Vissza

Nézzünk a dolgok mögé!

2017.05.05. | Burai László
Természetes folyamat, ha valami divatossá lesz, sokan kezdik követni a sikeresség reményében, a teljes filozófiát nem ismerve, csak kiragadott kifejezéseket zászlóra tűzve. Ilyenkor bizony előfordul, hogy hígul a mezőny, esik a minőség.
 
Jók ezek a címkék, egy csomó fogyasztót rá lehet venni egy-egy termék kipróbálására, ha azt írják rá például, hogy kézműves. Láttuk ezt már sok területen, sajtoknál, bornál, sörnél, pékárunál. Nehéz ez ellen bármit is tenni, hiszen az átlagfogyasztó a legtöbbször azzal sincs tisztában, hogy mit vár el, azzal meg még kevésbé, hogy mit is ért egy borász vagy sörfőzde a kézműves kifejezés alatt.
 
Persze komoly kereskedelmi érdekek húzódhatnak meg egy-egy ilyen apró jelző mögött, hiszen a kézműves szó nélkül a mostani kisipari sörök jelentős része túlárazott, ingadozó minőségű sörré degradálódna, és a divatos márkanevek nélkül valószínűleg a kutya sem vásárolná. Nem arról van persze szó, hogy a piacot elárasztó pár óriás söreit kellene fogyasztani, hanem arról, hogy nézzünk a csomagolás mögé, legyen szó sörről, borról, sajtról vagy kolbászról. Vannak olyan termelők, akik miatt érdemes venni a fáradságot, ők akkor is ragaszkodni fognak a saját maguk által felállított minőségi standardokhoz, ha ezáltal nem nyernek újabb vásárlókat. Egyszerűen ebben hisznek, így tudnak nyugodtan aludni.
 
Ilyen hosszas bevezető után joggal merül fel a kérdés, hogy mi történt. Igazából semmi különös, csak az elmúlt hetekben többször futottam bele olyan termékekbe, amit a „házi”, „vidéki”, „kézműves”, sőt „specialty” jelzőkkel illettek. Nem nehéz kitalálni, több csalódás ért, mint élmény; egy kolbász nem attól lesz jó, hogy aszalt paradicsomot kevernek bele, hanem attól, hogy jó minőségű húst és fűszereket használnak, elsősorban fűszerpaprikát. Pont ugyanígy hiába a specialty címkével ellátott kávé, ha a pultos hölgy kezében nincs benne rutinból az a pár mozdulat, amivel egy-egy presszó után tisztává varázsolja a gépet. Így pedig bármilyen alapanyag keserű vacakká lesz, erodálva a teljes újhullámos mozgalmat.
 


Az újhullámos kávé műfajában fontos az, hogy a fogyasztó minden pillanatban érezze a különleges törődést. Ennek a jó kávén túl része a csészén túli történet is, a termelő, a farm, a feldolgozás módjának megismertetése, a fogyasztó nevelése, ami az ízlésének formálásához vezethet. Ha ez hiányzik, akkor bukik az egész. A sztori ugyanis itt nem a magasabb ár megindokolásának eszköze, hanem a szemlélet megismertetése, átadása. Ez pedig segít megérteni, hogy hogyan lehet gyümölcsös jegyeket érezni egy kávéban, vagy hogy mennyire összetett folyamat végeredménye a csészében gőzölgő ital.
 
A jó példáért pedig irány az egyik legújabb budapesti specialty kávézó, a Dose Espresso a Hercegprímás utcában! Stílusos hely, ahol a bécsi Alt Wien és az angol Square Mile kávéit is kóstolhatjátok, ráadásul olyan presszós csészét használnak, ami önmagában is egy műalkotás.
Fotó:
Hámori Tibor - Instagram
Dose Espresso Budapest - Facebook

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (105) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (130) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (29) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)