Vissza

Határtalan magyar borok

2016.11.22. | Robotka Gábor
A trianoni határok túlsó felén tevékenykedő magyar borászok gyűltek össze nemrég Budapesten, hogy ismét bemutassák boraikat a fővárosi közönségnek. A palackok és készítőik hat szomszédos országból, Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából érkeztek.
 


A 2011-ben alakult Határon Túli Magyar Borászok Egyesületébe többek között olyan széles körben ismert és elismert termelők tartoznak, mint a felvidéki Bott Frigyes, az erdélyi Balla Géza vagy a Vajdaságban régi magyar fajtákkal foglalkozó Maurer Oszkár. Melléjük sorakozott fel az évek alatt a Kárpát-medence történelmi borvidékeiről több tucat borász, akik célul tűzték ki az évezredes magyar borkultúra ápolását és továbbörökítését.



Az esemény megnyitóján a délvidéki Sagmeister Ernő arról beszélt, hogy az egyesület tagjai kifejezetten olyan borokat igyekeznek készíteni, amelyek a magyar borkultúra részei, és bízik benne, hogy a kóstolásra szánt palackok mindenki számára bizonyítják, hogy ezek az italok egytől egyig a magyar kultúrkörhöz tartoznak.

A bemutató egy 18 tételből álló, határokon és borvidékeken átívelő mesterkurzussal kezdődött, ami remek keresztmetszetét adta a diaszpóra borainak. Első körben a Délvidékkel ismerkedtünk. Megtudhattuk például, hogy a középkor leghíresebb magyar borvidékének számító Szerémség ma Szerbia és Horvátország területére esik, de van olyan déli borrégió is, ami jelenleg három országot érint. Sagmeister Ernő szerint a szlovéniai Lendva mutatja jelenleg a legegységesebb képet a maga 400 hektárnyi szépen művelt területével. Szlovénia hazánkkal határos részén az olaszrizling és a furmint számít fő fajtának, míg a horvát Baranyához tartozó Drávaszögben egyértelműen az olaszrizling viszi a prímet. Ezt isszák – meglepő módon – a helyi paprikás halászléhez is, és a borászok szerint nagyon jól passzol hozzá. Elsőre talán furán hangzik, de a horvát sommelier-szövetség elnökének ugyanez a véleménye. Annál is inkább érdekes a halászlé-fehérbor páros, mert a Villány alatt elterülő horvát területeken komoly vörösborok is születnek – például kékfrankosból és nemzetközi fajtákból.



A Szerémség nagyobb, szerbiai részében viszont a kadarka kap kitüntetett szerepet. Itt nem a Magyarországon elterjedt klónokkal foglalkoznak, hanem régi, fűszeres, összetett ízvilágú kadarkákkal. A Dukay-Sagmeister birtok 2013-as elegáns illatú, közepes testű, érett meggyízű kadarkáját kóstolva nem is kérdés, hogy ez a szőlőfajta nagy jövő előtt áll.

A Felvidék bemutatkozásakor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a fővárostól északra található borrégió közelebb van Budapesthez, mint hazánk legtöbb borvidéke, és másfél-két órás autózással viszonylag gyorsan el is érhetjük az ottani pincefalvakat. Muzsla, Kürt vagy Garamkövesd pincéiben remek savszerkezetű, elegáns borokat palackoznak. Itt jelenleg a zöld veltelini a legnagyobb területen termesztett szőlő, de a rajnai rizling telepítése folyik a legdinamikusabban. A kék szőlők közül a kékfrankos és a szintén osztrák eredetű szentlőrinc a kiemelt fajta. A szép számmal palackozó termelők közül is kitűnnek a természethű, régi iskolát preferáló „autentisták”, akik a chartájukban megfogalmazott elvek szerint csak saját termelésű szőlőből, fajélesztők használata nélkül készítik organikus boraikat. A közéjük tartozó Strekov 1075 pince provokatív stílusú, héjon erjesztett „narancsbora” rusztikus, szépen rétegzett, ízgazdag és egyben elgondolkodtató tétel volt. 



Az egykor szebb napokat látott Kárpátalján viszont jelenleg meglepően kevés a szőlővel beültetett terület. Beregszász környékén még a múlt század ’30-as éveiben is 2000 hektárt műveltek a helyi gazdák, manapság már ennek csak a töredékén sorjáznak a tőkék. Rengeteg szőlőfajta található az ukrajnai dűlőkben, amelyek között a hagyományos Kárpát-medencei fajták mellett sokszor a volt Szovjetunió népszerű borszőlői is előtűnnek. Orosz Ruszlán éppen egy ilyen palackkal, a Sztálin kedvencének tartott, lilás színű, likőrsűrűségű, gyümölcsízű saperavival vett részt a mesterkurzuson.
Az erdélyi vincelléreket képviselő Balla Géza szerint a vidék borágazatát a kettősség jellemzi, hiszen a magyar gyökerekkel rendelkező, kis családi pincék adottságot és lehetőséget látnak az évszázados múlttal rendelkező helyi fajták használatában, míg a nemzetközi hátterű nagyüzemi borászatok a világfajtákra helyezik a hangsúlyt, és azokkal érnek el szép eredményeket. Balla Géza örvendetesnek tartja, hogy a rendszerváltás óta eltelt időben hatalmas területek kerültek újratelepítésre, és évről évre nő a saját tételeket palackozó családi pincék száma. Mi több, olyan erdélyi vállalkozás is van már, amely kifejezetten pezsgőgyártás céljára jött létre a kiváló adottságokkal rendelkező Kárásztelken. A nagy múltú ménesi kadarka és a mustos fehér a reneszánszát éli, de Érmelléken például komoly kísérletek folynak a bakator különböző klónjaival is. Úgy tűnik, Erdély borászata jó úton halad.   



 A meglehetősen nagy földrajzi távolságok, klimatikus és talajviszonyok, egyedi adottságok miatt nehéz lenne egységes képet adni a bemutatkozó pincészetek kínálatáról, de annyit bátran kijelenthetek, hogy hibátlan és magas minőséget képviselt az összes általam kóstolt bor. Ha ki kellene emelnem egy tételt, akkor az egyértelműen a Nachbil pince Grand Pa névre keresztelt elegáns fehér küvéje lenne, ami idős, 60 és 100 év közötti, bakműveléses tőkékről származó, telt ízű, nagy formátumú, elegáns bor, hosszú érlelési potenciállal.
 
Fotó:
facebook





címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)