VINO Kóstoló Ünnep Egerben
Először, de már most biztos, hogy nem utoljára rendezték meg szeptember első hétvégéjén az egri Líceum udvarán a VINO Kóstoló Ünnepet. A helyszín, a kiállítók és a kísérőprogramok mind azt hivatottak bizonyítani, hogy a rendezvény nem egy a számtalan őszi borfesztivál közül, hanem a kóstolást, a szakmaiságot és az élményt középpontba állító, komoly esemény.
A 22 egri és 8 mátrai borászt bemutató VINO-n a borokon kívül neves egri éttermek és a Sík sajtműhely biztosította a gasztronómiai élményt, az igényes zenei produkciók mellett pedig az Egri borvidék értékeit bemutató programokkal készültek a szervezők. Igazán helyi vonatkozású esemény és valódi kuriózum volt például a fiatalon elhunyt neves egri borászról, Gál Tiborról készült emlékfilm vetítése.
A rendezvény szakmai színvonalát jellemzi, hogy a szép számmal megjelenő vendégek sok egyedi, kis és különleges bortételt is megkóstolhattak, az érdeklődésüknek megfelelő szakmai információkat pedig szakértő kínálóktól, sok esetben személyesen a borásztól kapták.
A VINO Kóstoló Ünnepre a Borsmenta is ellátogatott. A kóstolt borokról szokás szerint listát készítettünk, és az általunk legjobbnak ítélt tételeket örömmel ajánljuk olvasóink figyelmébe.
Kovács Nimród Borászat: NKJ 2009 – Kovács Nimród Noszvaj mellett és a Nagy-Eged hegyen gazdálkodik, ez utóbbiról került ki a Nagy-Eged Grand Cru, ami 70% kékfrankost és 30% syrah-t tartalmaz. Külön érdekesség, hogy nekik van a legmagasabban fekvő kékfrankosültetvényük Európában.
Thummerer Pince: Grand Superior Bikavér 2012 – a kékfrankos, a cabernet franc, a merlot, a pinot noir és a kadarka bogyóit egyben szüretelték, együtt dolgozták fel és együtt is érlelték ehhez a bikavérhez, amelyet Gál Tibor emlékdíjjal ismertek el. Olvasóink talán még emlékeznek rá, hogy a Magyar Borszakírók köre év elején – elég erős mezőnyből – szintén ezt választotta a legjobb magyar vörösbornak.
Böjt Pince: Egri Csillag 2016 – Eger fehérborokban is erős, és ha jóivású házasítást kellene ajánlanunk, mindenképpen javasolnánk a Böjt testvérek olaszrizling-leányka-sauvignon blanc-muskotály küvéjét.
Dula Pincészet: Egri Hegybíró Bora 2009 – a korábbi hegybíró, Dula Bence bikavére cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és blauburger házasításából született, és jól mutatja készítője szakértelmét.
A nap elején belekóstoltunk a jövőbe, és megízleltük a 2017-es mustokat a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet birtokközpontjában. Az indítás ígéretes, alig várjuk, hogy borként találkozzunk velük a következő egri kóstolóünnepen.