Tesztelünk

Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011

Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011 című cikk borítóképe
2019. 12. 19. | Szabó Edit
A szépen érett aszúborok üdítő példája, jól iható, szerethető, gazdag. Finom, ásványos karaktere miatt kacsamájhoz ajánljuk…

A közepesen intenzív, sötét aranyszínű borban borostyános reflexek csillannak. Már ez is elárulja, hogy idősebb tétellel van dolgunk.

Érdemes neki időt hagyni, hogy a hordóban és palackban töltött évek után a pohárban kinyíljon. Az illat kis illóssággal nyit, de ha megvárjuk, hogy kiszellőzzön, grillázsos, aszalt gyümölcsös, jegyeket kapunk jutalmul, amelyek mellé szépen zárkózik fel egy kis dohányos, avaros, gombás, földes világ, egyértelműen mutatva, hogy érlelt aszút kóstolunk.

A datolyás, aszalt fügés, aszalt barackos hangulat szájban is megmutatkozik, lépes mézes édességgel és dohányos, gombás jegyekkel kiegészülve. Karamell, föld, avar, balzsamecet, füge, datolya, naspolya – ez mind ott van ízben, leheletfinom sóssággal kísérve, ami nagyon széppé teszi a kompozíciót. Az utóíz hosszú, viszont édességbe hajlik, mintha a savak feladták volna a küzdelmet, és behódolnának a cukornak.

Nagyon szép, intenzív, érlelt aszú, gazdag, tartalmas, sokszínű. Inkább májas ételekhez, kéksajthoz ajánljuk, mint desszertek mellé.

(88 pont)
2019. december 10-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Tokaji Aszú 5 puttonyos
Termelő: Béres Szőlőbirtok és Pincészet
Termőhely: Tokaji borvidék, Lőcse- és Omlás-dűlő (Erdőbénye)
Évjárat: 2011
Típus: édes fehérbor
Fajtaösszetétel: 50% furmint, 50% hárslevelű
Alkoholtartalom: 11%
Kapható: Monarchia Borszaküzlet
Ára: 10590 Ft
A termelő weboldala: https://www.beresbor.hu/
A pincészet másik bora: Béres Szőlőbirtok: Magita 2016

A pincészet elérhetőségei:
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Somogyi Gergely
Cím: 3932 Erdőbénye, Lőcse-dűlő, hrsz.: 085/18
Tel.: +36 47536000, +36 20499 0758
E-mail: info@beresbor.hu

Fotó:
Vető Gábor

Iszunk
Aszúteszt a Borsmentán című cikk borítóképe

Aszúteszt a Borsmentán

2019. 12. 17. | Szabó Edit
A tokaji aszú illik a karácsonyi asztalra, és bízunk benne, hogy tesztünk eredménye segít majd a választásban. A Borsmenta minősítő kóstolóján 8 különböző stílusú és évjáratú aszúbort kóstoltunk. Íme az eredmények…
Beszélgetünk
Aszú Day című cikk borítóképe

Aszú Day

2017. 12. 02. | Szabó Edit
A február elsején debütált International Furmint Day után december 10-én itt az Aszú Day. Töltsünk aszúbort a poharunkba, aztán készülhetnek a szelfik. Mutassuk meg a világnak, milyen csodálatos bor terem a Tokaji borvidéken. A programról az ötletgazdát, Kézdy Dánielt kérdeztük…
Iszunk
Aszú az asztalon című cikk borítóképe

Aszú az asztalon

2016. 12. 19. | Szabó Edit
Nem kétséges, hogy az aszú illik a karácsonyhoz, önmagában is tökéletes desszert, de gondosan megkomponált ételek mellett egészen más arcát mutatja. Nézzünk néhány klasszikus párost!
Iszunk
Aszúkisokos című cikk borítóképe

Aszúkisokos

2016. 11. 16. | Burai László
Nem mindennapi dolog, ha az ember egy aszút bont – tény, hogy a jó minőségnek ára van, két cserszegi még nem tesz ki egy aszút –, így ezeket a borokat leginkább az ünnepnapokon fogyasztjuk. A karácsony közeledtével elmondjuk, hogy mire érdemes figyelni.