Vissza
Villányi Franc rajongói klub
2017.04.12. | Szabó Hajnalka
A Villányi Franc Club első találkozóján nemcsak a téma volt vonzó, de az előadók impozáns névsora is. Bock József, Polgár Zoltán, Gere Zsolt és Lőrincz Norbert borait kóstolhatták a résztvevők Budapesten, a CEWI-ben…
A villányiak egy jó ötletért soha nem mennek a szomszédba! A kilencvenes években az elsők között láttak neki a hazai borkultúra megreformálásának, és azóta is nagyon kitartóan dolgoznak azon, hogy prémium minőségű borokat ihassunk. De nemcsak a boraik jók, folyamatosan gondoskodnak arról is, hogy ne unatkozzunk a kóstolók előtt-közben-után. Az idei tavaszon is rengeteg borhoz, kulináris élvezetekhez és zenéhez kapcsolódó programjuk lesz, érdemes időről időre a borvidékre látogatni.![](/userfiles/sv%C3%A9t%20t%C3%A1j.jpg)
Ha villányi borkóstolón járunk, Villányi franc szinte biztosan kerül majd a poharunkba. De mi is az a Villányi franc? Jól sejtik, azt a cabernet franc bort nevezik így, ami Villányban születik, és megfelel a borvidék által támasztott speciális elvárásoknak. A kritériumrendszert 2014-ben alkották meg a helyi szakemberek, és azóta minden évben csak a választott grémium által megfelelőnek ítélt borok palackozhatóak „Villányi franc” márkanév alatt.
![](/userfiles/VFC11.jpg)
Ez az izgalmas fajta nagy rajongótábort tudhat magáénak, eleganciával párosuló, erdei gyümölcsökre, szilvára, csipkebogyóra emlékeztető fűszeres ízvilága, összetettsége miatt sokan kedvelik. Tudjuk már könyv nélkül, hogy igazán jó bort csak a terroirnak legjobban megfelelő szőlőfajtákból lehet készíteni, és kétség sem fér hozzá, hogy a cabernet franc szereti a villányi talajt, az ottani napsütést. Nem csoda, hogy ezen a vidéken már a 19. században is termesztették.
Bár manapság a könnyebb, gyümölcsös borok divatját éljük, ünnepi alkalmakra mégis a komolyabb potenciállal rendelkező, hosszabban érlelt borokat emeljük le a polcról, és ezen kritériumoknak a Villányban készült cabernet franc-ok többsége tökéletesen megfelel.
![](/userfiles/VFC2.jpg)
A borászok hisznek a Villányi franc-ban, de tudják, hogy sok munka vár még rájuk, mert viszonylag új, közös „gyermeküket” meg kell ismertetniük a potenciális fogyasztókkal. A márka népszerűsítése érdekében hozták létre a Villányi Franc Clubot, amelynek keretében a jövőben negyedévente tartanak kóstolót Budapesten. A kezdeményezésnek a CEWI (Central European Wine Institute) ad otthont.
![](/userfiles/IMG_5550.jpg)
A Villányi Franc Club első találkozóján nemcsak a téma volt vonzó, de az előadók impozáns névsora is. Az est házigazdái – Horkay András, a CEWI vezetője és Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője – négy nagyszerű villányi borászt hívtak meg a kóstolással egybekötött találkozóra. Gere Zsolt (Gere Tamás és Zsolt Pincészete), Lőrincz Norbert (Stier Pincészet), Bock József (Bock Pince) és Polgár Zoltán (Polgár Pincészet) mesélt a borvidékről, a fajtáról, a Villányi franc-mozgalomról, és mindenki magával hozta 2-2 borát is, hogy az érdeklődők minél színesebb képet kaphassanak a Villányban folyó munkáról.
![](/userfiles/VFC7.jpg)
A cabernet franc az elmúlt években olyan fontossá vált a Villányi borvidék számára, hogy az utóbbi két évben már nemzetközi konferenciát is szerveztek a fajtával kapcsolatban az ottani borászok. Az első Franc & Franc konferencián még csak 15 pince vett részt, de a tavalyin már huszonketten voltak jelen, és minden évben több pincészet is jelzi csatlakozási szándékát, így biztosak lehetünk benne, hogy lesz utánpótlás ebből a népszerű borból.
![](/userfiles/VFC8.jpg)
Sok még a feladat, a munka dandárja csak most kezdődik, hiszen meg kell találniuk az egységes stílust, ki kell dolgozniuk a szabályrendszert a prémium és a szuperprémium borokra, és meg kell álmodniuk a közös marketingstratégiát is. Fontos az egyeztetés a borvidék szereplőivel, de azt is tudniuk kell, hogy a kívülállók hogyan látják a Villányi franc jövőjét, ezért gyűjtik a magyar és a külföldi vendégek véleményét is. Érdekes például, hogy a horvátok szerint Villány kis borvidék ugyan, mégsem kell megalkuvónak lenniük. Megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy olyan minőségi borokat kínáljanak, ami csak egy szűkebb réteghez szól.
![](/userfiles/VFC5.jpg)
Az izgalmas kóstolón sok érdekes információ elhangzott, és a nagyszerű borok mindenkit meggyőztek: Villányban a cabernet franc valóban otthonra talált. Aki teheti, menjen el a borvidékre, és győződjön meg róla személyesen, akinek viszont nincs módja utazni, de Budapesten él, látogasson el a következő Villányi Franc Club kóstolóra a CEWI-be. Május 25-én Malatinszky Csaba, a Vylyan Pincészet képviseletében Ipacs Szabó István, a Csányi Pincészettől pedig Romsics László érkezik majd sok új történettel és kiváló borokkal.
Fotó:
facebook