2019.05.09. | Borsmenta
Somlói hárslevelű és tokaji aszú nyert aranyérmet és Trófea-díjat a világ egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyén! Megvan az International Wine Challenge éremtáblázata, és csak egy vöröset találtunk a dobogósok között…
Tudjuk, hogy a világ legnagyobb borversenyein is emberek bírálnak, ezért soha nem szabad alábecsülni a szubjektum szerepét, az esetek többségében mégis érdemes elgondolkodni a megszületett eredményeken. Ami a magyar mezőnyt illeti, az idei International Wine Challenge nem szűkölködött meglepetésekben. Az ugyan mindenki számára természetes, hogy a legmagasabb pontszámot, a vele járó aranyérmet és Trófea-díjat egy tokaji aszú érdemelte ki, csakhogy ez az aszú most nem 6, hanem 5 puttonyos. A száraz fehérborok mezőnyében viszont a várakozásokkal ellentétben nem Tokaj, hanem Somló vitte a prímet, a száraz vörösboraink közül pedig összesen egy kapott érmet. Íme, így fest az idei IWC a számok és az eredmények tükrében:
Az idei International Wine Challenge-re összesen 64 bort neveztek Magyarországól, közülük 12 se díjat, se ajánlást nem kapott. A minősítettek tekintélyes hányada, összesen 23 tétel Tokajból, 6 az Etyek–Budai borvidékről – ezek többsége pezsgő –, 4 Somlóról, 4 Egerből, 4 Villányból, 3 Badacsonyból, a többi pedig több különböző régióból érkezett.
A minősített tételek között 13 természetes édes bort, 5 pezsgőt, 3 száraz villányi vöröset és egy villányi rozét találunk, a többi pedig száraz fehérbor. A bírák végül 16 bort soroltak az „Ajánlott” kategóriába, és 36 tételt találtak éremre érdemesnek: 5 arany-, 17 ezüst- és 14 bronzérem került hazai termelőkhöz.
Az 5 aranyérmen Tokaj és Somló osztozott. A Patricius Borház 2013-as évjáratú 5 puttonyos aszúja 96 ponttal kapott aranyérmet és Trófea-díjat, mögötte 95-95 ponttal és arany minősítéssel végzett a Royal Tokaji Borászat 2017-es Late Harvest bora, és a nemrég indult Juliet Victor Borászat 2016-os édes szamorodnija.
A száraz fehérborok mezőnyében két magyar aranyérem született, mindkettő a somlói Tornai Pincészethez vándorol. Az egyiket – és a legjobb magyar fehérbornak járó trófeát – a 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelű, a másikat a szintén 2017-es Top Selection Grófi Juhfark érdemelte ki.
Tíz ezüstérem kerül Tokajba, közülük 3 édes bornak jár, 7 száraznak. Ezüstérmet nyert továbbá két badacsonyi, egy balatoni, két egri és egy nem behatárolt földrajzi területről származó száraz fehérbor. Az ezüstérmesek között három bor kapott 93 pontot, mindhárom 2016-os évjáratú. Közéjük tartozik a kis erdőbényei pincészet, a Sanzon Tokaj furmintja a Rány-dűlőből, a Royal Tokaji Dry Furmint Special Reserve bora, valamint sokak kedvence, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet 1413 fantázianévre hallgató édes szamorodnija.
Bronzérmet 14 magyar bornak osztottak az idén, közöttük találjuk az egyetlen érmes hazai vörösbort, a Csányi pincészet 2015-ös évjáratú Kővilla Válogatás Villányi Franc borát.
A díjazottaknak szívből gratulálunk, és kívánjuk, hogy munkájukat végezzék a későbbiekben is az eddigiekhez hasonló szorgalommal és állhatatossággal.
Fotó:
facebook