kvalitásait tekintve akár főszereplővé is válhatna, de a hárslevelű nem szereti a feltűnést, nem áll jól neki a harsányság. Olyan, mint egy jó parfüm: elég egy csöppnyi belőle, hogy mindent megváltoztasson maga körül. A fajtáról

A hárslevelű a Kárpát-medencében született, ez a hazája, nem is igen ismerik máshol a világon. A szlovákok lipovinának, a németek Lindenblättrigernek hívják. Hazánkban a kilencedik leggyakoribb szőlőfajta, leginkább a Mátrában és Tokajban érzi jól magát, de terem az Egri, a Villányi, a Neszmélyi, és a Nagy-Somlói borvidéken, meg néhány más területen is. Októberben érik, a héja vékony, ezért rothadásra hajlamos, megfelelő körülmények között jól aszúsodik. A belőle készült bornak rengeteg arca van, a csontszáraztól a 6 puttonyos aszúig bármit el lehet készíteni belőle, ha az évjárat megengedi, de házasításokban is rendkívül népszerű, főleg a furmint párjaként.A hárslevelű illat- és ízjegyei

A hárslevelű illata általában kifejezetten kedves, de nem parfümösen édes, és nem lehengerlően harsány, inkább elegáns, mértéktartó, bájos. Illat- és ízjegyeiben egyértelműen felismerhető a hársmézes, virágporos, fehér virágos jelleg, amit gyakran fűszeresség kísér. Ha vulkanikus talajról érkezik, a fenti jegyek finom, ásványos sóssággal egészülnek ki, szép ellenpontul szolgálva az édes, mézes világnak.A tesztről

A Borsmenta hárslevelűtesztjét a Boriroda borbárban tartottuk. 13 pincészet 18 különböző stílusú, de rendkívül izgalmas bora került a poharunkba: 5 a Mátrából, 4 Tokajból, 3 a Somlóról, 3 Villányból, 2 Neszmélyről és 1 az Egri borvidékről. A legidősebbhez 1995-ben, a legfiatalabbhoz 2018-ban szüretelték a szőlőt, de volt a sorban 2008-as, 2013-as és 2015-ös bor, és találkoztunk egy késői szürettel is, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy széles volt a merítés.
A legjobb 7 közé 3 tokaji, egy neszmélyi, két mátrai és egy egri bor került.
(Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)


 
A hetedik – Csernyik Pince: Hárslevelű 2017A pincészet a Mátrában, közelebbről Gyöngyöstarjánban található. Csernyik István és felesége, Enikő nemrég vásárolta meg azt az ingatlant a település központjában, ahol megfelelő körülmények között érlelődhetnek a borok, és a pince fölötti kóstolóteremben kényelmesen fogadhatják a vendégeket is. Ha a mátrai termelőket megkérdezzük, hogy melyik az a fehérszőlő-fajta, amelyik a legígéretesebb a Mátra jövője szempontjából, tízből nyolc a hárslevelűt említi, és úgy tűnik, teljes joggal. Tokaj mellett talán ez az a borvidék, ahol a hárslevelű borok ezer arca megmutatható, a különbség csak annyi, hogy míg Tokajban másodhegedűs szerepet szánnak neki, a Mátrában a jövőben szeretnék piedesztálra emelni.

Csernyikék fiatal hárslevelűje valóságos illatbomba, a trópusi és a mediterrán gyümölcsök jegyei, a licsi, a sárgadinnye, a pomelo és az őszibarack mellett nagyon szépen megmutatkozik a jellegzetes hársmézes, gyömbéres, édesfűszeres világ. Kóstolva is szép, viszi a lendület, jók az arányai, bár az alkoholérzet egy kicsit magas. Izgalmas, intenzív, figyelmet érdemlő hárslevelű, érdemes kóstolgatni, sokat fog még változni, valószínűleg előnyére.
 
A hatodik – Bolyki Pincészet: Meta Téma 2013 (félédes)Bolyki János egri pincészetét aligha kell bemutatni a borkedvelőknek. És persze őt magát se, hiszen remek humora, szociális érzékenysége és jó borai miatt egyaránt az érdeklődés középpontjában áll. A pince Eger határában, hatalmas sziklák alatt található, és ma már nem csupán a borok érlelődésének helyszíne, hanem népszerű rendezvényközpont is, ahol lakodalmukat ülő fiatal párok vagy komoly konferenciák szervezői adják egymásnak a kilincset, s töltik meg vendégeikkel a völgyet.

A 2013-as Bolyki Meta Téma több okból is kilóg a tesztelt hárslevelűk sorából. Egyrészt az egyetlen egri borként vesz részt a mezőnyben, másrészt ritkán találkozunk borban ilyen brutálisan magas, 17,3%-os alkoholtartalommal. Ez az alkoholfok áldás és átok egyben, hiszen minden bizonnyal jórészt ennek – na meg a cukortartalomnak – köszönhető, hogy ez a most már ötéves bor ma is áll a lábán, és érlelt, aszalt gyümölcsös, gyömbéres, édesfűszeres, narancshéjas aromatikájával az egyik legtetszetősebb a sorban, viszont átok is, mert ugyanakkor minden szépsége elbújik az alkohol mögött, idő kell hozzá, hogy előcsalogassa az ember. Az illata ígéretes, de az ízeit már kezdi elveszíteni – aki kíváncsi rá, gyorsan kóstolja meg!
 
Az ötödik – Dubicz Borászat: Fríz Hárslevelű 2008 (félszáraz)


 
Ez a bor már maga a történelem, hiszen a 11. évét tapossa. A mátrai Dubicz Borászatban zárták palackba, abban az időben, amikor a pincészetet még Borpalotának hívták. Egy idős, kivágásra ítélt hárslevelű-ültetvény hattyúdala. A tőkéket a következő évben valóban kivágták, de az állapotuk miatt ez szükségszerű lépés volt. Amit viszont az utolsó évében adott a terület, örökre emlékezetes marad számunkra, a bor aranyérmet is hozott minden nemzetközi versenyről, ahol elindították. Hordót sosem látott, tartályban erjedt és érett. Különleges zamata egyebek között annak köszönhető, hogy a szüret meglehetősen későn zajlott, ezért ép és töppedt szemek egyaránt kerültek a présbe. Még 600 palack van belőle a pincénél, tökéletes állapotban, noha kicsit már túl a csúcsán.
 
 
A negyedik – Sanzon Tokaj: Hárslevelű Rány-dűlő 2017


 
Az erdőbényei pincészet az idén ünnepli az ötödik születésnapját. Fiatal vállalkozás ugyan, de olyan nagy lendülettel hódította meg a közönséget, hogy ma már népes rajongótábort tudhat magáénak. A borokat Rácz Erika, a borászat tulajdonosa készíti, aki – akárcsak Homonna Attila – komoly potenciált lát az Erdőbénye és Tolcsva határában található Rány-dűlőben. Ott szüretelt furmintjai nagyon szép eredményeket érnek el a nemzetközi versenyeken is, nem véletlen hát, hogy eldöntötte: a Rány alsó harmadában található hárslevelű-ültetvény gyümölcsét is fajtaborként zárja palackba. A bor a kóstoláskor még nem került kereskedelmi forgalomba, palackban pihen, mielőtt eljut a fogyasztókhoz.
 
A bort minden szempontból a fiatalság ereje és energiája jellemzi, illata kissé szikár, de rendkívül mély, ami benne van, az idővel felszínre is tör majd, csak még kell neki egy kis idő. Ha hagyjuk szellőzni, akkor már most megmutatja, milyen szép hársmézes, aszalt gyümölcsös, virágporos, naspolyás, édesfűszeres jegyek bújnak meg benne. Kóstolva is érezhető, hogy csikó még, elbájol egy leheletnyi datolyás édességgel, aztán azonnal fejbe kólint a savaival, hogy végül elvarázsoljon egy kis hűvös ásványossággal. Nagyon ígéretes, rendkívül jó szerkezetű, izgalmas bor, nem kell már sok idő neki, hogy a most még kicsit rendetlen szálak összeálljanak, és akkor nagyon fogunk neki örülni.
 
 A harmadik – Kern Pincészet: Hárslevelű 2015 (Tokaj)


 
A Kern Pincészet családi vállalkozásként működik, és hogy gazdálkodásuk elsősorban „beleszeretős”, és nem kimondottan üzleti jellegű, azt remekül mutatja, hogy területeik három borvidéken, Balatonszőlős, Eger és Tokaj környékén találhatóak. A borokat a feleség, Jelena Szavercsenko készíti, aki a csendes borok mellett a pezsgőkkel is jó viszonyt ápol. Ez a 2015-ös hárslevelű a tokaji területről érkezett, és mivel korábban is volt alkalmunk kóstolni, bátran kijelenthetjük, hogy most van csúcsformában.
 
Az illata kezdetben zárkózott, van benne egy kis fülledtség is, de szerencsére gyorsan kiszellőzik, és egymás után mutatkozik meg a fajta minden jellemzője, a hársméztől a repcén és a ringlón át egészen a barackig. Szájban is izgalmas, a savak jól tartják az építményt, ízben a gyümölcsösség kissé háttérbe szorul, és inkább az édesfűszeres, kovaköves jegyek jutnak szerephez. A hordófűszerek jelenléte intenzív, de nem bántó. Kissé fésületlen, de nagyon szerethető bor, mindenből sok van benne, de a test is elég nagy ahhoz, hogy mindezt elbírja. Van még ideje – ha lesz belőle, szívesen kóstolnánk jövőre is.
 
A második – Kősziklás Borászat: Hárslevelű 2017 (hordós)


 
Ki mondta, hogy minden kezdet nehéz? Ez a kristálytiszta, csodaszép bor a Neszmélyi borvidéken gazdálkodó pincészet második hárslevelűje. Már az elsőt is sokan szerették, de ez a második több mint ígéretes. Az illatában ott van a fajtára jellemző hársmézes, édesfűszeres, császárkörtés, szegfűszeges karakter, talán még egy kis fahéjjal, aszalványokkal, sárgabarackkal, datolyával is kiegészülve, az ízében pedig lédús gyümölcsök sokasága. Igaz, hogy az alkoholérzet magas egy kicsit, és az is tény, hogy az utóízben felerősödik a korábban is érezhető kesernyésség, de egyelőre még nem több a jólesőnél. Vastag, tartalmas, intenzív bor, 8 hónap fahordós érlelés után palackozták. Jó szívvel ajánljuk.
 
Az első – Bardon Borászat: Hárslevelű 2015 (félszáraz)Ebben a félszáraz, reduktív hárslevelűben a hűvös fűszeresség és a minerális sósság csendes csatája a legszebb. Ott vannak persze a fehér szirmú virágos, hársmézes, őszibarackos, zöld bogyós gyümölcsös jegyek is, de az ízképet egyértelműen az ásványosság uralja. A korty kompakt, a szerkezet szép, a textúra selymes, és bár kicsit koros, még az idő is jól áll neki. Eredeti ízvilágú, nagyon izgalmas bor egy fiatal erdőbényei pincészettől. Élmény kóstolni.
 
„Tesztelünk” rovatunkban mindegyik borról külön-külön is írunk.
 
 
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:Milotta László (Borrajongó), Sue Tolson (Budapest Wine Snob), Káli Balázs (szabadúszó), Nyerges Márton (Boriroda), Pesti Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Szabó Edit (Borsmenta) és Hatvani Szabolcs (Borsmenta).
 

Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:Bardon Borászat: Hárslevelű 2015 (félszáraz); Benedek Pince: Öreg Tőkék Hárslevelű 2017 (félédes); Bolyki Pincészet: Meta Téma 2013 (félédes); Centurio Szőlőbirtok – Ludányi Balázs: Fáy-domb Hárslevelű 2018; Csernyik Pince: Hárslevelű 2017; Dubicz Borászat: Fríz Hárslevelű 2008 (félszáraz); Dubicz Borászat: 1014 Hárslevelű 2016; Fekete Pince: Hárslevelű Aranyhegy-dűlő 2012; Kern Pincészet: Hárslevelű 2015; Kősziklás Borászat: Hárslevelű 2018 (reduktív); Kősziklás Borászat: Hárslevelű 2017 (hordós); Palkó Pincészet: Hárslevelű Reserve 2017; Polgár Pincészet: Aranyhárs 2012; Polgár Pincészet: Hárslevelű 1995; Polgár Pincészet: Hárslevelű 1999; Sanzon Tokaj: Hárslevelű Rány-dűlő 2017; Somlói Apátsági Pincészet: Hárslevelű 2016; Somlói Apátsági Pincészet: Hárslevelű 2017.
 
Fotó:
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (45) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (121) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (109) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (26) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (18) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (18) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (26) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (5) merlot (22) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (49) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (36) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (251) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (101) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (22) tészta (17) tesztelünk (214) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (25) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (18) utazás (80) utazási tippek (40) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (20) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (33) villányi borvidék (93) vörösbor (147) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)