Vissza

Így (nem) lettem Cup Tasters bajnok

2016.03.02. | Burai László
KávéBár Bazár, Cup Tasters Magyar Bajnokság 2016
 
A múltkor már írtam a Cup Tasters bajnokságra felkészülő baristákról és a versenyszám kihívásairól, azóta a saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy milyen ebben az izgalmas kávés műfajban versenyezni.

 
Ahogyan az előző cikkben már írtam, ez a versenyszám a kávé kóstolásáról szól; szerencsére nem felismerni kell az egyes termőterületeket, elég csak kiválasztani azt az egy csészét, amiben nem ugyanaz az ital van, mint a másik kettőben. A nehézséget az adja, hogy 8 esetben egymás után kell eltalálni a helyes megoldást, ráadásul a különbségek időnként elenyészőek.

A verseny előtti napokban kaptam egy tippet, hogy két „előfutamban” is akad egy-egy üres hely, ahova nem érkezett nevezés. Gondoltam egy merészet, és írtam a szervezőknek, hogy szívesen kipróbálnám magam a műfajban, természetesen versenyen kívül. Péntek este egy komolyabb aszúsor közben kaptam a választ, hogy szeretettel várnak másnap a versenyen. Nem a legprofibb hozzáállás, a többiek hetek óta nem ittak alkoholt, nem ettek fűszeres ételeket, és általában tartózkodtak a markáns ízektől, illatoktól. Ilyen előzmények után tényleg csak a puszta kíváncsiság hajtott, hogy kívülállóként vajon mire lehetek képes.
A verseny előtti eligazításon már mindenkin láttam a kis feszültséget, amit én a nagy tétnek tudtam be: a győztes Sanghajban képviselheti Magyarországot a világbajnokságon. A mezőnyben nem szerepelt korábbi bajnok: Cserkó Péter idén a szlovák mezőnyben versenyzett, a korábbi világbajnok Horváth Lajos pedig a színfalak mögött készítette elő a versenyzőknek a feladatot; ő állította össze ugyanis a hármasokat, amiből ki kellett választani a kakukktojást.
Az első kör után hamar kiderült, hogy a verseny nagyon kemény lesz, a legjobb versenyző is csak hatot talált el a nyolcból, és az idők sem voltak fényesek. A második körben Fazekas Andrea hét találatával jelezte, hogy szeretne bajnok lenni, pár éve ez csak egy hajszálon múlt. A harmadik kör után már tisztán látszott, hogy nagyon erős sorokat állított össze Horváth Lajos, nem tűnt úgy, hogy bárki hibátlanul teljesíteni tudná a feladatot. Érdekes módon ez engem idegessé tett, nőtt bennem a versenydrukk, bármennyire is amatőr vagyok, nem szerettem volna az utolsó helyen végezni.

Mire az asztalok mögé szólították a futamom résztvevőit, már dolgozott bennem a feszültség, remegett a kanál a kezemben rendesen. És ez nem is múlt el, a harmadik triónál is kocogtattam még a csésze falán a kanalat. A feladat tényleg nem volt egyszerű, a nyolc csoportból talán kettő volt, ahol egyértelműnek tűnt a megoldás. Próbáltam minden hármasnál találni valamilyen meghatározó ízjegyet, majd a többi csészében is felfedezni ugyanazt. A két sorozat közti víz ugyan kicsit segített elkülöníteni az ízeket, de borzasztó nehéz volt az apróságokra koncentrálni, megtalálni az időnként nüansznyi különbségeket. A másik két versenyző nagyon megfontolt volt, elsőként végeztem a sorral, ekkorra már elmúlt a feszültségem is, kíváncsian vártam a leleplezést. Az első kettőt kicsit elhamarkodtam, ezeket nem is találtam el, utána már jobban oda tudtam figyelni. Végül négy találattal és a legjobb idővel zártam a futamomat. Vetélytársaim sem voltak sokkal szerencsésebbek, így „futamgyőztesként” elégedetten fejeztem be a versenyzést, de tudtam, hogy éles helyzetben ez bizony kevés lett volna a továbbjutáshoz.

A bajnoki cím végül egy nagyon fura döntő után dőlt el. Valójában a sort összeállító Horváth Lajos volt aznap a legjobb, hiszen Balogh Csaba két(!) helyes találattal lett magyar bajnok, míg Fazekas Andrea és Vid Richárd egy-egy sikeres kiválasztással végeztek mögötte a dobogón. Azzal teljesen mértékben egyet lehet érteni, hogy a világbajnokságon csak a legjobb eredményt elért versenyző képviselje Magyarországot, de nem vagyunk biztosak benne, hogy a döntőbeli sor sokat segített a résztvevők önbizalmának építésében.
Emlékezetes verseny volt. Balogh Csabának sok sikert kívánunk, szurkolunk neki, hogy sikerüljön jól szerepelnie Sanghajban.
Fotó:
kavekostolo.blogger.hu -

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)