Kincsem, te drága!

2018.06.08. | Szabó Edit
Miközben a mádi dűlők nevét lassan álmunkból felkeltve is vidáman soroljuk, Tokaj-Hegyalja északi határáról sokkal kevesebbet tudunk. Pedig ez a csodás vidék Sárospatakkal, a hercegkúti pincékkel és a többi titokkal megér egy-két látogatást…
 

Naár Pincészet, Espák Pince, Harsányi Pincészet, Tokaj-Portius. Valljátok meg, de őszintén: kóstoltátok már valaha a boraikat? A Pajzos Tokaj már ismerősebben hangzik, de ők sincsenek úgy benne a Tokajról alkotott képünkben, mint mondjuk, egy mádi vagy egy tarcali borászat. Ők öten a Sárospataki Borterasz Egyesület tagjai. Nemrég meghívást kaptunk tőlük, felkerekedtünk hát, hogy megnézzük, milyen az élet a „végeken”.


 
A Borterasz, ami nem egy hely

Reggel óta szakad az eső. Nem a legkedvezőbb időjárás egy izgalmas dűlőtúrához, de Petőfitől tudjuk, hogy a lelkesedést a víz nem olthatja el, így hát elszántak vagyunk. Olyan a hangulat, mint egy régi akadályversenyen, az első állomásnál várnak bennünket a Sárospataki Borterasz Egyesület borászai. Elnökük, Laurent Comas esernyőket oszt, ifj. Hörcsik Richárd pedig igazán kitűnő, sárga muskotály törkölyéből készült pálinkát kínál, így a védőitalt magunkhoz véve nyugodt szívvel nekiindulhatunk a Kincsem-dűlőnek.A Kincsem-dűlő szép. De tényleg. Az is szép, hogy esőben látjuk, ilyen időben kevesen kirándulnak ezeken a csodálatos helyeken. Márpedig a Sárospataki Borterasz éppen azzal a céllal jött létre, hogy ezeket a szépségeket megmutassa a borkedvelőknek. „Szeretnénk bebizonyítani, hogy Tolcsvától északra is van élet” – mondja zöld esernyőjének árnyékában az elnök ékes magyar nyelven, ami annál inkább megható, merthogy egyébként francia. Az egyesület többi tagja bőszen bólogat. Bizony, Sárospatak volt a borvidék történelmi központja, jó lenne visszahelyezni újra a térképre, mert valahogy lekerült róla, és az emberek hajlamosak úgy gondolni, hogy a Mád–Tokaj–Tolcsva által bezárt háromszögön túl nem is történik errefelé semmi. Pedig van ám érték itt is, éppen elég, és ha valaki veszi a fáradságot, és körülnéz, láthatja, hogy az északi perem egészen különleges színekkel gazdagítja a borvidéket.A Sárospataki Borterasz Egyesületet jelenleg a fent említett öt pincészet alkotja. A tagság nyitott, bárki csatlakozhat hozzájuk, aki azonosulni tud az általuk képviselt értékrenddel. Egyelőre nincs sok jelentkező, pedig a tagok elszántak, náluk komoly műhelymunka zajlik, folyamatosan konzultálnak, és közös kóstolókon mutatják be boraikat, köztük a Patakbort is, amely igazi közösségi alkotásként az öt borászat együttműködésével jött létre 2016-ban.

A Tokaj-Portius

Az eső kitartóan esik, cuppogunk a sárban, de közben örömmel fedezzük fel, hogy virágzik a szőlő, és az apró fehér virágok átható illata utat tör magának a nedvességen át. Nem véletlenül jöttünk a Kincsem-dűlőbe, ez ifj. Hörcsik Richárdék birtokának egyik ékköve. A Tokaj-Portius összesen tíz hektáron gazdálkodik, ebből öt Sárospatak, öt pedig Tolcsva határában húzódik. Boraikat ellenőrzött területekről készítik, és kizárólag palackban értékesítik. A birtokközpont Sárospatakon, a pince Hercegkúton található.Hörcsik Richárd jól mesél, szívesen hallgatjuk a régi családi történeteket. Ő már Sárospatakon nőtt fel, de a nagyapja a 70-es évekig Tállyán volt kádármester. Amikor aztán Sárospatakra költözött, vitte az egész műhelyét magával. Az üzemet a nagypapa halála után Richárd édesanyja örökölte, és a vállalkozás ma is virágzik. 1000-1500 hordó gördül ki a kapun évente, és többségük külföldre vándorol. Richárd kertészmérnöki és szőlész-borász szakmérnöki diplomával a zsebében saját erőből építette fel a birtokot, őseitől földet nem, de a bor szeretetét örökölte, és ez épp elég volt ahhoz, hogy belevágjon. A borászati vállalkozást egyedül viszi, de ha szükség van rá, a kádárüzem munkájába is besegít. Pincéjét egy hajdani legendás lengyel borkereskedőről, Robert Wojciech Portiusról nevezte el.

A Kincsem-dűlő és „gyümölcsei”

A Kincsem a régi történelmi dűlők egyike, első említése az írásos dokumentumok szerint az 1200-as években történt. Igaz, hogy most nem látjuk, de ezt a területet reggeltől estig süti a nap, a talajtani adottságai is rendkívül izgalmasak, a barna nyiroktalaj vörös erdőtalajt fed, az alap azonban zeolit, nagyon jó borokat lehet készíteni innen. Hörcsikék egyébként a furmintban, a hárslevelűben és a sárga muskotályban hisznek.„Sok felfedeznivalónk van ezen a területen, nem ismerjük még elég jól Hegyalját” – állapítja meg Hörcsik Richárd, miközben egy régi épület védelmében 2017-es sauvignon blanc-t tölt a poharunkba. Neki magának nem jutott volna eszébe, hogy ezt a fajtát Hegyaljára telepítse, úgy vette az ültetvényt, hogy benne voltak a tőkék. Kivágni mégsem akarta, hát készített belőle egy igazi kétéltű bort, amely egyformán hordozza magában a sauvignon blanc jellegzetes illatait és a termőhely sajátosságait. Csontszáraz fehér, csalános, vágott füves, bodzás ízvilággal és markáns, sós utóízzel. Ha rajtunk múlna, egy darabig még időznénk nála.

A Kincsem-dűlő idős, több mint 40 éves tőkéin leginkább hárslevelű terem. Az innen készült 2016-os dűlőszelekció a második borunk. Fiatal még, a fahordó átható aromája járja át, idő kell, hogy beépüljön, de szerencsére van hová. A test jelentős, a 14%-os alkoholtartalom és a 8 g/l savtartalom mellett hálásak vagyunk azért a kis maradék cukorért, ami ihatóvá kerekíti. Kíváncsiak lennénk rá egy év múlva, mert ígéret az van benne bőven.A 2013-as birtokfurmint a „Furmintage” nevet kapta a keresztségben. Burgundi szemlélettel készült, bontották az almasavat, keverték a seprőt. Új fahordót csak a bor egy része kapott, nincs is nyoma az ízben, csak a krémességhez ad hozzá szépen. A 14,5%-os alkoholtartalom egyértelműen jelzi, hogy nem iszogatós borocska, inkább ételt kíván, és el is bír a nagyobb testekkel. Kacsa, liba, sertés, fácán, bármi jöhet mellé, állja a próbát.

A fentieken kívül azért más borokat is rejt a hercegkúti pince, van késői szüret, szamorodni és egy kevés aszú is, bár ez utóbbi a Kincsemben nem könnyű vállalkozás: a széljárta sorok között nehezen telepszik meg a botritisz. Készült azért valamennyi 2010-ből és 2017-ből, csak hogy láthassuk, milyen jó is volna, ha volna.A Tokaj-Portius 30-35 ezer palack bort készít évente, és ennek legnagyobb részét helyben el is adják – a pince szívesen fogad látogatókat –, de Spanyolország, Ausztria, Lengyelország és Oroszország is vevő egy-egy kisebb mennyiségre.

„A bor varázslat, és ha megisszuk, a varázslat bennünk, emberekben folytatódik” – mondja búcsúzóul a láthatóan költői lelkülettel is megáldott fiatal borász. Neki nem kell esernyő, szálfaegyenesen áll a langyos májusi esőben. A nagyapja is így állhatott egykor a kádárüzem kapujában. A tartás örökölhető.Izgalmas találkozás volt, élveztük minden percét. Egy darabig még csodáljuk, ahogyan a pára ködbe vonja a távoli dombokat, beszívjuk az ázott föld szagát, aztán indulunk túránk következő helyszínére. Vár a Pajzos Tokaj.

 
Fotó:
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)