Zwack Open – borok az élvonalból

2023.07.11. | Vargha Márk
A Zwack név fogalom itthon és világszerte, most azonban nem a híres gyomorkeserű, hanem a cég által forgalmazott borok kerültek célkeresztbe. Vargha Márk egy kertiparti-hangulatú portfólióbemutatón kóstolt meg közülük néhányat…


Régóta tudom, hogy a Zwack cég borok forgalmazásával is foglalkozik, mégis elcsodálkoztam, hogy milyen sok kiváló pincészet képviselői jöttek össze a látogatóközpont udvarán, a békebeli hangulatot árasztó négyszögletes kertben felállított sátraknál. A neveket már mind ismertem, személyesen azonban eddig még nem volt mindenkihez szerencsém. Ám mielőtt belevetettem volna magam a szisztematikus kóstolásba, észrevettem, hogy a borászok középen tömörülnek. Beléptem hát én is a nyüzsgő körbe, ahol a borkereskedés szakértője, a hallatlanul dinamikus Szittnyai Zalán külföldi borokat kínált az érdeklődőknek.
 
Frissítő buborékok

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu


Először a 2005-ben alapított Ca’ di Rajo pincészet három proseccója, a brut, az extra dry és a Mito Spumante került a poharunkba. A tankos eljárással készült frissítő habzók azonban csupán elrugaszkodásként szolgáltak a magasabb szférák felé, ahol a tradicionális eljárással készült champagne-ok tanyáznak. Esetünkben két fantasztikus buborékos: a champagne-i Lanson pezsgőház Black Labelje és Rosé Labelje, mindkettő 8 grammos dozázzsal. De a csendes kategóriából is vannak nemzetközi nagyágyúk a Zwacknál: fehérből a moseli állócsillag Dr. Loosen rajnai rizlingjei, rozéból pedig egy igazi délnyugat-franciaországi „celebbor”, a Hampton Water.

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu

A One Foot Down oldalon olvasható beszámoló szerint Jesse Bongiovi futballista és barátja, a jégkorongozó Ali Thomas vitte sikerre ezt a töretlen népszerűségnek örvendő rozét. Történt, hogy a fiúk cimboráikkal a sztár New York állambeli, hamptoni házában múlatták az időt, amikor Jesse apja, a sztárzenész Jon Bon Jovi megkínálta a csapatot egy pohár „rózsaszín gyümölcslével”. Jesse erre kontrázott rá olyképp, hogy „Nem rózsaszín gyümölcslevet, hanem hamptoni vizet isztok.” Bon Jovinak tetszett a név, Jesse és Ali pedig nem tétlenkedett: hamarosan bemutatták rozéötletüket. Először a brandet találták ki, a kecses, elegáns és kalandvágyó nővel a palackon, majd Gérard Bertrand francia borásszal együttműködve véglegesítették a palack tartalmát. A neves szakember keze nyoma ott van e csodás ital 2022-es évjáratának minden cseppjében, mely az érett piros gyümölcsök és a citrusok ritkán tapasztalható harmóniáját hozza ízében. Nem csoda tehát, hogy a neves bormagazinok minden eddigi évjáratát – volt már néhány – 90 pontra vagy még többre értékelték.
 
Kislaki, Benedek, Rókusfalvy

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu

Buborékot és nyüzsgést Légli Géza standjánál is találtunk bőséggel. A fahordós alapborból erjesztett brut kategóriás chardonnay pezsgő komoly elismerést aratott, a szép vörösök és fehérek közül pedig számomra a 2022-es Matacs hordós chardonnay volt a favorit.
A Zwack-kereskedés kínálatában tovább szemezgetve – sajnos a teljesség igénye nélkül – a Mátrába csöppentünk, ahonnan Benedek Péter hozott négy bort. Bevallom, hogy az illatos fajták közül a cserszegi fűszeres a gyengém, ezért is örültem, hogy ilyen szépen elkészített példányt fogtam ki belőle. Pár lépéssel odébb az etyeki Rókusfalvyék ’21-es Fresküvéje volt rám nagy hatással. A sauvignon blanc–pinot noir–szürkebarát házasítás amolyan „azonnal beleszeretős.”
 
Nagyágyúk a Szent György-hegyről

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu

Török Csabát
nem kell bemutatnunk a Borsmenta olvasóinak, sokszor kóstolt Tabunellója mindig tomboló sikert arat, és talán már azt is mindenki megtanulja lassan, hogy sangiovese szőlő adja hozzá a mustot. Ezúttal a 2020-as évjárat került a poharunkba – és természetesen nem okozott csalódást. Szerencsés vagyok, mert nekem még jutott egy korty a sangiovese pezsgőből is, amely egy csapásra közönségkedvenc lett, így remélhetőleg a következő évjáratokban is készül majd belőle a 2HA-nál.

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu

A hegy másik nagyágyúja Szászi Endre, akinek a barackos-virágmézes ’20-as szürkebarátja emelkedett ki a mezőnyből. Oda is tettem gondolatban Légli Géza emlegetett Matacsa mellé, és mindkettő indulhatna „az egész udvar legjobb hazai fehérbora” címért.
 
A női szakasz

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu

Bussay Dorottya
vörösborokkal érkezett Zalából, melyek közül az egyre többek által telepített vagy telepíteni tervezett csókaszőlő volt a legkülönlegesebb. A 2022-es évjáratú bor még fiatalosan feszes, de a korty nagyon gazdag: leginkább a kadarka piros bogyós gyümölcseit érezzük, de van benne valami pinot noirt idéző avarosság is. A tehetséges borásznőket azonban nem egyedül Bussay Dorottya képviselte, az eseményen jelen volt Pfneiszl Katrin és Birgit is.

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu

Többször kóstoltam már a boraikat, de a mostani sor után éreztem meg először, hogy mennyire egységes a kép, és mindegyik tételük hordozza azt a hűvös, hamisítatlanul soproni karaktert, amiért annyira szeretjük ezt a borvidéket. A „legmelegebb” érzetet a ’19-es Távoli Világ cuvée hozta, amelyben szakmai bolyongásainak állít sajátos emléket a két Pfneiszl nővér. A házasításba a bolygó neves borvidékeinek fő fajtái kerültek: syrah, carmenère, sangiovese, zinfandel és malbec. Világutazóknak (is) ajánlott!
 
Szekszárd és Eger

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu

A szekszárdi Németh János csúcsboráért kisebbfajta tömeg állt sorba a pultnál. Nem is csoda! A Serius csak a kiemelkedő évjáratokban készül, és egyenlő mennyiségben tartalmaz cabernet franc-t, cabernet sauvignont, merlot-t és syrah-t, a Görögszó-dűlő terméséből. A 2019-es évjáratban a kora nyári hidegek után forró nyár és kellemes ősz következett, és a négy világfajtát optimális érettségi állapotban lehetett szüretelni. A borra egyébként a fajták változatossága mellett nagyon elegáns hordófűszeresség is jellemző. S ha Szekszárdról nem is, Egerből kóstolhattunk bikavért, méghozzá Bolyki Jánosnál: ’19-es volt ez is, sok fekete cseresznyével, közepesen sok erdei gyümölccsel és kevés dohánnyal.

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu
 

Dobogó a végére

A családhoz kötődő, tokaji székhelyű Dobogó Pincészet száraz és édes tételeinek egyaránt ott van a helyük a tokaj-hegyaljai élvonalban. A beltartalom alapján nehezemre esne kiemelni bármelyiket, így a kóstoló egészen bizonyosan legszebb címkéjének birtokosát, a titokzatos nevű Mylittát említem. (A névadó Ady Endre titkos múzsája, Zwack Mária volt, akit a költő a babiloni szerelemistennőhöz hasonlított, és egy teljes versciklust írt neki!) A 2019-es késői szüretelésű sárga muskotály lendületes és krémes egyszerre, barackos túrókrémtortához elképzelni sem tudok jobbat.

Zwack Open – borok az élvonalból - borsmenta.hu

Nehéz a Zwack Opennél fesztelenebb, barátságosabb, ránckisimítóbb fővárosi kóstolót elképzelni. Ezzel bizonyára nemcsak a meghívott vendégek értenek egyet, hanem maguk a borászok is, akik a laza atmoszférának köszönhetően egymás pultjánál is eltölthettek egy kis időt, kóstolva, beszélgetve, eszmét cserélve. Ha pedig egy borkóstolón a borászok is jól érzik magukat, az garancia arra, hogy szívesen jönnek majd a következő években is – a mi legnagyobb örömünkre!
 
Fotó:
Vargha Márk

Iszunk

Kislaki királyság

2016.05.20. | Szabó Edit
  Balatonboglárt magunk mögött hagyva vidáman fordulunk a hegynek. Csak hadd csillogjon a tó magának, minket most más kaland vár. Légli Géza május 28-án ismét szélesre tárja kis bi…
Beszélgetünk

Hiszünk a Mátrában

2017.03.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Benedek Péterrel
Benedek Péter, a folyton mosolygó borász Gyöngyöstarjánban készíti boldogító, mély elhivatottságot tükröző borait. A termőhely és az ott születő borok iránt egyaránt felelősséget érez,…
Iszunk

Hungarikumok násza

2017.05.30. | Szabó Edit
Mi történik, ha az Unicum házasságot köt a tokaji aszúval? Megszületik az Unicum Riserva, mindannyiunk örömére és boldogságára. Megkóstoltuk az újszülöttet, de ha már a Zwacknál jártunk…
Beszélgetünk

Tizenöt éve a Dobogónál!

2018.12.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Domokos Attilával
Tizenöt éve készíti borait Tokaj-Hegyalja egyik legkisebb, legszerethetőbb pincészetében Domokos Attila. A Dobogó borász-társtulajdonosával az eltelt évekről, a borokról és az életről b…
Tesztelünk

Dobogó Pincészet: Mylitta 2017

2019.12.08. | Szabó Edit
A szerelmesek bora. A névadó nem más, mint Ady Endre, aki egykor verseiben Mylittának szólította a pincészet tulajdonosának nagynénjét, Zwack Máriát. A történet csodaszép, a bor nemkülö…
Beszélgetünk

Az idők szavát meg kell hallani!

2020.09.12. | Vargha Márk
Beszélgetés Török Csabával
Ha balatoni borokról beszélünk, azonnal az olaszrizling vagy a kéknyelű jut eszünkbe; Török Csaba Szent György-hegyi birtoka, a 2HA azonban Toszkána fő fajtájáról, a sangioveséről lett…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)