Vissza

Megfejteni Panamát

2017.03.17. | Burai László
Szőllősi Lívia, az Espresso Embassy oktató-baristája pár hete széles vigyorral újságolta nekem a kávézóban, hogy hamarosan Panamába utazik. Miután hazajött, megkerestem, hogy kifaggassam az élményeiről.
 
Honnan jött az ötlet a panamai kirándulásra, az égből pottyant?
 
Majdnem. Zichó Zsuzsin keresztül adódott egy lehetőség, és úgy terveztem, hogy márciusban meglátogatom Panamában. Közben viszont kiderült, hogy addigra pont véget ér a szüret, így gyakorlatilag 3 nap alatt átszerveztem és elintéztem mindent azért, hogy már január végén repülhessek. A végén pedig még ráhúztam 5 napot, így az első panamai baristabajnokságon is ott lehettem bíróként.
 
Panamáról keveset tudunk, szerintem az átlagembernek a csatornán kívül kevés dolog jut eszébe az országgal kapcsolatban. Neked milyenek voltak a tapasztalataid az előzetes elképzelésekhez képest?
 


Kiutazás előtt mindenkinek volt egy-két jó tanácsa, a védőoltások, ugye, már kapásból megalapozták a hangulatot, amihez még jöttek a kígyók-bogarak meg mindenféle veszélyes lények az esőerdőből. Panamában viszont ezekből semmit nem tapasztaltam, a helyiek pedig kezdettől fogva kedve hihetetlenül kedvesek voltak velünk. Szinte az előzetes elképzelések ellenkezője fogadott, egy pillanatig sem éreztem magam kényelmetlenül.
 
Mielőtt elindultál volna, még nem tudtad, hogy eljuttok-e majd farmokra is. Ezt hogyan sikerült megoldani?
 
Miután kialakult a csapatunk, megbeszéltük, hogy mindenki megpróbálja mozgósítani a személyes kapcsolatait. Úgy gondoltuk, hogy pörkölőkön, baristákon keresztül talán könnyebben jutunk el a farmokhoz, de végül minden magától alakult, és olyan fantasztikus helyekre jutottunk el, mint a Finca Santa Teresa, a Damarli Estate vagy a Ninety Plus Gesha Estate. Nagyon kedvesen fogadtak mindenhol, szállást és ellátást kaptunk, de ami a legfontosabb, hogy rengeteg kérdésünkre válaszoltak.
 
Először voltál termőterületen. Olyan volt, amilyennek korábban elgondoltad?
 


Nem egészen. Előtte sosem kóstoltam kávégyümölcsöt, nem is tudtam elképzelni, hogy milyen lehet. Igazából a gyümölcshús nagyon kevés a mag körül, ráadásul vastag, erős héja van. A kettő között lévő vékonyka kis réteg azonban hihetetlen ízgazdag: mangó, papaja, trópusi gyümölcsök minden mennyiségben. Elég komplex ízvilágú, az érettségtől függően pedig változik az aromatikája.
Több fajtát is szedtünk, geishát, catuait és caturrát is, csak a legérettebb szemeket. Sok mindenre felhívták a figyelmünket a szüret előtt. Egyrészt vigyázni kellett, hogy a szemek ne sérüljenek szedéskor, mert akkor hamar oxidálódni kezd, ami akárcsak a szőlő esetében, itt sem kívánatos. Arra is figyeltünk, hogy ne maradjon semmi a földön véletlenül sem, mert az odavonzza a kártevőket. Ezen felül még a levelekre is külön ügyelni kellett, mert ha ezek sérülnek, akkor a fotoszintézis lassul. Azt hiszem, nem lennék igazán jó szedő, elég lassan ment a munka.
Érdekes, hogy a Ninety Plusnál már ökológiai szemléletben dolgoznak, nem permeteznek egyáltalán. Fákat is telepítenek, hogy még inkább szimulálják az eredeti környezetet.
Sajnos feldolgozást nem láttunk, de a Ninety Plus nem is enged látogatókat az üzem ezen része közelébe. Elég sok energiát fektetnek a kísérleti feldolgozási eljárásokba, így érthető, hogy ezeket nem adják ki másoknak egyelőre. Mindenesetre kóstolni azért tudtunk, a véleményünkre kifejezetten kíváncsiak voltak, ebből ők is sokat tanulnak.
A szüretnél egyébként a helyi őslakosokra támaszkodnak a legtöbben. Jó volt látni, hogy egyes farmok milyen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy jó körülményeket teremtsenek a munkásaiknak. A Damarlinál úgy tűnt, hogy a tulaj büszkébb erre, mint magára az ültetvényre.
 


Említetted, hogy a helyi baristabajnokság miatt végül a tervezettnél tovább maradtál. Mesélnél erről is egy kicsit?
 
Ez is menet közben alakult. Hallottuk, hogy akkor rendezik a bajnokságot, és mivel egyébként is nemzetközi bíró vagyok, jelentkeztem. A két főbíró Brazíliából és az USA-ból érkezett, összesen 28-an figyeltük a 18 versenyzőt. A helyiek termelőként a zöld kávéról jóval többet tudnak, én viszont pont azt képviseltem, amiben ők még kevesebb tapasztalattal rendelkeznek. Biztos vagyok benne, hogy a győztes nemzetközi szinten is megállja a helyét, de azért a teljes mezőnyről ezt egyelőre nem lehet elmondani.
 
Mennyiben változtatta meg a szakmai véleményedet, hozzáállásodat a panamai út?
 
Nagyon komoly lökést adott. Hiába olvasunk el mindent, nézzük meg az összes elérhető videót, semmi nem adja vissza azt, amikor leszeded, majd megkóstolod a cseresznyét. Ha voltak motivációs problémáim korábban, akkor ezek eltűntek, rengeteg új impulzus ért, a kávé olyan dimenziói tárultak fel előttem, amire eddig nem is gondoltam. A most megszerzett tapasztalatokkal magabiztosabban oktatok, bírálok, hiszen a tudásom valódi élményeken alapul.
 
Már holnap indulnék vissza, ha tehetném, a többiekkel viccelődtünk is azon, hogy ha egy panamai farmer megkéri a kezem, azonnal igent mondok, és ott maradok. Ez a rész ugyan még várat magára, de mindent megteszek majd azért, hogy újból eljussak Panamába.
 
Fotó:
Zichó Zsuzsa - honlapcímkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (41) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (29) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (79) eger (39) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (12) etyek budai borvidék (7) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) heimann (8) húsvét (8) interjú (113) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (13) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (145) rosalia (5) rozé (31) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (10) somló (14) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (67) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (33) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (10) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj oremus szőlőbirtok (5) tokaj-hegyalja (78) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (44) vörösbor (42) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (6)