Vissza

Színes asztal, ízes bor

2017.02.07. | Szabó Hajnalka
A fiatalos hangulatú hely főként kevésbé ismert, de figyelemre méltó magyar pincészetek borait kínálja Budapest bulinegyedében. Borbárokat bemutató sorozatunk mai állomása a Kadarka…
 

A főváros egyik legnyüzsgőbb utcájában az elmúlt években szinte hetente nyíltak új helyek, de míg egyesek hamar lehúzzák a rolót, mások évek múltán is magas színvonalon művelik a vendéglátást. Borbárkörképünk következő szereplője a második kategória jeles képviselője, ősszel ünnepelték az ötödik születésnapjukat, és a telt házas estéket elnézve biztosan lesz még néhány.


 
A Kadarka szó hallatán vannak, akiknek egy fűszeres, zamatos vörösbor jut eszükbe, és vannak, akik kapásból a Király utcai borszentélyre asszociálnak. Sokan tartoznak az utóbbiak közé, a hely komoly törzsközönséget mondhat magáénak, amiben a borok mellett minden bizonnyal a barátságos kiszolgálásnak is szerepe van. A tulajdonos, Laurenczy Árpád vérbeli vendéglátós, évekig egy belvárosi étterem üzletvezetője volt, mielőtt 2011 őszén megnyitotta saját borbárját. Az alapkoncepció nem sokat változott az évek során: főként magyar kispincészetek borait kínálják, sokszor olyanokat is, amikbe máshol nem igazán botlunk. Talán ennek is köszönhető, hogy a kezdő borfogyasztók mellett a kifinomult ízlelőbimbóval megáldott borértők is mindig rábukkanhatnak új, figyelemre méltó tételekre. A zsongó, hangulatos hely a borhoz választható ételekből is sokfélét kínál a házi készítésű zöldség- és húskrémektől a hús- és sajttálakon át a hamburgerekig, salátákig, vagy akár magyaros ételekig, így a legkényesebb ízlésű vendég is talál neki tetsző fogásokat az étlapon.


 
Mindezeknek köszönhetően mi is szeretünk a Kadarkába járni. Kedveljük az eklektikus közönséget, a színes bútorokat, nem csoda, hogy legutóbb is erre a helyre esett a választásunk, amikor egy szombat esti baráti beszélgetéshez kerestünk megfelelő borbárt. Szerencsére előre foglaltunk asztalt, enélkül hétvégén komoly bajban lennénk, bár tapasztalataink szerint a személyzet nagyon jól logisztikázik a felszabaduló helyekkel. Érkezésünkkor az asztalunktól még éppen nem távoztak az előző vendégek, így abban a néhány percben, amíg ők a fizetést bonyolították, a tulajdonos egy Szentesi Cool gyöngyöző borral kárpótolt bennünket. Ez is egy olyan apró gesztus, ami egy vendéglátóhelynek nem kerül sokba, a vendég viszont jó szívvel emlékszik rá, és legközelebb is visszatér.
 


Az itallapot böngészve megállapítottuk, hogy tényleg szinte minden borvidék képviselteti magát, nehéz a választás. Január lévén inkább a vörösekre voksoltunk, így kezdetnek a szekszárdi Tüske Pincészet 2013-as Kadarkáját rendeltük. Szerencsére több borbárhoz hasonlóan itt is van lehetőség 0,7 dl-es kóstolómennyiség kérésére, így többféle bort is megízlelhetünk az este folyamán. A másfél decis mennyiségeknél a második pohár után már nem biztos, hogy kedvünk támadna egy harmadikhoz.
 
Hamar megkaptuk a fűszeres vörösbort, ami üde, bogyós gyümölcsös ízével nagyon itatta magát – meg is beszéltük, hogy ez a bor egy halászlé vagy más paprikás étel mellett is mennyire megállná a helyét, de magában, egy lazább baráti beszélgetésnek is remek kísérője.


 
A borbár neve előtt tisztelegve lett a következő kikért bor is egy szekszárdi Kadarka, ezúttal a Halmosi Pincészet Négykezes Kadarka válogatása. Mint megtudtuk, a borosgazda több fajtából is elkészítette a prémium válogatás sorozatát. Ez a Kadarka testesebb az előbb kóstoltnál, ízében jobban érvényesül, mégsem tolakodó a hordóhasználat.
 
A folytatás már egy másik borvidékre vezet, korábban már kóstoltuk az egri Tóth Ferenc 2011-es Pinot Noirját, a korábbi élmény ismétlésért kiált. A buja, gyümölcsös illat és íz most sem okoz csalódást; kicsit eljátszunk a gondolattal, hogy ezzel folytassuk az estét, de végül nem engedünk a csábításnak, hiszen kóstolni jöttünk.
Ennyi bor után jólesik néhány falat. Ínyenctálat rendelünk: az érlelt sonkák és sajtok mellé salátát és kétféle pirítóst is kapunk, kettőnknek ez éppen elég a borok mellé.


 
Előzékeny felszolgálónk javaslatára az egri Havas és Tímár Pince kékfrankosával folytatjuk a sort.  A pince több borát ismerjük, a Franom fantázianevű cabernet franc nagy kedvencünk, így eszünkbe sem jut ellenkezni, és a 2013-as kékfrankos meggyes, szegfűszeges, komplex ízével meg is győz bennünket döntésünk helyességéről. A borban van még potenciál, reméljük, nem fogy el hamar, szívesen megkóstolnánk később is.
 
A végére valami különlegességet keresünk, de maradnánk Egernél. Rövid gondolkodás után a Nyolcas és Fia Pincészet turánjára esik a választásunk. Az inkább festőszőlőként ismert fajtát kevés pince palackozza önállóan, de már az első kortyok után nagyon örülünk, hogy az egri családi pincészet ezek közé tartozik. A nagyon intenzív virágillatú bor virágos-fekete ribizlis-szedres-fűszeres ízével megkoronázza az esténket, ráadásul annyira gyönyörű a címkéje, hogy nem tudunk vele betelni. Megfogadjuk, hogy ha legközelebb bort ajándékozunk valakinek, egészen biztosan ez lesz az, hiszen különleges, szép, és még finom is. Ráadásul a Kadarka borkereskedésként is működik, így bármelyik bort megvásárolhatjuk elvitelre is, a helyben fogyasztásnál kedvezőbb áron.


 
Nagyon kellemes volt ez a szombat este, ami nemcsak a társaságnak, de a környezetnek és a finom boroknak is köszönhető. A Kadarka borbárt nem intim beszélgetésekre, csöndes elvonulásra ajánljuk, inkább a nyüzsgést, a vidámságot kedvelőknek, valamint a kevésbé felkapott pincék különleges tételeit keresőknek. Mi biztosan jövünk még!
 
Fotó:
facebook
Szabó Hajnalka

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (119) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)