2017.04.07. | Burai László
Érzem magamon, hogy kitavaszodott, egyből megjött a kedvem, hogy mozduljak valamerre. És ha már mozdulok, akkor bort is lehessen kóstolni, ebben a szellemben osztom meg, hogy miket jegyeztem fel a naptáramba.
Bár a mostani hétvégére nem jósolnak parádés időt, az etyekiek már olyan régóta szervezik a piknikjeiket, hogy erre is van forgatókönyvük. Nem mélyedek el túlzottan a programok sorolásában, azt mindenki megteheti a rendezvény honlapján. A koncepció idén sem változott, a helyiek mellett jó pár vendégpince is feltűnik, tényleg mindenki talál majd az ízlésének megfelelőt; szurkoljunk, hogy a Nap is érdeklődjön az esemény iránt!Ha csak kisebbet moccannánk most pénteken, akkor menjünk a Dél-Balatonra! Ehhez most elég lesz a Stefánia Palotáig eljutni, ugyanis ott mutatkozik be április 7-én a borvidék egy spéci Borjour keretében. Majd’ 20 pince kínálata és egy izgalmas mesterkurzus vár minket, ahol a borok és a sajtok harmóniájába nyerhetünk bepillantást. Jó alkalom lehet ez a kedvenc nyári bor kiválasztására, így hangolódva a kánikulai Balatonra.
Azt gondoltam korábban, hogy a húsvét üres időszak a boros programok szempontjából, így igencsak meglepődtem, hogy ez mennyire nem igaz. Villányban Polgárék mind a három ünnepi napra programokkal készülnek: dűlőtúra, pinceséta, tematikus kóstolók és buli is lesz, emellett a legkisebbekről sem feledkeznek meg.
A Vylyan terasza újraszabott gasztronómiai kínálattal és persze a terasz adottságaival csábít, a környezet ötcsillagos, a gyerekeknek pedig kreatív és mozgalmas programokat ígérnek. Jól hangzik!
Egerben a Gál Tibor Fúzió várja Húsvéti Gasztro hétvégére az arra járókat, egyelőre keveset tudni a programról, de ismerve a helyet, a borok és az ételek már önmagukban megérik a látogatást, ami mellé most pincetúrát is választhatnak az érdeklődők.
A Bussay lányok nagypéntekre várják a látogatókat, ingyenes kóstoló felnőtteknek, tojásvadászat gyerekeknek, kedvezményes borvásár. Zala egyébként is varázslatos, itt egy újabb ok a látogatásra.
A Balaton környéke nagyon készül már a nyitásra, húsvétkor nyitott kapukkal vár a déli parton a Kislaki Bormanufaktúra, a házigazda, Légli Géza sem ma kezdte a szakmát, érdemes arra kanyarodni!
Badacsonyban Laposáék készülnek: kocsonyázott sonka, tavaszi zöldségek, torma, házi kalács és répadesszert tojáslikőrrel is szerepel a kínálatban, ha a borok mellé harapnánk is valamit.
Szásziék nem mindennapi menüvel rukkolnak elő, nyúl, bárány és fogas is lesz a kínálatban, persze a 2015-ös olaszrizling mellé szinte bármi jöhet.
A Sabar Borház túrát szervez, a program péntek délutántól vasárnap estig tart, az útvonal érinti majd Csobánc várát, a Diszeli Első Magyar Látványtárat, valamint a Szent György-hegy bazaltorgonás csúcsát is, természetesen a Liliomkert piac sem maradhat ki. Sportos kis program, ahol azért a bor sem húzódik háttérbe.
Április végén Eger és Szekszárd is várja a borkedvelőket, Egerben a csillag áll majd a középpontban, ahol idén már hatodik alkalommal lehet a legfrissebb egri csillagokat megkóstolni a Dobó téren. A streetfood is passzol ehhez, ezért egy kisebb Food Truck különítmény áll készenlétben majd.
A Bikavér Borongoló új program Szekszárdon, a város északi pincéihez kalauzol, ahol 10 pincészet egy-egy bikavére és könnyedebb bora is kóstolható. A közlekedést ingyenes buszjárat segíti majd, de gyalogolni is lehet. Szombat este pedig a Bormúzeumban tartanak bulit, a borongolóknak ingyenes belépéssel.
Május közepén még egy újdonsággal várnak a szekszárdiak, a Food Truck Show Szekszárd a nevével ellentétben azonban a borról is szól majd, 10 pince (Eszterbauer, Heimann, Mészáros, Németh János, Pósta, Tringa, Prantner, Sárosdi, Márkvárt papa és Sebestyén) borait kóstolhatják majd a látogatók. Az ételek is jócskán túlmutatnak a hamburgereken, tényleg nem lesz könnyű választani!
Maradva egy klasszikusnál: fogják a poharukat, és élvezzék a tavaszt, a borokat!
Fotó:
facebook