Iszunk

Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023

Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023 című cikk borítóképe
2023. 01. 31. | Borsmenta
Már várják a párlatmintákat a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION szervezői! A híres Perkátai Párlatverseny utódjaként tavaly debütált nagyszabású esemény az idén a magyar ginek versenyével is kiegészül…

Nemcsak a párlatok, hanem a magyarországi ginek is versenybe indulnak az egyik legrangosabb hazai megmérettetésen.

A SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION bírálata két helyszínen zajlik majd: a gineket a budapesti Seven Cocktail Barban, a párlatokat Perkátán, a Győry-kastélyban kóstolják a szakemberek.

Miért más ez a verseny, mint a többi?

A SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION mögött álló stáb nagyon fontosnak tartja, hogy részletes szakmai véleménnyel segítse a pálinka- és párlatkészítők munkáját, ezzel is támogatva őket abban, hogy még színvonalasabb termékeket állítsanak elő.

A szervezők kínosan ügyelnek a verseny tisztaságára és magas szakmai színvonalára, ezért – a részrehajlás gyanúját is elkerülendő – a szervező Scientia Egyesület tagjai nem indulhatnak a versenyen, és a nevező kereskedelmi főzdéknél alkalmazásban álló főzőmesterek nem vehetnek részt a bírálatban.

A PÁLINKA- ÉS PÁRLATVERSENY

Kik nevezhetnek?

A versenyen az a magánfőző, bérfőzető vagy pálinkát és/vagy törkölypálinkát előállító adóraktári engedélyes indulhat, akinek a tételei megfelelnek a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII törvény pálinkára és/vagy törkölypálinkára vonatkozó előírásainak is.

Az online nevezési felület ITTérhető el.
Részletes információkért és a versenykiírásért katt IDE!



Nevezési határidő: 2023. február 19.

Nevezési kategóriák

  1. Klasszikus
Ebbe a kategóriába a szőlő- kivételével bármilyen gyümölcspárlat nevezhető, a kiírásban szereplő kritériumok szerint.
  1. Év Gyümölcse – kajszibarack
Ezzel a kategóriával az a szervezők nem titkolt célja, hogy valamelyik gyümölcs minden évben kiemelt figyelmet kapjon. Ebben az évben a kajszibarackra esett a választás.
  1. Spirit & Smoke
Ezt a kategóriát az érlelés szerelmeseinek találták ki a szervezők, ide tehát csak fahordóban érlelt párlatokkal lehet nevezni, a kiírásban szereplő feltételek szerint. Az itt induló tételeket egyedi szempontrendszer alapján bírálják a kifejezetten erre szakosodott párlatszakértők – minden esetben előmelegített cognacos pohárból, szivarral párosítva.
  1. Scientia Blendmaster©
Ezzel a kategóriával a vegyes gyümölcspárlatok szépségeire szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők. A versenyre egyéb vegyes párlat is nevezhető, de az idén a nagydíjért csak azok indulhatnak, akik kajszibarack-szilva éskajszibarack-direkttermőszőlő párosítást készítenek. A bírák itt a gyártás során alkalmazott kreativitást, a szakszerűséget, valamint a pontos-precíz házasítási technológiát értékelik.

A bírálat

  • Valamennyi versenyre nevezett tétel részt vesz egy alapbírálaton, és profilanalízist is alkalmaznak – kategóriánként eltérő módon. A párlatok értékelése a 100 pontos Quintessence bírálati szoftver alkalmazásával történik.
  • A zsűrizés több hétvégén keresztül zajlik majd, mert az új bírálati szabályok értelmében egy nap alatt egy bíráló maximum 50 mintát értékelhet. A szervezők ezzel is jelzik, hogy minden tekintetben tiszteletben tartják a nevezett párlatot, és igyekeznek arról korrekt, elfogulatlan véleményt adni.
  • A bírák elé kerülő párlatok sorrendje véletlenszerű, tehát soha nem egyetlen kategória tételeit értékelik a nap során.
  • Minden vitás kérdésben a csúcszsűri dönt.
  • A nagydíjak odaítéléséhez legalább 4 bíra egybehangzó véleménye szükséges.

A zsűriről

A zsűritagok olyan elfogulatlan, korrekt bírálatra képes személyek, akik párlat (elsősorban pálinka) érzékszervi minősítésre feljogosító végzettséggel rendelkeznek, és megvan ebben a szükséges gyakorlatuk, vagy szakmájukat tekintve pálinkakészítő mesterek, párlatszakértők.

A díjakról

A verseny végén a hagyományos arany, ezüst, bronz minősítésen túl több értékes díj is gazdára talál. Az aranyérmes tételekből választják ki a bírák azokat a platinadíjas párlatokat, amelyek indulhatnak a nagydíjért.

Nagydíjat az alábbi kategóriákban osztanak a versenyen:

  1. Év Gyümölcse nagydíj
  2. Szivar-párlat élmény (Spirit & Smoke) nagydíj
  3. Scientia Blendmaster© nagydíj
A fentiek mellett díjat kap a verseny legjobb magánfőzője és bérfőzetője, a verseny legjobb női magánfőzője és bérfőzetője, a verseny legjobb kereskedelmi főzdéje, valamint a verseny abszolút győztese.

HUNGARIAN GIN MASTER COMPETITION 2023

A Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület 2023-ban elsőként hirdeti meg Magyarországon a kereskedelmi főzdék által készített magyar ginek versenyét mint önálló, fő versenykategóriát.

Az online nevezési felület ITT érhető el!
Részletes információkért és a versenykiírásért katt !
Nevezési határidő: 2023. február 19.

A versenyre nevezhető tételek:

  1. Gin
  2. Distilled gin
  3. London gin
A G & T (Gin and tonik) kategória
Amennyiben a főzde úgy látja jónak, italát a Gin & Tonik versenyen is elindíthatja. A verseny során minden gin egységesen ugyanazzal a tonikkal kerül a bírák elé, teljesen sallangmentesen, minden egyéb ízesítő nélkül – ezzel is elősegítve a bírálat tisztaságát.

A bírálatról

A zsűri tagjai olyan elismert szakemberek (ginkészítők, bartenderek), akik jártasságot szereztek a gin nemzetközi sztenderdek szerinti érzékszervi bírálatában.

Fontos, hogy a verseny tisztasága érdekében sem az egyesület, sem a zsűri tagjai nem indulhatnak versenytétellel.

  • A bírálat anonim módon történik, Magyarországon elsőként a nemzetközi sztenderd szerinti 100 pontos rendszerben.
  • Minden bíra külön-külön, egymástól függetlenül értékeli a nevezett gineket.
  • Pontegyenlőség esetén a szakmai vezető és a zsűrielnök hoz végső döntést.
  • Az eredményeket az eredményhirdetésig kizárólag a versenyigazgató láthatja.

A díjakról

A versenyen a hagyományos arany, ezüst és bronz minősítések mellett az aranyérmes ginek extra ajándéka, hogy a Seven Cocktail Bar profi bartenderei egyedi kevertital-receptúrát fejlesztenek a felhasználásukkal, amit a főzde szabadon használhat a későbbiekben.

Nagydíjakat az alábbi kategóriákban nyerhetnek a versenyzők:

  • Magyarország legjobb eredményt elért ginje 2023
  • Magyarország legjobb eredményt elért New Western / New Style ginje 2023
  • Magyarország legjobb eredményt elért G & T-hez ajánlható ginje 2023



A verseny fő támogatói:
  • Pavlinkum Kísérleti Párlat Manufaktúra és Technológiai Akadémia
  • Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület
  • Perkáta nagyközség önkormányzata

Az igazi nyertes a fogyasztó!

A SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy kiemelje a minőségi gin, a pálinka és a törkölypálinka gasztronómiai jelentőségét, és hogy a versenyen induló termelőket szakmailag fejlessze, motiválja, munkájukat értékelje, elismerje. Lényeges azonban az is, hogy egy-egy ilyen verseny mindig jó alkalom arra, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztás fontosságára. Mert soha ne feledjük: mindig a minőség és nem a mennyiség a fontos!

Fotó:
Scientia Egyesület