2016.09.15. | Szabó Edit
Az elkészült „harvest ale” friss, üde, illatos sör lesz majd, hangulatában kicsit olyan, mint a boroknál a beaujolais nouveau…
 

Szüretre szóló meghívást kaptunk Magyarország egyik legkisebb komlóültetvényére. A kétéves, Angliából származó növények Budapesttől szűk egyórányi autóútra, az Uradalmi Sörmanufaktúra birtokán, Válon nevelkednek. Tavaly is termettek már, ám a büszke tulajdonos, Vigh Dávid szerint az idei termés lesz igazán tökéletes. El is határozták, hogy folytatják az együttműködést a Monyo Brewing CO munkatársaival, és a náluk készített Intro nevű, rendkívül sikeres APA után igazi kuriózumot főznek az új komlóból.


A Váli Uradalom a béke szigete. A régi épületekre ugyan ráférne egy alapos felújítás, de a bennük termő pecsétviaszgombák nem panaszkodnak a málló vakolat miatt, és a hatalmas területen szabadon nyargalászó lovak is látható boldogságban töltik napjaikat. Kedves fehér komondor üdvözli a szüretre érkező különítményt, barátkozna szívesen, de erre most nincs idő, a kiskertben már folyik a munka. A Rákóczi téren frissen nyílt Krak’n Town steampunk étteremkocsma csapata „alkalomhoz illő öltözékben” szedegeti a komlót, egy-egy megtöltött láda után jót húzva a frissen csapolt sörből. A motiváció eléggé egyértelmű: ha jó munkát végzünk, ehhez hasonló ital készül majd az általunk szedett tobozokból. Vagyis nem egészen…Az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Monyo Brewing CO tulajdonosai ugyanis azt vették a fejükbe, hogy elkészítik Magyarország első wet hopped sörét. A „harvest ale” néven is ismert ital lényege, hogy nem szárított, hanem friss komló adja majd az aromáit, ennek köszönhetően az eddig megszokottnál intenzívebb, üdébb, vibrálóbb. Vigh Dávid azt mondja, a különbséget nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor valaki egy jó kis olasz tészta elkészítésekor nem szárított fűszereket használ, hanem kiszalad a kiskertbe, és lecsippent néhány friss levelet a bazsalikombokorról.

A munka kísérleti jellegű. Szakirodalom ugyan létezik, de a jelenlévők közül még senki sem látta, hogyan is készül a „harvest ale” valójában. Az biztos, hogy a komlón nem fog múlni a siker, a sötétzöld tobozok alaposan megnőttek, a sűrű szirmok tövében pedig ott sárgállik a lupulin, amely a sörkészítés szempontjából legfontosabb anyagokat, a gyantát és az olajat rejti.Ötféle komlót szedünk, mindegyik mást fog hozzáadni a sör végső ízéhez. A ládákba mindegyikből dekagrammnyi pontossággal meghatározott mennyiség kerül. Fantasztikus az illata. Kíváncsiságból meg is kóstoljuk, hátha fel tudjuk majd fedezni az ízeket a kész sörben. A Centennial, a Cascade és a Chinook kellemesen kesernyés, inkább fűszeres, a Magnum és a Northern Brewer viszont olyan keserű, hogy még egy jó félpohárnyi Intro után is a szánkban marad az íze. Az ötféle komló remek lehetőséget kínál a játékra, látható, hogy a sör elkészítésénél nagyon sok múlik a főzőmester kreativitásán és ízlésén.

Kaszap Gábor, a jól ismert óbudai szórakozóhely, a Kobuci egyik tulajdonosa Vigh Dávid mellett a másik házigazda. Hatalmas létra tetején egyensúlyoz, ő vágja le a jó ötméternyi magasságba felszökött növényt. A tobozokkal teli bokrot nagy asztalra fektetjük, és gondosan lecsipegetjük róla a komlót.  A mindössze 45 bokorból álló ültetvény termése nagyjából 2000 liternyi IPA és 1000 liternyi lager főzéséhez elegendő.

Az Uradalmi Sörmanufaktúra eleddig egyetlen produkciója, az Intro hatalmas népszerűségnek örvend a Kobuci vendégei körében, de már kapható néhány más budapesti szórakozóhelyen is. A fiúk a Monyo Brewing CO-val a későbbiekben is szeretnének együttműködni, ám a nem is olyan távlati tervek között ott szerepel a saját főzde kialakítása. A helyszín adott, a birtok egyik épületében kiválóan elférne az üzem. Amikor megszedtük az első főzéshez szükséges komlómennyiséget, el is megyünk, hogy megnézzük a tervezett helyszínt.A hatalmas épület hajdan istállóként működött, de már rég nem laknak benne állatok. Őrületes mennyiségű munka kell hozzá, és nagyon sok pénz, de ideális hely lenne egy sörfőzdéhez. A szomszédos helyiségben liofilizáló üzem működik, ahol a többi épületben megtermelt, sokféle gyógyhatásáról ismert pecsétviaszgombák fagyasztva szárítása történik.

Jól végzett munkánk jutalmaként Gábor kemencében sült bárányt és friss salátát kínál. Az állat is a Váli Uradalomban nevelkedett, előző nap, éjfél előtt került a kemencébe. Omlós és szaftos, a csont magától csusszan ki a húsból. Jól esik mellé egy pohár Intro.Az általunk szüretelt komlót a Monyo Brewing CO „műtermeibe” szállították a főzde munkatársai. A Maglódi úti Főzdeparkban található üzem felkészült a termés fogadására. Most a szokásosnál nagyobb mennyiségű komlóval kell dolgozniuk, hiszen a friss tobozok súlya a bennük lévő nedvességtartalom miatt nagyjából ötször nagyobb, mint a szárított pellet. Mausecz Ádám szakavatott mozdulatokkal végezte az előkészületeket, a sörlébe áztatott friss komló ellenállhatatlan illattal töltötte meg a teret. Legszívesebben azonnal kóstoltuk volna, de a végeredményre sajnos október végéig várnunk kell. Prischetzky Botond, a Monyo munkatársa bevallja, ők is nagyon izgatottak, hiszen ilyen jellegű kísérletezésben még nem volt részük soha.

Az elkészült „harvest ale” friss, üde, illatos sör lesz majd, hangulatában kicsit olyan, mint a boroknál a beaujolais nouveau. Nem kell hosszan tartogatni, az a jó, ha palackozás után néhány hónappal már nincs belőle egy csepp sem. Izgatottan várjuk!
 
Fotó:
Szabó Edit -címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)