Vissza

Minta APA-k

2017.07.10. | Bőti László
IPA és APA. Kéz a kézben járnak, mint a mindig morcos, mégis szerethető nagypapa és az édes-illatos süteménnyel kényeztető, bár kissé háklis nagymama. A nagy párosból ma a lágyabb, kedélyesebb, ám komlóhangsúlyos APA-kkal kerülünk közelebbi kapcsolatba…
 


Először is lássuk, mi rejtőzik a betűk mögött. Az APA mozaikszó az American Pale Ale kifejezést rejti, ami egyúttal a sörtípus földrajzi gyökereit is megmutatja. Ahogy a korábbiakban bemutatott lagerek az érlelődési, úgy az APA-k a születési helyük után kapták a nevüket. 


 
Nagyon népszerű, a kisüzemi sörökkel még csak most ismerkedőknek és az illatok megszállottainak egyaránt ahaélményt okozó típusról van egyébként szó, amely manapság a legtöbb kis főzde szortimentjében megtalálható, sőt van, hogy különböző meglepő kreációknak is ez adja az alapját. Rendszertanilag a felsőerjesztésű sörök családjába tartozik, tulajdonképpen az IPA kistestvérének tekinthető, viszont ízében kicsit édesebb, kesernyében pedig – a kevesebb keserűkomlónak köszönhetően – moderáltabb. Ha kortyolgatás közben odafigyelünk, akkor az alapverziók illatában virágokat (például akác), muskotályos szőlőt vagy épp trópusi gyümölcsöket (mangó, maracuja) fedezhetünk fel.
 
Most öt, a Legfelsőbb Beeróság hűtőiben szinte állandóan megtalálható magyar kisüzemi APA-t mutatunk be. Az eligazodásban ma is Horváth Bence segít.


 
Csapot bonts!
 
Kecskeméti Sörmesterek: Kolibri


 
Manapság az aperitifek világában itthon is terjedő trend, hogy az ízlelőbimbókat letaroló párlatok helyét átveszik a gyöngyöző, étvágycsinálóan savas pezsgők. Ha ez utóbbi esetleg nincs kéznél, akkor jól behűtve a Kolibrit is bátran ajánljuk, mert bár nem pezsgő, határozott savai és lime-ra, grépfrútra erőteljesen emlékeztető ízei miatt welcome drinkként is megállja a helyét! Jól csúszik, így a habjához hasonlóan hamar eltűnik, igazi frissítő, nyárra termett ivósör, már csak a szolid, 4,5%-os alkoholtartalma okán is. Illatban ugyan több ízt ígér, mint amennyit visszakapunk, a kesernyéi viszont nem tarolják le a nyelvet, és a szájat sem telítik. Szerintünk nem érdemes melegedni hagyni, mert akkor a kellemes, grépfrútos gyümölcsös sör érzetét keltő kesernyéi könnyen elszabadulnak.
 
 
Gólem Sörfőzde: Repeta


 
A nevében röviden, tömören benne is van a véleményünk: kérünk még belőle! Színben az előző versenyzőre hajaz, illatában ugyanakkor édesebb, egyszerűbb, mégis kerekebb, Bence szerint atipikus darab. A kerekség az előzőnél tapasztalthoz képest édesebb és szénsavasabb, mégis lágyabb korty végén is érződik. Ez is elég határozottan csúszik, közben pedig kellemesen simogat. Melegedve eluralkodik a nagyon pici kesernyével kiegyensúlyozott édesség és a citrusos-malátás ízvilág, ez pedig nekünk nagyon tetszik, hiszen még így is kerek marad, ráadásul a nevéhez hűen egy kis illat is visszakúszik az orrunkba. Nyári bográcsozás mellé kitűnő darab, ami az 5,5%-os alkoholtartalmával még csak fejbe sem tud vágni.
 
 
Hedon Sörfőzde: Charlie FirpoKülcsín és alapanyag tekintetében is különleges, sokak által keresett darabról van szó, amibe az árpamaláta mellé némi rozsmalátát is kevertek. Az idehaza egyetlen másik sörhöz sem használt 6,6 dl-es üveg címkéjén Bud Spencer híres karaktere, Charlie Firpo virít, a hűtő üvegajtaja mögött szinte vonzza a tekintetet. Őszinték leszünk, nekünk mindezek ellenére nem a kedvencünk, a főzde többi darabját valahogy jobban kedveljük. Illatban egyébként hívogatóan karamellás a malátától, ugyanakkor nem édes, a korty pedig egyenesen szárítja a nyelvet. Ízében a nyers maláta jön elő az egész szánkat kitöltő, melegedve egyre tovább maradó kesernyével kísérve, ami további állás után viszont némileg szelídül, és egész tetszetőssé is tud válni.
 
HopTop Sörfőzde: Green Zone


 
Komplex, tetszetős, tartalmas, ugyanakkor nem laktató. Szép, szinte tankönyvi példája a jól kivitelezett hidegkomlózásnak, hiszen erőteljesen illatos, ugyanakkor nem esik túlzásba, és testben sem marad vékonyka. Kortyról kortyra elismerően csettintünk, lévén a hidegkomlózás az ízében is megjelenik, sőt további édeskés-malátás jegyekkel is kiegészül. Az összhatást a végén igazán példaértékű módon egy nagyon pici, lágy savasság teszi helyre. Egyszerűen remek!
 
Mad Scientist: Smooth Hoperator


 
„Mangós-maracujás gyümölcslé, aminek sörjellege is van bőven, esetleg sűrűbb koktél” –olvassuk a jegyzetünkben. Kesernyét ugyanakkor nem találtunk, de valamiért nem is hiányoltuk, pedig édes, ami akár a hozzáadott zabpehelynek is betudható. Ez a látszólagos ellentmondás a testben is megfigyelhető, mert bár nem csúszik, nem is harapható. A 6,6%-os alkoholtartalom egyáltalán nem érződik, úgyhogy jó lesz vele vigyázni, és a gyerekek elől eldugni. (Mert a végén még rákapnak!)
 
Fotó:
Bárdosi Márk
Király Tamás

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (119) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)