Palkó Borok: Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée 2014

2019.05.05. | Szabó Edit
A fiatal kertészmérnök házaspár Abaújszántón készíti borait. Érdemes megtanulni a nevüket, a Szt. Erzsébet Cuvée alapján ítélve hallunk még róluk…
 


Az aranysárga színű bor lassan mozdul a pohárban, látszik, hogy komolyabb alapanyaggal van dolgunk. Mély, intenzív illatában az érettebb tokaji édes borokra jellemző aromavilág jelenik meg: rumos diós, aszalt gyümölcsös, mazsolás, mézes jegyek, pörkölt magvakkal fűszerezve.

Kóstolva krémes, bársonyos és rendkívül gazdag. Ízét a mazsolás, aszalt barackos, édesfűszeres aromatika határozza meg. Az édességérzet a meghatározó, a savak ugyan jól tartanak, de a szerkezet a cukor felé billen. Picit lendületesebb savtartalommal sokkal üdébb lehetne a bor, de azért csalódást így sem okoz, sőt.

A szépen korosodó tokaji természetes édes borok egyik csodálatos példája, érdemes figyelni rá – és a pincészetre is.

Megjegyzés: a bor szamorodnitechnológiával készült, maradékcukor-tartalma 177 g/l, azaz megfelel egy 6 puttonyos aszúénak. 2000 palackot töltöttek belőle.

(87 pont)

2019. január 22-én kóstoltuk a Kóstolom Borbárban.

 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Tokaji Szt. Erzsébet Cuvée
Termőhely : Tokaji borvidék
Évjárat : 2014
Típus : édes fehérbor
Fajtaösszetétel : furmint
Alkoholtartalom : 9,5%
Kapható : a pincénél
Ára : 3500 Ft
Termelő : Palkó Pincészet
A termelő weboldala : http://palkoborok.hu/
:
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Palkó Borok – Palkó Gabriella és Palkó Norbert
 Cím: 3881 Abaújszántó, Arany János u. 84.
Tel.: +36 70 676 4380
E-mail: info@palkoborok.hu
 

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)