Megkóstoltuk a MONYO boros söreit

2019.04.23. | Vargha Márk
A Heumann Pincészet, a Márkvárt Pince, a Gizella Pince, a Pfneiszl Pincészet és a Bodrog Borműhely borai is részt vesznek a MONYO Sörfőzde legújabb kísérletében. Az eredmény több mint biztató…
 


Nem mindennapi eseményen vehetett részt a jelentkezők maroknyi csoportja a belvárosi MyWine Borbárban: a MONYO sörfőzde mutatta be Hungarian Terroir elnevezésű, borok segítségével készült sörsorozatát. Házigazdánk Farkas Krisztián, a Bodrog Borműhely vezetője, a borbár egyik tulajdonosa köszöntőjében elmondta, hogy alapanyag-szállítóként és kóstolóként maga is részt vett a projektben. Azért szervezte meg a találkozót, mert mindkét minőségében biztatónak gondolja az eredményt, és kíváncsi a fogyasztók visszajelzéseire.



Németh Antal sörfőző mester kifejtette, hogy az alkotók számára azért volt izgalmas ez a munkafolyamat, mert bár sört bármikor lehet főzni, nem kell várni a következő szüretig, sőt azért sem kell aggódni, hogy egészséges lesz-e az alapanyag, mint a szőlő esetében, viszont e könnyebbségekért cserébe a borokénál szűkebb az aromavilág, ezért érdemes azon gondolkodni, hogy mivel lehetne „feldobni” az illat- és ízélményt. Ahogyan a világban mindenhol, úgy Magyarországon is emelkedik a főzdék száma, ezért még fontosabb, hogy a szortiment egyedi, megkülönböztethető legyen. Erre a kihívásra a sörkészítés világában extrém válaszok születnek, amire több példát is felhozott.

A RothBeerrel közösen főzött osztrigás barnasör például pozitív eredménnyel zárult kísérlet volt: a kagyló íze nem érződött, inkább kellemes ásványos, sós karakter jelent meg általa az italban. De sikerrel használtak már kígyóuborkát és zöldcitromot, pillecukrot, pörkölt földimogyorót és laktózt, valamint sajttortát is. A kudarcaik listájára került viszont a füstölt kápia paprikás verzió. Külföldön is előállnak meghökkentő ötletekkel, kóstolhattunk már hamburgeres, egész kakasos, sőt a sörfőző mester szakálláról izolált élesztővel készült sört is… (Ez utóbbi ízben nem mutat minimális furcsaságot sem, inkább a sajtónak szóló gegként tekinthetünk rá.)

Amikor Németh Antalék a MONYO-ban arról beszélgettek, hogy mi legyen az az új hozzáadott érték, amire a szakmabeliek és a laikusok egyaránt felkapják a fejüket, a magyar borokra esett a választás. A főzőmester ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amit látunk és kóstolunk, csupán szárnypróbálgatás: évek kellenek ahhoz, hogy kimondhassuk: ennek a hibridnek van létjogosultsága. A választékba végül legfeljebb öt terroirsör kerül majd, amely évjáratonként is kóstolható lesz. A palackok nagyobb részét külföldön szeretnék értékesíteni.



A most folyó kísérletezés rendkívül izgalmas, hiszen sok mindennek el kell dőlnie. Kérdés, hogy az újdonság megalkotásához a kék vagy a fehér szőlő alkalmasabb, (úgy tűnik, az előbbi), hogy hogyan történjen a házasítás, tartályt vagy hordót használjanak, ha hordót, akkor újat vagy már régebbit, hogy törkölyt, mustot vagy kész bort eresszenek össze a sörrel, hogy savanyítsanak vagy élesztőzzenek inkább. A változatok száma végtelen lehet, de egy biztos: a kockázatot vállalni kell, a folyamatban buktatók is vannak szép számmal. Megesett, hogy ki kellett önteniük 2000 liter borseprővel erjesztett sört, de egy életre megtanulták, hogy a seprő túl komplex anyag ahhoz, hogy megfelelő legyen a párosításokhoz.

Végül lássuk, mit kóstoltunk az este folyamán! Mindegyik termékre jellemző, hogy nagyon kevés komlóval készült, és több sörrel, mint borral.




1. Villányi Spontan Syrah 2017

A Heumann Pincészettel együttműködésben készült tétel esetében a törkölyre alapsört (tehát nem kész sört!) öntöttek, ami spontán erjedt a felületén lévő élesztőgombák munkájaként. Bár a borok világában a brettes aroma hibának számít, a sörökében épp ellenkezőleg: örülnek neki. A villányi borosgazdák készségesen adták brettes hordóikat a főzdének, hiszen azokat egyébként legfeljebb virágtartónak használták volna. Ilyen hordókban erjedt ez a különleges és a szakemberek által is magasra értékelt wild ale.

2. Szekszárdi Spontan Kadarka 2018



Minden tételnek külön története van. Ennek bizonyításaként a mester felidéz egy, a Márkvárt János 1500-as Zsigulijával megtett dűlőtúrát a szekszárdi dombokon. Az élményről belső kamerás felvétel is készült, amin Németh Antal jókat szokott derülni. A kadarkatörkölyt ugyanis a Márkvárt Pince biztosította ehhez a könnyed, frissítő, kevéske fűszeres aromával bíró, spontán erjedésű wild ale-hez.   
3. Tokaj Spontan Hárslevelű 2018



Gyönyörű hársmézes illat, ízben savanykásság, a mustos jegyek végig érződnek. Nagyon itatja magát. Hordót nem látott, végig tartályban erjedt, a törkölyt a Gizella Pince adta hozzá, a savanyítás (szekszárdi) verjus-vel történt.

4. Tokaji Furmint Késői Szüret 2018

A Bodrog Borműhely törkölyét sterilizálták, majd forralással főzték bele a sörbe az aromákat, melyeket a hordó elnyomott volna, ezért tartályba került. Szép, komplex sör lett az eredmény, illatában először banán, majd körte jelentkezik, ízében viszont nem gyümölcsöket, inkább fűszereket hoz. Farkas Krisztián szerint a projekt annyira sikeres, hogy szándékaik szerint a késő szüretelésű furmint tavalyihoz hasonló jó minősége okán idén is megismétlik.  



5. Soproni Blaufränkisch 2018

Russian Imperial Stout a sör fajtája, kőolajszínű, kezdetben rumos csokoládé illattal és ízzel, melyet melegedés során újabbak követnek: csokis kapucsínó, marcipános szaloncukor, legvégül a kékfrankos szilvája is beköszön. Kifejezetten finom ital, a közönséget azonnal megnyerte. Ahogy hallhattuk, külföldön, a holland De Molen főzde versenyén is sikert aratott, ahol a MONYO már nem először volt meghívott vendég. A megmérettetés koncepciója, hogy a hollandusok küldenek egy sörreceptet, és a részt vevő partnereknek azt kell lefőzniük úgy, hogy csak egyetlen plusz összetevőt adhatnak hozzá. Jó ötlet volt a Pfneiszl Pincészet kész borát választani, amely könnyed, egyáltalán nem tanninos ízével jótékonyan lágyítja a komoly, 10,5%-os alkoholtartalmú stoutot.
A MONYO Terroir Selection a magyar tudás és kreativitás egy újabb szép példája, melyhez csak gratulálni tudunk. Egyben reméljük, hogy ha nem is a széles kereskedelmi forgalomban, de az éttermek itallapján valódi hazai különlegességként minél előbb találkozhatnak vele a crossovertől nem idegenkedő hazai és a kíváncsi külföldi vendégek is.
 
Fotó:
facebook
Vargha Márk

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)