Szólóban is megy

2016.09.30. | Burai László
Tállya az új Mád, hallottam két éve, és mostanra kezd bizonyosságot nyerni, hogy ebben tényleg lehet valami. Szepsy István is egyre szebb borokat készít a tállyai dűlőkből, majd mádi mintára ez a település is elkészítette saját village borát. Mi jöhet még?
 
Persze ezeken túl is sok a mozgás, új borászatok tűntek fel a horizonton, Homoky Dorka és a Kaláka pince után elég csak a TR Művekre gondolni vagy a SZÓLÓ fine wine-ra. Ez utóbbi pince boraival ismerkedtem meg legutóbb. A tulajdonosok butikborászatként jelölik meg a pincét, egyfajta hazatérés ez, hiszen Éless Tímea Tállyán nőtt fel. Miután férje is beleszeretett a borokba, nem volt kérdés, hogy a nagymama tapasztalatára alapozva vásárolnak területeket. Rengeteget számít ez, hiszen ő pontosan tudja, hogy melyik részekről készítették a legjobb borokat régen, hol fordult elő rendszeresen fagykár, melyik terület aszúsodik a legszebben. Ez pedig egy induló pincénél sok-sok év kísérletezést spórol meg, ami nemcsak a borok minőségében jelentkezik, de az anyagi lehetőségeket is nagyban meghatározza. Hamar kialakult tehát a birtok; hiszik, hogy a legjobb dűlőkben sikerült területeket vásárolniuk – az biztos, hogy a tállyai Tökös-Mály és a Bártfai neve tényleg egyre jobban cseng, bár a Dukátról egyelőre még keveset hallottunk.


                                                
A pincével kapcsolatban sem kötöttek kompromisszumot, minden felszerelés rendelkezésre áll, amire egy mai modern borászatban szükség lehet. A borok minőségével kapcsolatban sem szeretnének túl sok engedményt tenni, egész egyszerűen a szuperprémium kategóriát célozzák meg. Mondhatjuk erre, hogy mindenki erre törekszik, az viszont jelzésértékű, hogy az igen viharvert 2014-es évből készített borokkal léptek piacra, és egyből a legjobb éttermekbe kerültek be. A 2015-ös borok kóstolása után azon gondolkoztam, hogy valószínűleg ez nem kizárólag a tulajdonos Éless Tamás remek meggyőző képességének köszönhető.
 
Formabontó borral indul a sor, egy rozéval, ami így nem is kerülhet tokajiként forgalomba. A monoki területről készült, zweigelt, blauburger és merlot szőlőből – kevesen gondolnák, hogy ilyen is van a borvidéken. Fahordós érlelést is kapott, ami nem túl intenzív illatában is markánsan megjelenik. A korty jóval attraktívabb, de így is fényévekre van az általános rozékaraktertől. Vastagabb, krémesebb, a savai arányosak. Gyümölcshangsúly, friss málnával, cseresznyével, kis vaníliával és némi sós karakterrel. Izgalmas, megosztó bor, viszont pont ezért működhet a gasztronómiában jól, ehhez tényleg lehet formabontó ételeket is párosítani.
 
A 2015-ös Frivolo a pince belépő fehérbora, a teljes tétel tartályban készült, a Dukát-dűlőben termett furmintból. Érett alapanyag, édes karakterű illat, kukoricával, sárga húsú gyümölcsökkel. Az illathoz képest meglepően élénk a korty, szép savakkal, jó szerkezettel. Egy belépőborhoz képest meglepően vastag és koncentrált furmint, gyümölcsös karakterrel, finom édesfűszerekkel.
 
A Fino ugyancsak 2015-ből egy dűlőszelektált hárslevelű a Tökös-Mályból, kétharmada tartályban, egyharmada hordóban érlelődött. Finom, mézes illattal nyit, idővel nyílik, és sárga húsú gyümölcsök mellett édesfűszeres karaktert mutat. A korty szinte robban, remek savak, intenzív gyümölcsösség, citrusok, érett fehér húsú gyümölcsök, körte és barack. Némi maradék cukor kerekíti, remek arányú bor!
 


Újabb dűlős bor a 2015-ös Parlando, a Bártfaiból származó furmint és hárs házasítása, ahol a 70 százaléknyi furmint dominál. Semlegesebb illat, halvány gyümölcsösséggel. Az íz ennél a bornál is jóval karakteresebb, a krémes korty jó savakkal és egy kis maradék cukorral lesz kerek. Talán kevésbé vonzó, mint a Fino, de ez valószínűleg a furmint semlegesebb karakterének köszönhető. Sárgaalma, barack, fahéj és finom ásványosság árnyalja a képet. Szép bor, és idővel még szebb lesz!
 
Meglepően kész és kompakt borokat ismertem meg, induló pincétől szokatlan stílusban. Olyan karaktert mutatnak, ahova a legtöbb borászat hosszú évek alatt jut el. Főleg a dűlős borok koncentráltsága, visszafogott eleganciája győzött meg, most már sejtem, hogy sikerülhetett ilyen hamar bejutni a csúcsgasztronómiába. Izgalommal várom az újabb évjáratokat, főleg a pince első aszújára leszek nagyon kíváncsi!
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal





címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)