Nyúlon innen, Nyúlon túl

2017.04.04. | Bőti László
Ezek a békésszentandrási fiúk már megint kitaláltak valamit! Megszülettek a húsvéti sörikrek…
 

A ház vendégekkel teli, az asztalon tiszta terítő, színes tojások, torma-hagyma-sonka… Gyerekkorunk húsvétjairól szinte mindannyian ugyanazokat az illatokat, színeket és képeket őrizzük, csak míg valakinél ezek a foszlós kalács, addig másnál a szentendrei Skanzenben nemezelt gyapjúlabda emlékével egészülnek ki.
 
Felnőttként is szeretjük ezt az ünnepet, de már nem keressük, hanem eldugjuk a kertben a csokitojásokat, már nem tanuljuk, hanem tanítjuk a verseket, és sokkal inkább a kapcsolódó kulináris örömök, mint a locsolás élménye hoz lázba minket. A vendégjárás persze továbbra is kötelező, a lányokat, asszonyokat illik meglocsolni, és cserébe a pohár italt elfogadni – hát azt is illik, és éppen itt a bökkenő. Mert míg a frissen sült kalácsot szívesen kóstoljuk, a bizonytalan eredetű házi pálinkát, alsó polcos bort már vonakodva vesszük el a házigazda kezéből, bármilyen jó szívvel töltené is csordultig a poharat. Lelki szemeink előtt megbízható minőségű palackos sörök képe lebeg, inkább kérnénk abból, jól behűtve, frissen, ha százszor nem ünnepi ital, akkor is.


 
A Békésszentandrási Szent András Sörfőzde nem titkolt célja, hogy a mindennapok italai mellé az aktuális ünnephez méltó, izgalmas söröket tegyen az asztalra az év minden szakában. A nyári Vári Nővérek és a karácsonyi Esthajnal-sorozat mintájára az idén két remek húsvéti sört is megalkottak a piros tojás mellé (vagy inkább helyette).
 
A Nyúlon innen és a Nyúlon túl névre keresztelt tételek az adalékanyag- és tartósítószer-mentes fűszerkeverékeiről híres családi vállalkozással, a Fűszerésszel együttműködésben készültek. A vidám színekben pompázó palackok ráadásul díszdobozos kiadásban is elérhetők, így a sofőr szerepét magukra vállalóknak sem kell feltétlenül kimaradniuk a buliból.


 
A húsvéti sörikrek mindkét tagjának alapja egy vörös IPA, míg azonban a Nyúlon innent kubeba- és selimborssal, valamint babérlevéllel, addig a Nyúlon túlt jázminvirággal gazdagították. Így előbbit főételekhez, utóbbit pedig desszertekhez vagy délutáni levezető sörözéshez ajánlják a készítők.
 
Hogy minderről saját érzékeinkkel is meggyőződhessünk, meghívást kaptunk egy izgalmas vacsorára, ahol a söröket Segal Viktor egyszerű, de nagyszerű fogásaival párosítva kóstolhattuk.


 
A Nyúlon innen borsos-babéros világa a sült céklára halmozott kacsa erőteljes, földes-vadhúsos ízeivel muzsikált nagyon jól, a miszólevessel készült borshab pedig már önmagában is zseniális volt!
 
A füstölt pisztrángot sörhabbal kínálták, rendkívül esztétikus, szépiatintával készült dísszel a pohár tetején. Igen meggyőző volt az összhatás.


 
Zárásként Gerő Eszter (Sütizz) 65%-os csokoládéból és mangóból készült desszertjét kaptuk, amit szemrebbenés nélkül írnánk fel receptre kötelező napi fogyasztás céljából. Ez a tökéletesen megkomponált édesség azonban sajnos nem működött jól a mellé kínált jázminos sörrel. A Nyúlon túl nagyon kellemes, frissítő, már nem vékony, de még nem is túl testes sör bájos, virágos jegyekkel. Ami minket illet, leginkább egy fa alá leheveredve, a bágyadt délutáni napsütésben, önmagában fogyasztanánk, de úgy nagy mennyiségben!


 
Aki tehát húsvéti vendégségre készül, kóstolja meg a békésszentandrásiak újdonságait, és ha ízlett, tárazzon be belőlük, mert ha nem is egyszeri, de kisszériás főzetekről van szó. A sörök alkoholtartalma 5,6%, nyugodtan lehet inni belőlük még egyet – és nem is kell ráfogni a nyuszira.


 
 
A sörvacsorán a Békésszentandrási Szent András Sörfőzde vendégeiként vettünk részt.
 

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (106) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (131) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (30) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)