Kóstoló a My Wine Barban

2018.11.22. | Szabó Edit
Borboltot és borbárt nyitott a nyáron az Artizan Bor- és Sörkereskedés. A Budapest belvárosában található kicsi üzletben jóféle harapnivalókat is kínálnak a sörök és a borok mellé. Nemrég izgalmas kóstolóra kaptunk meghívást…
 

Végy egy jó kereskedőt, indítsd el egy úton, adj hozzá másik három embert és egy másik területet, ezeket jól rázd össze, és megkapod az Artizant. A képlet egyszerű, a folyamat egyáltalán nem, viszont olyannyira meggyőző, hogy beszélnünk kell róla.

Nem akarok gazdasági cikket írni, de el kell mondanom, hogyan kezdődött – az Artizan története ugyanis egyáltalán nem szokványos. Ez a kisüzemi sörök és kézműves borok (tudom, lejáratott a kifejezés, értsétek jól) értékesítésére szakosodott kereskedés 2014-ben startolt, leánykori nevén Sörfront Kft.-ként, és akkor még csak söröket kínált az érdeklődőknek. Az ügyvezető igazgató, Farkas Krisztián a Bortársaság értékesítőjeként edződött, jól ismerte a borpiaci szereplőket, és meglepetten látta, hogy miközben ezen a területen alig lehet fejlődést elérni, a kisüzemi sörök táján őrületes a boom. Nem gondolkodott sokat, megalapította saját, kraftsörökre specializálódott nagykereskedését, amely a mai napig fontos lába az azóta kicsit továbbfejlesztett üzletnek.A döntés jónak bizonyult, a bolt dübörgött, egy évvel később eljött az ideje a továbblépésnek. Krisztián, aki nem mellesleg a Bodrog Borműhely társtulajdonosa, megfelelőnek érezte a pillanatot arra, hogy további szereplőket bevonva borokkal is bővítse a szortimentet. Barta Károly, a Tokaj-Hegyalján működő Barta Pince tulajdonosa és Szentesi József, és Szentesi Katalin borász, a Szentesi Pince, valamint a Magyar Borok Háza nevű bornagykereskedés társtulajdonosa saját nagykereskedését is bevonva szállt be az üzletbe, negyedik tagként pedig Takács Alexandrosz sommelier csatlakozott a csapathoz. Így alakult ki a ma is meglévő tulajdonosi négyes, amely az első pillanattól sikeresen működtette az Artizan kereskedést. OIyannyira, hogy az idei nyáron saját borbárjukat is megnyitották Budapest belvárosában, My Wine néven.

A nagykereskedés persze maradt, pillanatnyilag ők az egyetlenek, akik 13 kisüzemi sörfőzde termékeit értékesítik, de a boros portfólióval kapcsolatban is meglehetősen határozottak az elképzeléseik. Jól tudják, hogy jó borokat kínálni ma már nem elég, kell valami plusz, hogy sokadik szereplőként is megéljenek ezen a lassan növekedő piacon.

Az Artizan – Szentesi József elképzeléseit folytatva – a természetes borok értékesítésére helyezi a hangsúlyt, náluk menedékre találnak az őszintén, lelkiismeretesen működő, organikus szemléletű kicsi pincék, a különleges tételek, a szokatlan borok. Jelenleg 38 pincészettel állnak kapcsolatban, de ez a szám folyamatosan emelkedik. Nemrégiben csatlakozott hozzájuk a Szent Donát Birtok, és tartanak néhány különleges csemegét is. Megtalálható náluk például Iványi Zsófia néhány bora, vagy a balatoni fiúcsapat, a Két jó barát meg az Anti egy-két manikűrtétele.Kínálatukat az ősz elején egy sétálókóstolón is bemutatták a közönségnek. A találkozó helyszíne a frissen nyitott borbár volt, ami – noha láthatóan bensőségesebb beszélgetések, baráti találkozók, szűkebb körű rendezvények ideális helyszíne – remekül vizsgázott ezen az estén.

A rendezvényen a Cseri Pince, a Bodrog Borműhely, a Szentesi Pince, Ludányi Balázs, a 2HA, a Barta Pince, a Nagygombos Pincészet és az Attila Pince borászai, illetve tulajdonosai töltötték pohárba a borokat. Mindenkinél igyekeztünk végigkóstolni a kínálatot, álljon most itt egy szubjektív válogatás, a teljesség igénye nélkül.

 
Cseri PincészetA Pannonhalmi borvidék egyik legfiatalabb, legígéretesebb családi pincészetét a családfő, Cseri Norbert alapította, de ma már a fiú, Barnabás is végzett szőlész-borász szakmérnök, és alaposan kiveszi a részét a munkából. 2012-ben indultak, 10 hektáron gazdálkodnak, kizárólag palackozott borokat értékesítenek. Tizennégy fajtájuk közül a rajnai rizlinget tartják a legfontosabbnak, de az ültetvény 46%-án kék szőlő terem, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a vörösborokra is. Tavaly 40.000 palack bor került ki a pincészetből, az idei szám várhatóan eléri az ötvenezret.

Rajnai Rizling 2017 Barni
Ahogyan a neve is mutatja, ezt a bort a család legfiatalabb tagja készítette. Kóstolva friss, lendületes, a savak markáns alapot adnak, de a kortyot szépen kerekíti a nem is alacsony maradékcukor-tartalom. Az íze követi az illatot, de kevésbé sokszínű, kevésbé rétegzett. A körtés, őszibarackos, citrusos világ viszont megvan, és utóízben is megmarad. Kifejezetten jól iható, barátságos rajnai, hűsítő a melegben, napfény a zordabb napokban. Nincs olyan alkalom, amikor ne esne jól belőle egy pohárral.

Pannonhalmi Merlot 2015
Csokoládé- és gyümölcsbomba. Illatában és ízében egyaránt parádésan gyümölcsös, csupa szilva, csupa meggy, édes fűszerekkel és a feketecsokoládé határozott karakterével kísérve. Egy évig érlelődött új hordóban, ez némiképpen nyomot hagy rajta, de lendületes, könnyű, jó ivású bor. 3500 palack készült, érdemes bespájzolni belőle.

 
Bodrog BorműhelyA kis bodrogkisfaludi pincészetet 2007-ben alapította Hajdú János fiatal helyi borász és Farkas Krisztián, aki mostanra már az Artizan ügyvezető igazgatója is. Közel hathektárnyi területükön furmint és hárslevelű terem. Kezdetben kizárólag dűlőszelektált borokat készítettek, mindenhez fahordót használtak, és spontán erjesztettek. Így viszont a boraik bár szépek, de nagyon vaskosak lettek, ezért az új telepítések után próbáltak alkalmazkodni a modernebb piaci trendekhez – sikerrel. „Megvannak persze a dűlős furmintjaink, a komoly aszúink, de most már van olyan borunk, ami fűnyíráshoz is jó, nem kell hozzá bölcsészdiploma, hogy valaki megértse” – mondja Krisztián, és már tölti is bizonyságul a 2017-es Dry-t.

Dry 2017
Furmint és hárslevelű házasítása. A furmint riolittufás, a hárslevelű löszös területről érkezett. A bor tartályban erjedt, 5000 palack készült belőle. 2.400 Ft-ért jó vétel, márciusig el is fogy, de akkorra szerencsére már elkészül a következő évjárat. Az illata virágos, egreses, zöldalmás. Kóstolva kifejezetten könnyed, üdítő, ropogós savú bor. Igaza van Krisztiánnak, jól csúszik, és nem is kell rajta sokat gondolkodni. Ha nem a negyediken laknék, biztosan innám fűnyíráshoz.

Édes Szamorodni 2013
Ilyen szép, arányos, üde édes szamorodnit már régen kóstoltunk. Egy évig volt fahordóban, egy évig érett palackban, 146 g/l cukortartalma eltűnik a testben. Illata és íze friss, kajszis, gyümölcsös. A korty széles, krémes, lédús, tele van ízekkel. A szerkezet nagyon szép, a kompozíció érett savakra épül, a magas cukortartalom ellenére is van benne elegendő lendület. Az alkoholtartalom 10,5%-os, az ár magas, 9000 Ft-ot kell fizetnünk egy 0,5 l-es palackért. De ritka kincs, csak ezer darab van belőle. Bármilyen családi ünnepen az asztal dísze lehet.

 


Szentesi József, a magyar borászat egyik „nagy öregje” tizennégy hektárnyi szőlőültetvény büszke tulajdonosa. Remek borokat készít, ráadásul ő érleli a hazai vállalkozó kedvű borászok pezsgőinek többségét, és nadapi birtokán olyan fajtakísérleteket végez, hogy bármelyik kutatóintézet megirigyelhetné. Nem sajnálja sem a munkát, sem a pénzt, sem az időt. Lehet, hogy egyszerűen csak kíváncsi?

Mandula 2015
A rajnai rizlingből tradicionális eljárással készült pezsgő klasszikus rajnais jegyeket mutat. Illatában zöldalma, mezei virág, egy kis egres és némi krétásság, a talajnak köszönhetően. A buborékok krémesek, az illatban ígért aromatika ízben is visszaköszön, szép lenne nagyon, csak sajnos egy picit nehézkes. Nagy a test, így inkább kicsit bumfordi, mint elegáns, de ezzel együtt is nagyon szerethető.Érintés 2017
Ez a bordeaux-i házasítás annyira üde, olyan tombolóan gyümölcsös, hogy szinte kiugrik a pohárból.  Könnyű, nagyon jól iható, nagyon szerethető bor. Mint kiderült, 1400 Ft a gasztroára. Ha vendéglős lennék, bespájzolnék belőle, az biztos.

 


Ludányi Balázs beleszületett a borászkodásba, de ahogyan ő mondja, nem szőlőt termel, hanem szőlőtőkéket gondoz, és a kétkezi munkájával egy őshonos kultúrát ápol. Mindössze 3 hektáros birtokukat édesapjával közösen művelik, és mindketten hisznek a termőhely erejében. Talán ezért sikerült nekik, ami nagyon keveseknek: a kicsinek mondható méret ellenére rentábilis a birtok.
Valahányszor Balázs borait kóstolom, mindig kitárul előttem egy új világ. Lehet, hogy erről másoknak más a véleménye, de én úgy látom, hogy ez a mátrai fiatalember különleges képességekkel rendelkezik. Az érintésétől, a keze munkájától a leghétköznapibb szőlőfajta is felfénylik és sugárzik, a borai pedig ismeretlen dimenziókba repítik az embert.

Fáy-domb Cuvée 2017
Hárslevelű, szürkebarát és sárga muskotály házasítása. A három szőlőfajtát együtt szüretelték, és közösen áztak héjon 48 órán keresztül. Egyszerre vagány és elegáns bor: ha innen nézem, csábítóan gyümölcsös, őszibarackos, fűszeres, ha onnan nézem, elegáns a szerkezete, nincs benne semmi hivalkodás, mégis azonnal levesz a lábamról. Egy biztos: itt nyugodtan elfelejtheted, amit ezekről a fajtákról gondoltál. Ebben a küvében minden átlényegül, és egymást segítve alkot egységes egészet.Diós Kékfrankos 2017
584 palacknyi hűvös karakterű mátrai kékfrankos a Diós-dűlőből. Parcellaszelekció. Kedves, de nem hízelgő illatában érett, piros bogyós gyümölcsök, és az illatnak megfelelő aromatika ott van az ízben is, némi gyógynövényes jelleggel, egy pici édesfűszerességgel kiegészülve. Karcsú, elegáns, nincs benne semmi nagyotmondás. Egyetlen hátránya, hogy még nagyon fiatal, és ahogy ezt a palackszámot nézegetem, sanszos, hogy nem lesz ideje megkorosodni.
 
Barta PinceJó 15 éve már annak, hogy Barta Károly budapesti vállalkozó 10 hektárnyi területet vásárolt Tokaj-Hegyalján. A mádi Öreg Király-dűlő addig senki számára nem volt vonzó. Hiába tudták róla, hogy igen jó minőségű szőlőt terem, a művelése nehéz, ezért a második világháború után sorsára hagyták, és a hajdan gondosan megépített teraszok között az akác vert tanyát. A Barta család munkához látott, kitisztította és újratelepítette az elhagyott földet. Így kezdődött az Öreg Király-dűlő legújabb kori története. A pincészethez tartozó birtokméret ma 27 hektár, ebből tíz van az Öreg Királyban, 17 pedig a közeli Kővágó-dűlőben, amelyből eddig 3,5 hektárt alakítottak termővé. A pincészet borait Ujvári Vivien készíti.

Egy kis muskotály 2017
Írhatnék a komoly, nagy formátumú dűlőszelektált furmintokról is, de azt már nagyon sokan megtették előttem. Inkább lássuk Tokaj kedves arcát. Az Egy kis muskotály intenzív, kedves, könnyen érthető, szerethető bor. Illatában virágos és trópusi gyümölcsös jegyek: licsi, maracuja, édes keleti fűszerekkel kiegészítve. Kóstolva telt, olajos, de a déligyümölcsök mellett megjelenik egy kis citrusosság is, ami miatt még könnyebb inni. Nagyon jó az egyensúly, a savak biztos alapot adnak, a kortyot 29 grammnyi cukortartalom kerekíti. Hivatalosan is félédes, majd jelentkezzen, aki bánja! Mondjuk, nem olcsó, az igaz, a maga 4000 Ft-os palackonkénti árával nem igazán „best buy” kategória.

Öreg Király-dűlő Aszú 2013
Nincs olyan rendezvény a földön, aminek ez a bor ne lenne méltó zárása. Vagy kezdése. Vagy bármije. Az utóbbi évek egyik legjobb aszús évjáratában készült, az aszúszemek erjedő furmint alapmustban áztak egy napig, a kierjedt bor magyar tölgyben érett két éven keresztül. Ezek a konkrét információk. Az illata kissé tartózkodó, nem nyílik könnyen, de annál jobb, hiszen így egymás után kapjuk az egyre mélyülő rétegeket. Törökméz, sárgabarack, édes, keleti fűszerek, egy kis gyömbér, narancsvirág, vanília – és még hosszan lehetne sorolni, hogy mi minden jelenik meg az illatában. Kóstolva hihetetlenül krémes, egészen betölti a szájat, szinte simogat. Széles spektrumú, rendkívül gazdag, intenzív bor, megdöbbentő mélységekkel és szépségekkel. Tudjuk a 246 g/l cukortartalmat, el is hisszük, de nem érezzük túlzónak, van a kortyban lendület, hihetetlen szép az egyensúly.Ezzel a borral köszönünk el, abban a biztos tudatban, hogy jövünk még a My Wine-ba. Egyrészt jóféle sonkákat és sajtokat kínálnak a borok mellé, azokat is meg kell majd kóstolni, másrészt a jó ízléssel összeválogatott boros portfóliónak is van még jó néhány eleme, amit nem kóstoltunk. Érdemes lesz rá időt szakítani.
 
Fotó:
Szabó Edit -
My Wine Bar

címkék

amerika (4) aprókertek (21) ausztria (5) az év bortermelője (7) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (34) balassa bor (4) balaton (104) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (20) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (8) bocuse d'or (9) bor (289) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (37) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (56) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (251) bortúra (28) borvacsora (21) borvendéglő (5) borverseny (28) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (225) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (9) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (10) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (94) eger (64) egészséges (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (154) etyek (24) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (16) ezerjó (5) fehérbor (75) fesztivál (44) figula (5) franc&franc (7) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (83) furmint február (13) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (5) gin (14) gizella pince (6) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (20) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (10) indiai (9) interjú (145) ipacs szabó istván (4) iszunk (11) jótékonyság (4) juhfark (19) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (12) könnyű (15) könnyűvér (4) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (12) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (20) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) mátra (61) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (10) miskolc (10) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (36) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (26) pécs (10) pékség (6) pét-nat (15) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (209) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (46) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (45) sós (84) spanyolország (16) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (46) süti (16) svét (19) syrah (8) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (7) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (16) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (10) tészta (16) tesztelünk (165) tokaj (146) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (105) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (63) utazási tippek (24) utazunk (33) vacsora (11) váli péter (4) vega (6) velencei-tó (11) verseny (13) veszprém (4) villány (27) villányi borvidék (84) vörösbor (117) vylyan (28) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (6)