Vissza

Merre induljunk kávézni?

2016.09.07. | Burai László
Hetek óta mesélünk az újhullámos kávéról, az eredetekről és elkészítési eljárásokról, így joggal merül fel a kérdés, hogy merre érdemes indulni, ha belekóstolnánk a specialty műfajába. Egy csokorra való kávézót mutatunk be most, köztük jópár kedvencünket.
 
Pár év alatt rengeteg kávézó nyílt a specialty szemléletnek megfelelően, ahol legtöbbször világosabbra pörkölt, ismert eredetű kávékat kínálnak igencsak felkészült baristák. Jócskán túlnőtt már ez a szám azon, hogy elintézzük a hipsztermozgalom jelzővel, amit sokszor hallunk. Tény, hogy a műfaj most nagyon divatos, de aki előítéletek nélkül indul ezekre a helyekre kávézni, az biztosan nem fog csalódni.
Minden a Printával kezdődött, a kedves kis dizájnbolt egyik sarkában alakította ki Várady Tibor az első specialty kávézót Budapesten. Hamar híre ment, hogy itt másfajta kávét készítenek, gyorsan kialakult a törzsközönség, így nem is volt kérdés a folytatás, amiből az Espresso Embassy született.
A később induló kávézók közül többen is követendő példaként tekintenek rájuk, ami érthető is: a nyitás óta folyamatosan magas színvonalon dolgoznak, amit a szakajtónyi baristabajnoki cím is alátámaszt. Persze a vendégek elsősorban a finom kávék és sütemények miatt járnak ide, ám az is fontos, hogy egy ideje már a magyar Casino Mocca kávéival dolgoznak, a legfrissebb kávéik itt mindig megtalálhatók, de azért időnként egy-egy vendégpörkölővel is színesítik a kínálatot. Nyárra mindig kitalálnak valamit, tavaly az espresso-tonic, idén pedig a Damniczki-féle tejfagyival megbolondított affogato volt nagy sláger.


 
Pár hónappal az Embassy indulása előtt nyitott a Tamp&Pull a Czuczor utcában, a minőségre egyrészt az eddigi legkomolyabb barista-világbajnoki eredménnyel büszkélkedhető Molnár Attila személye, másrészt az angol HasBean pörkölő kávéi jelentették a garanciát. Azóta újabb két üzletük is megnyitott, így már az Árpád híd környékén és a Belvárosban is megtalálhatók. Az első üzlet specialitása a havonta változó kreatív kávés ital, már csak ezért is érdemes őket meglátogatni, mert olyan kombinációkat találnak ki, ami új dimenzióba helyezi a kávét.
 


A Kontakt a Deák tértől nem messze, az eldugott kis Röser udvarban várja a koffeinrajongókat. Kis kávézó, az alapanyagot főként skandináv pökölőktől szerzik be, általában a svéd Koppi és Drop Coffee és a dán La Cabra kávéival dolgoznak, ezekből készül a hely specialitása is, a nitrogénnel dúsított hidegáztatásos Roket, amit sörformán csapolnak, nyáron igazán jó választás. Rendszeresen tartanak az új kávéikból cuppingokat, ezeket sem érdemes kihagyni, sok izgalmas információt lehet ilyenkor megtudni. Tavasszal ráadásul megnyitották a kávézóval pont szemben a város egyik legjobb reggelizőjét is, a Szimplyt, azóta még inkább pezseg az élet a Röser udvarban.
 
Újlipótváros is jól áll, ami a gasztronómiát illeti, és ez igaz a kávézókra is. Még talán egy éve sincs, hogy a Double Shot megnyitotta apró üzletét a Pozsonyi úton, de hamar híre ment az egyedi belsőépítészeti megoldásoknak (a mosdót senki se hagyja ki), és persze az elsőre talán szokatlan koncepciónak. Itt minden presszóalapú ital duplából készül, szerencsére ez az árakban mérsékelten jelenik meg. Az angol Roasting Party és a magyar 42 kávéit használják, de nem érdemes kihagyni itt a szendvicseket sem; méltó vetélytársai a szomszéd Briósnak.
 


Nagyjából két lépésre, az utca másik oldalán üzemel a My Green Cup, ahol a változó specialty kínálat mellett olasz pörkölésűt is ihatunk, nem kizárólag ennek köszönhetően a forgalom is jelentős, talán az alacsonyabb „hipszter”-faktor miatt is különösen kedvelt a kávézó. Tényleg kedves hangulatú hely, általában minden kerek, de dolgozni ne ide üljünk be, annál nagyobb a nyüzsgés egész nap.
 
Az elsők között indult a Hollán Ernő utcában a Madal is, itt lelassulhat az ember, a kávék mellé érdemes megkóstolni a vegán sütiket is. Általában kétféle kávéból lehet rendelni: egy blendből, ami több terület keveréke, és egy single originből, ami pedig csak egy régió termését foglalja magába. Ha van időnk, érdemes a filterkávéval is barátkozni, került ki innen korábban magyar aeropressbajnok is. A második üzletük a Ferenciek terén várja a vendégeket, a központibb fekvés miatt nagyobb a forgalom, de mindig lehet találni itt is egy csendesebb zugot az elmélyülésre. 
 


Minimum érdekes, ha a város legjobb kakaós csigájával azonosítunk be egy kávézót, persze ez van, ha a tulajdonos máshol pékséget üzemeltet. A Lónyai utcai Butter Brothers kistestvéreként született meg a Bean Busters a Váci úton, a Westenddel szemben. Pazar péksütik, szendvicsek, délben még finom levesek is csalogatnak, de kávéfronton sincs szégyenkeznivalójuk. Nincs állandó pörkölő, így sokat lehet náluk kóstolni, az utóbbi időben ittunk itt a hamburgi Playground, az angol Steampunk és a londoni Nude Espresso kávéit is, sok izgalmas volt köztük! Titkos tippünk a cold brew, ami a szemünk előtt, a fali installáción készül el.
 
Reméljük, hogy pár hétre való programot jelent majd a most felsorolt kávézók meglátogatása – ám hamarosan jövünk a folytatással, hogy teljes legyen a budapesti újhullámos kávétérkép.
Fotó:
Stiller Ákos
facebook





címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)