Vissza

Üzenet a palackban

2016.11.29. | Bőti László
„Friss, pezsgő, várva várt, boldogító, helyenként még picit karcos.” Nagyjából ezekkel a szavakkal írható le az a novemberi este, amit a DiVino Gozsduban töltöttünk, a fiatal borászokat tömörítő Junibor egyesület izgalmas újborbemutatóján...
 

De mi is az az újbor, ami az esemény apropóját adta? Nem nehéz kitalálni. Ezzel a névvel az éppenhogy csak kiforrt, friss bort illetjük, amely a pár hónappal ezelőtt még a tőkén ringatózó fürtökből az idén elsőként elkészült.
 
Az újborok sztárja, a borvilág egyik legismertebb szereplője természetesen francia, beaujolais nouveau névre hallgat, és Burgundia déli csücskében, Beaujolais-ben születik meg minden évben. Gamay szőlőből készítik, 4-21 napig érlelik, és a szigorú készítési feltételek mellett – vagy talán éppen azok miatt – elég nagy felhajtás övezi. A kiszállítás kezdő időpontját hetekkel korábban öles plakátok hirdetik, és ha elérkezik a jeles dátum (az idén ez éppen november 19-én éjfélre esett), hetekig mindenki a friss bort rendeli a nyúlpecsenyéje mellé.

Jekl Flóra

Mifelénk az újbor debütálása általában egybeesik a Márton-napi libaünneppel, ám a juniborászok úgy gondolták, itt az ideje, hogy külön eseményt szenteljenek ennek a fontos pillanatnak. Legfrissebb boraikkal három éve álltak először a közönség elé, és a primőrre olyan nagy volt a kereslet, hogy azóta minden évben bemutatják Budapesten a ropogós, helyenként még kissé karcos, de nagyon szerethető, sok esetben aznap reggel palackozott „termést”.  
 
És hogy kik azok a juniborászok? Biztosan mindenki tudja, szerencsére elég sokszor hallatják a hangjukat. A csoport tagjai mindannyian negyven év alatti, első vagy második generációs, lelkes fiatal magyar borászok, akik büszkék az elért eredményeikre, és szívesen találkoznak a közönségükkel, amilyen gyakran csak lehet. Az újborok bemutatását pedig különösen fontosnak tartják, leginkább azért, mert ők maguk is kíváncsiak a fogadtatásra.

 Vesztergombi Csaba

Egyébként pedig, ahogy a mondás is tartja, hasonló a hasonlónak örül, ezek a borok pedig egy kicsit olyanok, mint ők. Frissek, pezsegnek, tettre készek, igyekeznek megmutatni, hogy mi rejlik bennük, ugyanakkor egy kicsit még titokzatosak, helyenként még alakulóban vannak. Meg persze beszédesek. Mesélnek a nyárról, a dűlőről, a technológiáról, a szüret előtti hetekről.
 
A mostani bemutatóra tizenhárom fiatal borász érkezett az ország különböző szegleteiből, és mindannyian 2-2 bort hoztak magukkal. Ez már csak azért is örvendetes, mert így esélyünk volt egy kicsit átfogóbb képet kapni arról, hogy az idei, egyáltalán nem kegyes időjárás hogyan érintette az egyes bortermő vidékeket. A beszámolóik elég vegyes képet festettek, hiszen van, ahol az öreg tőkékből álló dűlőt épphogy csak élve hagyta a jég, és van, ahol az ősz napsugarai jóvátették a nyár szeszélyességének nyomait.

 Ifj. Kamocsay Ákos

A borászok arca egyöntetűen derűs, mosolygós és vidám, miközben boraikat, helyenként még laborban sem járt, mondhatni extra szűz hordómintáikat kínálják. Mesélnek, és büszkén töltenek, hiszen a végeredménnyel mindannyian elégedettek.
 
Ahogy valószínűleg az eseményre jegyet váltók is, mert bár szinte minden napra jut újabban egy, a nagyközönségnek szóló boros rendezvény, ilyen nem sok akad.
Olyan, ahol a laikus betérő is úgy érzi, hogy neki mesélnek, és nem kell attól tartania, hogy tudatlansága miatt kinézik onnan a borsznobok; ahol olyan állapotában kóstolhatja meg szeretett italát, amikor az még nagyon közel áll az alapanyagát adó szőlőszemek ízvilágához; ahol barátságos légkörben lehet egy fárasztó munkanap után különlegességeket kóstolni és a mögöttük álló történeteket hallgatni. Tényleg nincs sok ilyen, pedig a nyitás után szinte azonnal zsúfolásig megtelő helyet látva igény az lenne rá. Mi szűk két órát maradtunk, de tulajdonképpen hajnalig is elhallgattuk volna a tőkékről, pincékről, családi hagyományokról szóló anekdotákat a kellemesen meleg félhomályban.

 Bussay Dorottya

Bízunk benne, hogy a juniborászok lendülete kitart, és a legközelebbi izgalmas rendezvényig nem kell már sokat várnunk. Mi biztosan ott leszünk, és bátran biztatunk minden bor iránt érdeklődő, nagykorú fiatalt, hogy csatlakozzon hozzánk!
 
Végül pedig álljon itt a kiállítók neve. Köszönjük, Árvay Angi, Bussay Dóri, Gere Andi, Gere Zsolt, Frittmann Peti, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Jekl Flóra, Kis Tamás, ifj. Kamocsay Ákos, Dúzsi Bence, Kovács Tamás és Vesztergombi Csaba, hogy széppé tettétek az esténket, és megmutattátok, milyen a 2016-os évjárat – cseppekben elmesélve.


 
Fotó:
Pintér Árpád
Szindbád az Utazó - Facebook

Kis Tamás

Gere Zsolt

Hernyák Tomi




 

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (158) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)