Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023

2023.01.31. | Borsmenta
Már várják a párlatmintákat a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION szervezői! A híres Perkátai Párlatverseny utódjaként tavaly debütált nagyszabású esemény az idén a magyar ginek versenyével is kiegészül…


Nemcsak a párlatok, hanem a magyarországi ginek is versenybe indulnak az egyik legrangosabb hazai megmérettetésen.

A SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION bírálata két helyszínen zajlik majd: a gineket a budapesti Seven Cocktail Barban, a párlatokat Perkátán, a Győry-kastélyban kóstolják a szakemberek.

Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023 - borsmenta.hu


Miért más ez a verseny, mint a többi?

A SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION mögött álló stáb nagyon fontosnak tartja, hogy részletes szakmai véleménnyel segítse a pálinka- és párlatkészítők munkáját, ezzel is támogatva őket abban, hogy még színvonalasabb termékeket állítsanak elő.

A szervezők kínosan ügyelnek a verseny tisztaságára és magas szakmai színvonalára, ezért – a részrehajlás gyanúját is elkerülendő – a szervező Scientia Egyesület tagjai nem indulhatnak a versenyen, és a nevező kereskedelmi főzdéknél alkalmazásban álló főzőmesterek nem vehetnek részt a bírálatban.

 
A PÁLINKA- ÉS PÁRLATVERSENY


Kik nevezhetnek?

A versenyen az a magánfőző, bérfőzető vagy pálinkát és/vagy törkölypálinkát előállító adóraktári engedélyes indulhat, akinek a tételei megfelelnek a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII törvény pálinkára és/vagy törkölypálinkára vonatkozó előírásainak is.

Az online nevezési felület ITT érhető el.
Részletes információkért és a versenykiírásért katt IDE
 
Nevezési határidő: 2023. február 19.


Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023 - borsmenta.hu

 
Nevezési kategóriák
 1. Klasszikus
Ebbe a kategóriába a szőlő- kivételével bármilyen gyümölcspárlat nevezhető, a kiírásban szereplő kritériumok szerint.
 1. Év Gyümölcse – kajszibarack
Ezzel a kategóriával az a szervezők nem titkolt célja, hogy valamelyik gyümölcs minden évben kiemelt figyelmet kapjon. Ebben az évben a kajszibarackra esett a választás.
 1. Spirit & Smoke
Ezt a kategóriát az érlelés szerelmeseinek találták ki a szervezők, ide tehát csak fahordóban érlelt párlatokkal lehet nevezni, a kiírásban szereplő feltételek szerint. Az itt induló tételeket egyedi szempontrendszer alapján bírálják a kifejezetten erre szakosodott párlatszakértők – minden esetben előmelegített cognacos pohárból, szivarral párosítva.
 1. Scientia Blendmaster©
Ezzel a kategóriával a vegyes gyümölcspárlatok szépségeire szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők. A versenyre egyéb vegyes párlat is nevezhető, de az idén a nagydíjért csak azok indulhatnak, akik kajszibarack-szilva és kajszibarack-direkttermő szőlő párosítást készítenek. A bírák itt a gyártás során alkalmazott kreativitást, a szakszerűséget, valamint a pontos-precíz házasítási technológiát értékelik.

Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023 - borsmenta.hu

A bírálat
 • Valamennyi versenyre nevezett tétel részt vesz egy alapbírálaton, és profilanalízist is alkalmaznak – kategóriánként eltérő módon. A párlatok értékelése a 100 pontos Quintessence bírálati szoftver alkalmazásával történik.
 • A zsűrizés több hétvégén keresztül zajlik majd, mert az új bírálati szabályok értelmében egy nap alatt egy bíráló maximum 50 mintát értékelhet. A szervezők ezzel is jelzik, hogy minden tekintetben tiszteletben tartják a nevezett párlatot, és igyekeznek arról korrekt, elfogulatlan véleményt adni.
 • A bírák elé kerülő párlatok sorrendje véletlenszerű, tehát soha nem egyetlen kategória tételeit értékelik a nap során.
 • Minden vitás kérdésben a csúcszsűri dönt.
 • A nagydíjak odaítéléséhez legalább 4 bíra egybehangzó véleménye szükséges.

A zsűriről

A zsűritagok olyan elfogulatlan, korrekt bírálatra képes személyek, akik párlat (elsősorban pálinka) érzékszervi minősítésre feljogosító végzettséggel rendelkeznek, és megvan ebben a szükséges gyakorlatuk, vagy szakmájukat tekintve pálinkakészítő mesterek, párlatszakértők.

Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023 - borsmenta.hu

 
A díjakról

A verseny végén a hagyományos arany, ezüst, bronz minősítésen túl több értékes díj is gazdára talál. Az aranyérmes tételekből választják ki a bírák azokat a platinadíjas párlatokat, amelyek indulhatnak a nagydíjért.

Nagydíjat az alábbi kategóriákban osztanak a versenyen:
 1. Év Gyümölcse nagydíj
 2. Szivar-párlat élmény (Spirit & Smoke) nagydíj
 3. Scientia Blendmaster© nagydíj
A fentiek mellett díjat kap a verseny legjobb magánfőzője és bérfőzetője, a verseny legjobb női magánfőzője és bérfőzetője, a verseny legjobb kereskedelmi főzdéje, valamint a verseny abszolút győztese.


 
HUNGARIAN GIN MASTER COMPETITION 2023

Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023 - borsmenta.hu


A Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület 2023-ban elsőként hirdeti meg Magyarországon a kereskedelmi főzdék által készített magyar ginek versenyét mint önálló, fő versenykategóriát.

Az online nevezési felület ITT érhető el!
Részletes információkért és a versenykiírásért katt IDE
Nevezési határidő: 2023. február 19.
 
A versenyre nevezhető tételek:
 1. Gin
 2. Distilled gin
 3. London gin
A G & T (Gin and tonik) kategória
Amennyiben a főzde úgy látja jónak, italát a Gin & Tonik versenyen is elindíthatja. A verseny során minden gin egységesen ugyanazzal a tonikkal kerül a bírák elé, teljesen sallangmentesen, minden egyéb ízesítő nélkül – ezzel is elősegítve a bírálat tisztaságát.

Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023 - borsmenta.hu

A bírálatról

A zsűri tagjai olyan elismert szakemberek (ginkészítők, bartenderek), akik jártasságot szereztek a gin nemzetközi sztenderdek szerinti érzékszervi bírálatában.

Fontos, hogy a verseny tisztasága érdekében sem az egyesület, sem a zsűri tagjai nem indulhatnak versenytétellel.
 • A bírálat anonim módon történik, Magyarországon elsőként a nemzetközi sztenderd szerinti 100 pontos rendszerben.
 • Minden bíra külön-külön, egymástól függetlenül értékeli a nevezett gineket.
 • Pontegyenlőség esetén a szakmai vezető és a zsűrielnök hoz végső döntést.
 • Az eredményeket az eredményhirdetésig kizárólag a versenyigazgató láthatja.

A díjakról

A versenyen a hagyományos arany, ezüst és bronz minősítések mellett az aranyérmes ginek extra ajándéka, hogy a Seven Cocktail Bar profi bartenderei egyedi kevertital-receptúrát fejlesztenek a felhasználásukkal, amit a főzde szabadon használhat a későbbiekben.

Nagydíjakat az alábbi kategóriákban nyerhetnek a versenyzők:
 • Magyarország legjobb eredményt elért ginje 2023
 • Magyarország legjobb eredményt elért New Western / New Style ginje 2023
 • Magyarország legjobb eredményt elért G & T-hez ajánlható ginje 2023

Startol a SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION 2023 - borsmenta.hu

A verseny fő támogatói:
 • Pavlinkum Kísérleti Párlat Manufaktúra és Technológiai Akadémia
 • Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület
 • Perkáta nagyközség önkormányzata
 
Az igazi nyertes a fogyasztó!

A SCIENTIA MASTER SPIRIT COMPETITION legfontosabb célkitűzései közé tartozik, hogy kiemelje a minőségi gin, a pálinka és a törkölypálinka gasztronómiai jelentőségét, és hogy a versenyen induló termelőket szakmailag fejlessze, motiválja, munkájukat értékelje, elismerje. Lényeges azonban az is, hogy egy-egy ilyen verseny mindig jó alkalom arra, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztás fontosságára. Mert soha ne feledjük: mindig a minőség és nem a mennyiség a fontos!
 
 
Fotó:
Scientia Egyesület

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (45) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (121) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (109) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (26) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (18) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (18) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (26) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (5) merlot (22) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (49) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (36) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (251) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (101) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (22) tészta (17) tesztelünk (214) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (25) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (18) utazás (80) utazási tippek (40) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (20) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (33) villányi borvidék (93) vörösbor (147) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)