Tesztelünk

Pajzos Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016

Pajzos Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016 című cikk borítóképe
2019. 12. 22. | Szabó Edit
A fiatal tokaji aszúk egyik szép példája, gazdag, intenzív bor. Gyümölcssaláták, keleti ételek méltó társa lehet…

A halvány aranyszínű bor illatában először édesburgonyás, krumplicukros karakter mutatkozik, de ahogy nyílik, úgy lesz folyamatosan egyre gazdagabb. Még van benne egy kis friss gyümölcsösség, őszibarack, sárgabarack, piros alma, de már ezek lekváros árnyalatai is megjelennek, egy kis gyömbéres, vaníliás édesfűszerességgel, akácvirágos, akácmézes jegyekkel karöltve.

Kóstolva is édes, egyértelműen a cukortartalom a legmeghatározóbb eleme, egy kicsit több savval sokkal izgalmasabb lehetne. Ízét barackos és baracklekváros, mandarinos és mandarinlekváros, aszalt fügés, datolyás világ uralja, és van benne egy kis friss ananászos vonal is, ami nagyon kedves.

Krémes, selymes korty, hosszú utóíz jellemzi, amelyben az aszalt gyümölcsös, mézes jegyek a legintenzívebbek. Kellemes, szerethető aszúbor, gyümölcssaláták, kissé csípős keleti ételek mellé ajánljuk.

(87 pont)
2019. december 10-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Tokaji Aszú 5 puttonyos
Termelő: Pajzos Pincészet
Termőhely: Tokaji borvidék - Pajzos dűlő (Bodrogolaszi)
Évjárat: 2016
Típus: édes fehérbor
Fajtaösszetétel: hárslevelű, furmint, sárga muskotály, zéta, kövérszőlő
Alkoholtartalom: 11.5%
Kapható: Veritas Borkereskedés
Ára: 9600 Ft

A pincészet elérhetőségei:
Pajzos Pincészet
Cím: 3950 Sárospatak, Nagy Lajos u. 12
Tel.: +36 47 312 310
E-mail: info@pajzos-megyer.com

Fotó:
Vető Gábor

Iszunk
Aszúteszt a Borsmentán című cikk borítóképe

Aszúteszt a Borsmentán

2019. 12. 17. | Szabó Edit
A tokaji aszú illik a karácsonyi asztalra, és bízunk benne, hogy tesztünk eredménye segít majd a választásban. A Borsmenta minősítő kóstolóján 8 különböző stílusú és évjáratú aszúbort kóstoltunk. Íme az eredmények…
Iszunk
Boldog születésnapot, Pajzos! című cikk borítóképe

Boldog születésnapot, Pajzos!

2017. 12. 05. | Németh-Hehl Szilvia
1992. november 25. volt a napja, hogy bejegyezték hivatalosan is a Pajzos Tokaj borászatot a cégbíróságon. A jeles dátum 25. évfordulója alkalmából számos szakmabeli barátot invitált a Pajzos-Megyer borászat egy különleges vacsorára, a Sofitel Hotel éttermébe…
Iszunk
Aszú az asztalon című cikk borítóképe

Aszú az asztalon

2016. 12. 19. | Szabó Edit
Nem kétséges, hogy az aszú illik a karácsonyhoz, önmagában is tökéletes desszert, de gondosan megkomponált ételek mellett egészen más arcát mutatja. Nézzünk néhány klasszikus párost!
Iszunk
Aszúkisokos című cikk borítóképe

Aszúkisokos

2016. 11. 16. | Burai László
Nem mindennapi dolog, ha az ember egy aszút bont – tény, hogy a jó minőségnek ára van, két cserszegi még nem tesz ki egy aszút –, így ezeket a borokat leginkább az ünnepnapokon fogyasztjuk. A karácsony közeledtével elmondjuk, hogy mire érdemes figyelni.