Vissza

Üzenet 2006-ból

2016.12.05. | Burai László
A felgyorsult élettel jár az is, hogy a fogyasztó azonnal szeretne mindent. Így pár év alatt oda jutottunk, hogy a szüretet követő nyáron már találunk a polcokon komoly dűlős borokat is. Persze mindig van, aki másképp gondolkozik, és a borokat később dobja piacra.
 
Ritkán van alkalmunk régebbi évjáratok borait kóstolni, egy-egy 5-6 éves palack már korosnak számít, pedig oly sokszor bizonyították már, hogy érdemes velük várni, nem pedig fiatalon meginni, mert később olyan élményt adnak, amit ifjabb korukban még nem tudnak. Borfogyasztóként azonban kevés esélye van az embernek, hogy érlelt borokat vásároljon, hiszen kevés pince engedheti meg magának azt, hogy visszatartsa a borait, ha pedig a polcra kerültek, akkor nem kérheti meg a fogyasztót arra, hogy várjon már velük pár évet.
 
Lenkey Géza meghatározó termelő Hegyalján – aki a borral kicsit mélyebben foglalkozik, biztosan találkozott már vele. Édesapja korai halála volt az a sorsfordító esemény, ami őt Tokajba szólította, azóta a mádi pince életének központja. A borai is sajátos karakterűek, Géza nem szeret kompromisszumot kötni. Mélyen hisz benne, hogy Tokaj a világ legjobb borvidéke, és ezt szerinte az érlelt borok képesek igazán jól kifejezni. Éppen emiatt csak akkor lép piacra egy-egy borral, amikor a legjobb formában érzi azt. Így fordulhatott az elő, hogy a 2007-es és a 2008-as év borai már csak mutatóban vannak a pincénél, míg a 2006-osok palackban értek egészen mostanáig. 
 
Szűk szakmai körben mutatta be Géza a borokat a Pomo d’Oro étterem különtermében. Azt mesélte, hogy jó ideig abban gondolkozott, hogy dekantálják majd a borokat, de a sokadik összekóstolásnál úgy döntött, hogy inkább szánjunk rájuk több időt, élvezzük ki, tapasztaljuk meg, ahogy nyílnak, változnak. Tényleg izgalmasak voltak így a borok, rengeteget változtak a levegőn, de a hőmérséklet változása is biztosan jótékony hatással volt rájuk, Géza szerint 16 fok körül érzik igazán jól magukat.
 


Ismerkedésként a 2011-es Humán furmint került a poharakba, elég zárkózott volt illatban, inkább a zöldfűszerek domináltak. A korty elég szikár, egyenes, nem az a klasszikus közönségkedvenc bor, inkább azoknak fog majd tetszeni, akik a szerkezetet is értékelik.
 
A 2006-os borok közül a Kishegy furmintot kóstoltuk elsőként, a pince első száraz boros kísérlete innen, hiszen ez a dűlő korábban főként az édes borokban volt erős. Összesen 7 hónapot töltött hordóban. Mély illattal nyit, benne hűvösebb karakterű gyümölcsök, grépfrút, lime, kis birsalma és fekete tea. A kortyot a sav határozza meg, mellette citrusos aromatika jelenik meg, birsalmával és lime-mal. Szikár bor ez is, de nem túlzó, a hosszú lecsengésben némi sósság.
 
Másodikként a Holdvölgy furmintot kóstoltuk, ez egy melegebb dűlő termése, november elején szüretelték, és ez is 7 hónapot töltött hordóban. Ez a bor is érett illattal nyit, tea, propolisz, viasz. Idővel gyógynövények, aszalt gyümölcs és karamell is megjelenik visszafogottan. A korty kevésbé színes, a szerkezet szikár, a markáns savakra alapoz, és idővel halvány aszalt őszibarack jelenik meg a citrusok mellett az ásványos érzetű borban.
 
A Bomboly 2006 illata egészen szokatlan, hosszú szellőztetés után is nehezen barátkoztam meg vele, hűvös, gyógynövényes karakteréhez fanyar sósság párosul. Szikár korty, domináns savak, némi cseresség mellett háttérben a gyümölcsök, ez a bor nehezen fejthető meg.
 
Legendás dűlő az Úrágya, azt hiszem, ezt nem kell ecsetelni egyetlen Tokaj-fertőzöttnek sem. Mély illattal nyit ez is, izgalmas kompozíció, narancslekvár, birsalma, kis sósság. A korty széles, nagyon sima felületű, lendületes savakkal. Ízében kis gyógynövényes karakter, fekete tea jelenik meg, majd idővel egy édesebb vonal is aszalt körtével, birssel, finom fűszerességgel. Hosszú, sós lecsengés, nem kérdés, hogy ez a furmintsor legizgalmasabb tétele!
 


Az utolsó két bor ugyanis hárs volt, elsőként a furmintként szigorú Bomboly 2006. Ez a bor 16 hónapot töltött hordóban, illata zárkózott, később sem intenzív, halvány fűszerességet és némi virágos karaktert mutat. A korty azonban jóval izgalmasabb, lendületes, ám savai nem túlzóak. Elsőre az édes sárga húsúak mellett finom gyógynövényesség bukkan fel, idővel kerekebb-kedvesebb lesz, és a virágok mellett aszalt formában is megjelennek a gyümölcsök is. Szép bor, a szikárabb furmintok után kifejezetten jólesik.
 
A Kishegy nyitotta, az is zárta a sort, ezúttal hárslevelű képében. Az illat gazdag, érett, édes karakterű gyümölcsökkel, kis mézzel, kamillával. Remek arányú a korty, a testéhez méretezett savak, finom ásványos érzet. Az aszalt gyümölcsök határozzák meg aromáit, mellettük finoman édesfűszerek, talán ez a sor legkedvesebb bora!
 
Izgalmas volt ezeket a 10 éves borokat kóstolni, az öregedés apró jelét sem mutatták, ugyanakkor már mindegyikben ott volt az érettség, komolyan kellett venni őket. Géza szerint a hordó tisztességes tárolóedény, nem jó, ha a borba is beleszól, ennek megfelelően szinte észrevétlen maradt a borokban, pár helyen fedeztem fel csak édesfűszert, de az sem a megszokott direkt formában. Azt biztosan sikerült a 2006-os évjárat boraival bizonyítani, hogy jól eltarthatók, és a palackban szépen fejlődnek. Kérdés, hogy lesznek-e, akik még követik Géza példáját. A tapasztaltabb borkedvelők biztosan értékelnék, mert ezekkel a borokkal azért inkább őket lehet megszólítani.
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)