Irány az Ördögkatlan!

2016.07.30. | Szabó Edit
Kedden startol a IX. Ördögkatlan Fesztivál

A programokat felsorolni is nehéz lenne, így mi igyekszünk hűek lenni önmagunkhoz. Szubjektív válogatásunkban a pohár feneke felől közelítünk, bízva abban, hogy lesz, aki vonzónak találja ezt a nézőpontot...
 
Ha augusztus első hete, akkor Ördögkatlan fesztivál. Így van ez nyolc éve mindig, és maradjon is így az idők végezetéig. Mert az Ördögkatlan igazi kulturális csemege, afféle „finom” fesztivál, ahol a színvonalas zenei programokhoz, az érzékeny, szép színházi előadásokhoz, a kiváló kortárs írók és költők felolvasásaihoz meg a végtelen baráti beszélgetésekhez a jó villányi bor adja az alapot.
 


A Villányi borvidék kicsiny falvai, Kisharsány, Nagyharsány, Beremend, Villánykövesd, na meg a névadó város, Villány jól ismert a borturisták körében, hiszen sokan szeretik kedvenc borukat abban a pincében megkóstolni, ahol az megszületett. Jó ilyenkor látni, hogyan festi pirosra az átlátszó üveglopót az értékes folyadék, hogy aztán maga a borász csurrantsa onnan a vendég poharába, miközben mesél az évjáratról, a fajtáról, a hordóról, a borról. Jó élvezni a pince hűvös csendjét, sétálni a méltóságot sugárzó hordók között, és jó aztán a nyelvvel értő módon csettinteni: lám, most is milyen nagy bort kóstolhattunk. Sok fanatikus borbarátot ez az élmény éltet: felosztják az évet, és mennek pincéről pincére, amikor csak alkalmuk adódik erre.

Aki viszont nem találkozott még a bor élvezetének eme fennkölt és – fogadjuk el – néha erősen sznobgyanús módjával, szabad hétvégéi eltöltésére keres inkább más, izgalmas zenei vagy színházi programot magának, vagy csak elvonul egy jó könyvvel, meg – uram bocsá’ – egy palack borral, hogy mindkettőt külön-külön és együtt is élvezze. Nos, épp az ilyen finomságokra fogékony, kulturált népek számára jött létre nyolc éve az Ördögkatlan Fesztivál, amit az első évben még csak ötezren látogattak, tavaly azonban már negyvenezernél is többen koptatták a falvakat összekötő flasztert vagy épp a földutakat. Ki gyalog, ki stoppal, ki a fesztivál körjáratban futó buszaival mozog helyszínről helyszínre, borászatról borászatra, hogy összekapcsolja a jót a jóval.

Az idei rendezvényhez négy település csatlakozott. Az augusztus 2-6. között zajló programokat felsorolni is nehéz lenne, meg aztán van egy remekül működő weboldal, ahol kereshetünk időrendben, betűrendben, műfajok és helyszínek szerint, ahogyan csak jólesik. Mi igyekszünk hűek lenni önmagunkhoz, és szubjektív válogatásunkban a pohár feneke felől közelítünk, bízva abban, hogy lesz, aki vonzónak találja ezt a nézőpontot.

A Vylyan Terasz

Kisharsány határában, szőlőtőkék és dűlőutak között áll a Vylyan Pincészet birtokközpontja. A hozzá tartozó, csodálatos fekvésű terasz a kezdetek óta az Ördögkatlan egyik legizgalmasabb helyszíne. A kertben épített színpad előtt plédeken heverészve élvezik a programot a látogatók – természetesen mindenki pohárral a kézben. Okosan tesszük, ha először a pincészet frissítő, pinot noirból készült gyöngyöző borát, a Kszít kóstoljuk. Telt, zamatos, és a piros bogyós gyümölcsössége mögött meghúzódó grépfrútos kesernyéssége miatt a legnagyobb melegben is kiváló szomjoltó. Illik minden napközbeni programhoz csakúgy, mint a Kakas rozé vagy az abból készült fröccs. Délutánba hajolva jöhet egy könnyebb vörös. A Macska merlot-alapú házasítás, amelyhez a karakán gyümölcsösséget a kékfrankos, a fűszert a kadarka, a könnyedséget pedig a zweigelt adja. Kiválóan passzol a komolyabb táncelőadásokhoz, a mélyebb beszélgetésekhez, a dzsesszprogramokhoz. És ha a naplemente véletlenül a Vylyan Teraszon érne bennünket, a csendesebb, komolyabb beszélgetésekhez töltsük pohárba a pincészet egyik újdonságát, a sötét, fűszeres, dús Syrah-t. Ez a délies, telt, gazdag bor otthon érzi magát ebben a mediterrán kertben, főleg ha kicsit felfrissíti a levegőt a langyos esti szél.


A Mokos Pincészet

A palkonyai Mokos család generációk óta foglalkozik szőlővel és borral. Ültetvényeiket részben Palkonyán, részben Villánykövesden találjuk, vadonatúj, modern pincészetüket pedig Palkonyán, a régi pincesorral szemközti dombon építették meg. Az épület teraszáról remek a kilátás, és amíg az előadásokra várunk, nemcsak a borokat kóstolhatjuk meg, de részt vehetünk egy vezetett pincetúrán is. A Mokos Pince nemcsak a borok szentélye. Az épületben egy színházterem is helyet kapott, így minden feltétel adott ahhoz, hogy a fesztivál közönsége megfelelő körülmények között élvezhesse a Così fan tutte című operabeavatót Göttinger Pál rendezésében, vagy Parti Nagy Lajos Don Quijote című darabját a Nézőművészeti Kft. előadásában. Mokoséknál működik egyébként a házasságkötő pont is, ahol a fesztivál idejére szóló hűséget fogadhatunk párunknak. Ha a frigy megköttetett, koccintsunk egy pohár könnyű sillerrel az esemény tiszteletére.

 
A Teleki Kert

Kellemes színfoltnak ígérkezik az új kisharsányi helyszín, ahol a Csányi Pincészet közkedvelt Teleki és Chateau Teleki borait kóstolhatják a látogatók. A Teleki Kert színpadán népszerű előadók váltják majd egymást. Lesz Rájátszás egyebek között Grecsó Krisztiánnal, Háy Jánossal, Beck Zoltánnal és Kardos-Horváth Jánossal, fellép Hernádi Judit, koncertezik a Parno Grast és a 30Y. Nem gyenge program, de fokozhatjuk, ha kipróbáljuk mellé a 2,5 Bar elnevezésű gyöngyözőt, a friss rozét vagy a könnyed vörösök kategóriájába sorolható portugiesert. A pincészet kedves meglepetése, hogy nappal a merlot, portugieser, blauburger és pinot noir házasításával készült Nap Cuvée-t, este pedig a villányi fajták házasításával készült Éj Cuvée-t kínálják majd kedvezménnyel a fesztiválozóknak. Aki pedig komolyabb borélményekre vágyik, kóstolja meg a Kővilla sorozat 2012-es évjáratú cabernet sauvignon borát, amely nem csupán aranyérmes lett a minap megrendezett VinAgora nemzetközi borversenyen, de a legjobb fajtabornak járó elismerést is megkapta. Ha valaki kíváncsi arra, hogy hol készülnek ezek a borok, most kivételesen megnézheti. Az Ördögkatlan ideje alatt ugyanis a Csányi Pincészet vezetett túrákat tart, ahol az érdeklődők bejárhatják Villány leghosszabb pincerendszerét is.


 
Kedden startol tehát Dél-Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja, az Ördögkatlan. Még egy-két napig meg lehet vásárolni a kedvezményes bérleteket, aki pedig inkább napijegyet váltana, okosan teszi, ha egy kis villányi borral edz a fesztiválra: néhány palack mellé ugyanis a napijegy vásárlásakor felhasználható 500 Ft-os kupont adnak a pincészetek. Gyertek! Jó lesz!
 
Fotó:
Brozsek Niki
Tóth László
Szemán Viktor
Zeller Anna
Ördögkatlan Fesztivál - weboldal
Szabó Bernadett

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)