Istvándy és Istvándi

2021.06.30. | Borsmenta
Magnum palackba zárt, közös bort készített Istvándy Gergely és Istvándi Tamás. A fiatal borászok távoli rokonai egymásnak, és együtt megálmodott olaszrizlingjükkel a közös gyökerek fontosságát hangsúlyozzák…
 


Valamikor 2019 telének egy álmosító délutánján két fiatal borász beszélgetett Káptalantótiban, egy alig bevilágított iroda nehéz fa kóstolóasztala mellett. Bár a rokoni szál közöttük már csak távoli, vezetéknevük megegyezik, a két borász és az általuk vezetett két családi borászat egy tőről fakad és nagyon hasonló célok mentén működik: a minőséget szem előtt tartva, a lehető legjobb borokat készítve szeretnék megmutatni saját termőhelyeik szépségeit.



Istvándy Gergely, a badacsonyi Istvándy Birtok és Istvándi Tamás a káli-medencei Istvándy Jenő Pincészetének borásza újborokat kóstolt, a mögöttük álló szüretről és az előttük álló célokról beszélgettek, miközben egyre tisztábban körvonalazódott egy új, különleges együttműködés, mely egy egyedi, közös borban ölthet formát.

Mindketten büszkén tekintenek a közös tőre és a másik minőség iránti elkötelezettségére, és ez a büszkeség egy különleges, közös borban öltött testet. A megszületett bor, a két család együttes törekvésének eredménye természetesen olaszrizling, hiszen ez mindkét termőhely ikonikus fajtája. Másfél literes magnum palackba töltötték, hiszen ez szimbolizálja legjobban a két, 0,75 literes palackokkal dolgozó borászat egyenlő arányú munkáját a közös borban. És természetesen limitált tétel, sorszámozott palackokban. A bor neve: ISTVÁNDY RIZLING.



 
ISTVÁNDY BIRTOK és ISTVÁNDY JENŐ PINCÉSZETE

A két borászat egymáshoz közel, de egymástól elkülönülten működött a kezdetektől fogva. A Tóti-hegy oldalán felfutó szőlősorok közt található Istvándy Birtok régóta kínál különleges, magával ragadó hangulatot. A Piknikbár mellett a badacsonyi Borműhelyben és a Liliomkert piacon működő Kék lugasban is találkozhatnak velük az északi partra látogatók. Az új generációval, Gergellyel döntöttek úgy, hogy a legmagasabb minőséget megcélozva a borkészítést a legjobb területekre koncentrálják, és terméskorlátozást vezetnek be a szőlőiknél. Az eltelt közel 20 év bizonyította a döntés helyességét, és mára a Balaton kiemelkedő borászatává váltak.



A Káli-medence apró, skanzenszerű falujában, Szentbékkállán található az az öreg parasztház, melyben a „testvérpincék” kisebbike, Istvándy Jenő Pincészete működik. A régi parasztház falait átjárja a család története, hiszen a házat Istvándi Dániel építette 1825-ben, és azóta apáról fiúra öröklődve szolgálta az itt élő generációkat. Ma Tamás vezetésével a borászat tölti meg élettel a régi pajtát és a gazdasági épületeket, itt öltenek formát a Szentbékkálla határában művelt szőlőkből a borok. Az 5 hektáron gazdálkodó pincészet kizárólag fehér fajtaborokat és jellegzetes házasításokat készít.



 
ISTVÁNDY RIZLING 2020

A két pincészet közös bora 2020-ban debütált, a reméltnél is nagyobb sikert aratott, és néhány hét alatt el is fogyott, számos kedves és elismerő visszajelzést hagyva maga után. Mindkét borász számára érdekes élmény egy ilyen bor, hiszen egyszerre ismerős és nagyon ismeretlen. A 2019-es elődhöz híven 2020-ban ismét egy kisebb, limitált tétel megalkotása volt a cél, kicsivel több mint 2000, egészen pontosan 2021 palackot töltöttek belőle, így a palackozás évszáma és a címkére kerülő tételszám azonos.



Ebben a 2021 palackban benne van a két fiatal borász közös célja, és benne van a Balaton északi partjának páratlan gazdagsága. A cél egyértelmű volt: mindketten azt akarták, hogy a vulkanikus talajon termő szőlő tökéletesen beérett termése a lehető legtisztább megoldásokkal jusson el a palackozásig. A kíméletes feldolgozás után pihentették, majd ülepítették a mustot, és csak a színlével dolgoztak tovább. Lassan, levegőtől elzárva erjesztették és érlelték a bort. Minden felesleges mozdulatot kerültek, hogy a szőlő értékeit megőrizhessék. Könnyűnek hangzik, de ez az egyik legnehezebb feladat a borkészítésben. Olyan, mint egy akadálypályát a lehető legkevesebb lépéssel végigjárni. A végeredmény pedig egy gazdag, melegséget árasztó bor, lendületessége ellenére óvatosságra intően magas alkoholtartalommal, enyhe olajossággal és vajassággal, a háttérben citrusos ízvilággal és az olaszrizlingek mandulás, elegáns kesernyéjével.



Ez a bor hűen reprezentálja, hogy két borászat számára van út a versengésen kívül, és a közös gyökerek nem csak szavak, hanem olyan értékek, melyek a jelenben is formát ölthetnek.
 
Fotó:
Istvándy Birtok

címkék

amerika (4) aprókertek (8) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (25) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (212) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (212) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (9) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (89) eger (56) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (8) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (144) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) fehérbor (66) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (11) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (30) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (15) pálinkaverseny (10) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (13) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (84) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (195) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) somló (35) sommelier (11) soproni borvidék (15) sör (45) sós (82) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (43) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (14) tesztelünk (131) tokaj (143) tokaj oremus szőlőbirtok (7) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (39) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (13) veszprém (4) villány (21) villányi borvidék (71) vörösbor (93) vylyan (24) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)