Vissza
Pálinkaverseny csak nőkkel
2018.04.04. | Szabó Hajnalka
A pálinkát sokan férfias italnak tartják, pedig egyre több hölgy foglalkozik ezzel a nemes szesszel. Április közepén Zamárdiban tartják az első Balaton Open pálinka- és párlatversenyt, ahol kizárólag nők ülnek a zsűriben.
„Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – állítja ZólyomiZsolt parfümőr, a verseny egyik szervezője, akinél hitelesebb forrást nehezen találnánk, ha illatról van szó. Senkinek nem kell tehát meglepődnie, hogy a Balaton Openen csak hölgyek bírálnak, de a most debütáló, különleges megmérettetésen nem ez az egyetlen újdonság. A benevezett minták teljes analitikai vizsgálaton esnek át, az értékelés a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik, minden párlatot legalább hét bíra kóstol, teljes az anonimitás, a minták kódszám szerint, egyforma üvegben versenyeznek, és csak az eredményhirdetéskor derül ki, hogy ki és mi rejtőzik a kódszám mögött. A nevezők a verseny végén nemcsak pontszámot, hanem tartalmas szöveges értékelést is kapnak majd.
![](/userfiles/BO_-0578.jpg)
De hogyan lesz valakiből pálinkaszakértő? Erről kérdeztük Borbáth Gabriellát, a zsűri egyik oszlopos tagját, aki tavaly Magyarországról elsőként kapott meghívást egy Németországban zajló nemzetközi párlatverseny bíráló bizottságába, de itthon is számos versenyen megfordult már.
![](/userfiles/Borb%C3%A1th%20Gabriella%20(2).jpg)
A kétezres évek első felében, amikor itthon épp kezdett divatba jönni a pálinkafogyasztás, a vendéglátásban dolgoztam. Az akkori főnökömnek feltűnt, hogy érdekelnek a minőségi párlatok, így beíratott egy alapfokú sommelier-kurzusra. Annyira megtetszett, amit ott kaptam, hogy folytattam a tanulást. Bár eleinte inkább a borok világára koncentráltam, és egyre otthonosabban mozogtam ezen a területen, 2007-ben felhívott a Budapesti Pálinkafesztivál főszervezője, hogy menjek el a Pálinkavilág című magazin kóstolójára. A lap színvonalas volt, szerették a szakmában, de sajnos hamar megszűnt. Örömmel mondtam igent a felkérésre, és ettől kezdve egyre közelebb kerültem a párlatokhoz.
Azonnal elfogadta a többi bíra, hogy egy törékeny lány is ül közöttük?
Először gyanakvással méregettek: vékony is voltam, fiatal is, bizonyára kíváncsiak voltak, hogy állok majd helyt egy soktételes kóstolón. A helytállással nem volt semmi gond, de a bírálatban akkor még tényleg gyakorlatlan voltam, és a pálinkákat is úgy írtam le, ahogy a borokat szokás, mégis olyan meggyőző volt a szereplésem, hogy utána egyre több helyre hívtak. A sorsom 2009-ben pecsételődött meg, amikor igent mondtam a Rézangyal felkérésére, és a márka pálinkaszakértője lettem. Innentől gyorsan követték egymást az események, elvégeztem Gyulán egy pálinkabírálói tanfolyamot, később pedig a budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki Karán szereztem pálinkamester szakmérnöki és szaktanácsadói oklevelet.
![](/userfiles/Borb%C3%A1th%20Gabi%202.jpg)
Ez nem egészen az az életút, amit egy fiatal lánynak elképzelünk…
Én sem tudatosan választottam, valahogy az egyik lehetőség hozta a másikat. Gyermekkoromban sok időt töltöttem a Szent György-hegyen. A nagypapám borászkodott, mentem vele az ültetvényre, a pincébe, és egyszerűen belém égtek az illatok. Azt mondják, a nők szaglása tényleg jobb, mint a férfiaké, de jó adag nyitottság is kell ahhoz, hogy minél több illatot be tudjon azonosítani az ember. A pálinka mellett egyébként a csokoládé az, ami elvarázsol, 3 éve bírálok az International Chocolate Awards-on, a pálinka-csoki párosításokat pedig különösen szeretem.
![](/userfiles/BO_-0655.jpg)
Pálinkában van egyébként kedvenced?
Az almát a sokszínűségéért, a törkölyt pedig a rétegzettsége, a karakteressége, az izgalmassága miatt szeretem, de bármilyen jó párlatban könnyen fel tudom fedezni a szépségeket.
A szervezők mintha csak kedvezni szeretnének Gabinak, hiszen a Balaton Openen négy eddig mostohán kezelt pálinkafajta, a cseresznye, az alma, a kék szőlő és a törköly jut főszerephez.
A kategóriagyőztes párlatokat a nagyközönség is megkóstolhatja majd, a szervezők ugyanis gondoskodnak róla, hogy jusson belőlük a Balaton környéki emblematikus éttermekbe és szórakozóhelyekre.
![](/userfiles/BO_-0669.jpg)
Az eredményhirdetés április 14-én 14 órakor lesz. Mi már alig várjuk, hogy kiderüljön, kinek a párlatát iszogatjuk nyáron a Balatonnál.
Ha valaki nevezni szeretne a versenyre, néhány napig még megteheti. A nevezési feltételekért klikk ide.
Fotó:
facebook
Vető Gábor