Vissza

Advent Bécs környékén

2019.11.08. | Borsmenta
Bécstől karnyújtásnyira, Ausztria kisebb városainak különleges helyszínein, várakban, kastélyokban, apátságokban várnak bennünket az adventi vásárok. Íme egy színes csokor, hátha valakinek kedve támad odautazni az ünnepi készülődés idején…
 


Közeleg a karácsony, nyakunkon az advent, engedjünk Alsó-Ausztria csábításának! Kezdjük a kalandozást a világörökséghez tartozó Wachauban!


Burg Aggstein – egy romantikus lovagi vár

A vén Dunára egy 320 méter magas kőszikla vet árnyat. Ezen magasodik Aggstein vára, amely már messziről uralja a látképet. A hegyszirten épült várfokról pazar kilátás nyílik Wachaura és az alatta kanyargó folyóra. A Künringek sasfészke hírhedt volt a maga idejében, a várurak innen portyáztak, kereskedelmi hajókra vadásztak, foglyokat ejtettek, de mindez ma már történelem. A falakon belül kápolna, lovagterem, a pincében kellemes taverna fogadja a betérőket. A festői környezet advent táján válik igazán élővé, a ma embere szinte a középkorba csöppen. Aggstein egész évben látogatható, ám advent idején különösen vonzó, főként a családosok számára.

Adventi programok: november 8-24. között, pénteken 15-19 óráig, szombaton és vasárnap 10-19 óráig.


 
Dürnstein – várrom a Duna felett

Dürnstein Wachau gyöngyszeme, a 15. századi Ágoston-rendi apátság kék temploma pedig maga a csoda. A bájos és igen hangulatos óváros felett, a meredek sziklafalakkal övezett részen találjuk a várromot, ahol egykor Oroszlánszívű Richárd angol király raboskodott hónapokon át. Hű szolgája, Blondel talált rá, aki örömmel vitte a hírt haza, így váltságdíj ellenében kiszabadulhatott az uralkodó. Az adventi vásár árusai az óvárosban álló palota belső udvarában várják a látogatókat, a rendezvényhez a várrom szolgál festői háttérül.

Adventi programok: december 7-22. között, szombaton és vasárnap 13-20 óráig.
 


Melk – a világörökség részének nyilvánított bencés apátság

Van-e annál meghittebb, mint épp advent táján felkeresni egy vallásos helyet? Ráadásul olyat, ahol több mint 900 éve megszakítás nélkül gyakorolják vallásukat a bencés szerzetesek. A melki bencés apátság az UNESCO világörökség részeként Wachau egyik leglátványosabb és legismertebb nevezetessége, mely közel 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális jelképe. Úgy tartják, temploma az Alpoktól északra a legszebb, amelyet barokk mesterek valaha építettek. Az alatta elterülő városkában évszázadok óta minden változatlan. A vásárosok a főtéren várják a látogatókat, az ünnepre gyerekprogramokkal, az adventhez illő gasztronómiai kínálattal és koncertekkel készülnek.

Adventi programok: november 29. és december 22 között, pénteken 16-20 óráig, szombaton 12-20 óráig, vasárnap 12-19 óráig.
 


Karácsonyi falu Schloss Hofban

Ha már kastély, jöjjön a nagy kedvenc, a Bécstől alig egy órányira található Schloss Hof. Nagy kanállal ették itt az urak az életet! Savoyai Jenő és Mária Terézia is imádta ezt a vidéket, ha tehették, itt fogadták vendégeiket. A táj szépsége és csendje ejtette rabul őket. Nem véletlenül rendeznek itt évek óta adventi ünnepségeket, karácsonyi előkészületeket. A barokk kastély nappal is szép, de monumentális mivolta, megkapó formája akkor teljesedik ki igazán, amikor beragyogják az ünnepi fények, és a kertet ellepik a vendégek. A kastélyt vidéki majorság veszi körbe, ahová ezúttal a vásárosok települnek be. Több mint 100 standon kínálják portékáikat, szebbnél szebb kézműves vásárfiáikat, kulináris specialitásaikat. Családosoknak különösen ajánlott.

Adventi programok: november 16. és december 22. között, szombaton és vasárnap 10-19 óráig.
 

Eckartsau – barangolás a történelemben

Ízlelgessük a nevet, mert a történelemből ismerős lehet. A pompázatos barokk kastély volt az a hely, ahol a magyar nemesek küldöttsége bő száz évvel ezelőtt bebocsáttatásra várt. Jövetelük célja nem volt más, mint hogy kiharcolják a magyar nép önrendelkezési jogát. 1918. november 13-án IV. Károly hosszú vívódás után itt írta alá a nyilatkozatot, amely uralkodói jogainak felfüggesztéséről szólt, és ezzel az Osztrák–Magyar Monarchia végérvényesen a múlté lett.
Karácsony közeledtével a kastély udvarán felállított standok pultjai szinte roskadoznak a sok finomságtól. Itt aztán mindenki kedvére kóstolgathat. A vásárosok a földszinti termekben gyülekeznek, ötletes, míves ajándéktárgyaik hűen tükrözik a kastély eleganciáját.

Adventi programok: november 16-17-én és december 23-24-én, a szombati napokon 12-19, vasárnap 12-18 óráig, valamint november 30-án 12-21, december 1-jén pedig 12-19 óráig.
 


Advent az apátságokban

Karácsony a keresztények második legnagyobb ünnepe, az apátságok területét ilyenkor különös áhítat tölti be. Alsó-Ausztriában nemcsak a kastélyok és a várak, de az apátságok is kitárják kapuikat. Göttweig azt jelenti: isten áldotta hely. Az apátság idén 30. alkalommal, november 30. és december 8. között naponta 10-18 óráig várja koncertekkel és gyerekprogramokkal a vendégeket
A Bécsi-erdő rejtett kolostora, a heiligenkreuzi apátság teljes odaadással készül karácsonyra. Harmincöt különböző apátság és kolostor érkezik ide az ünnepi előkészületre, hogy mindannyian bemutassák saját, különleges kézműves termékeiket. A vásárt december 14-én 9-18 óra között rendezik.

A karácsonyvárásból a klosterneuburgi apátság sem marad ki. A Béccsel szinte összenőtt városka 900 éve az Ágoston-rendi kanonokok otthona. Adventi vásáraikat évek óta a Binderstadl teremben rendezik meg, most is oda várják vendégeiket, november 29-én és 30-án 15-20 óráig, december 1-jén pedig 10-20 óra között.A komolyzenei fesztiváljáról híres Grafenegg adventkor sem hagyja ki a koncerteket. A Kremstől csupán 10 km-re fekvő, csupa csipke, csupa báj, Tudor-stílusban épült neogótikus vár igazán impozáns helyszínéül szolgál a zenei programoknak, amelyeket december 5. és 8. között, délelőtt 10 és este 7 óra között rendeznek.

Krems Ausztria egyik legrégebbi polisza, a tartomány kulturális fellegvára, Wachau kapujaként is emlegetik. A városka neve 2000 éve egyet jelent a szőlőtermesztéssel. A térség főként a zöld velteliniről és a rizlingről híres, jól tesszük, ha mindkettőt megkóstoljuk. Az adventi vásárt a dominikánus templomban (Dominikanerkirche Krems) szervezik, melynek felettébb titokzatos és izgalmas a földalatti „bunkere”, hajdan a rend rejtélyes borospincéje volt.

Adventi programok: november 15-24. között, pénteken 15-19, szombaton és vasárnap 10-19 óráig.A Bécstől csupán félórányira található festői, biedermeier várost, Badent főleg kénes vizéről és kaszinójáról ismerik. A környezet fényűző, elegáns, nagystílű, ugyanakkor meghitt, az utcák advent táján szép díszkivilágítást kapnak, és a vásári standok megtelnek karácsonyi áruval.

Adventi programok: november 22. és december 24. között mindennap, hétfőtől péntekig 15 és 20, szombaton és vasárnap 13 és 20 óra között.A tartomány székhelye, St. Pölten is lázasan készül az ünnepre. Az adventi árusok a hagyományokhoz híven a főteret foglalják el, sült gesztenye, forralt bort, fahéj és vanília illata száll a levegőben. A szervezők november 22. és december 23. között este 9-ig zenével, krampuszshow-val, bábjátékkal várják a vendégeket.

Bécsújhely, az Alpok keleti kapuja történelemben gazdag romantikus városka, ahol már novemberben megkezdődik a karácsonyi készülődés. Két helyen is rendeznek vásárt: a város főterén, valamint a dóm tekintélyt parancsoló tornyának tövében. És ha Oroszlánszívű Richard történetével kezdtük Alsó-Ausztria adventi vásárainak bemutatását, vele is fejezzük be, mivel a történet szálai egészen Bécsújhelyig vezetnek. Ha minden igaz, az angol királyért a világtörténelem talán legnagyobb váltságdíját (100 000 ezüst márkát, ami 23 400 kiló tiszta ezüstnek felelt meg akkortájt) kapták az osztrákok. A pénz fele Lipót markát ütötte, ő pedig nem másra, mint Bécsújhely megalapítására és várának felépítésére költötte, hogy Bécset védje.

Adventi programok a főtéren: november 22. és december 24. között, hétfőtől csütörtökig 10-20, pénteken és szombaton 10-23, vasárnap 13-20 óráig. A dómnál: december 13-án 14-19, 14-én 10-19, 15-én 10-18 óráig. 
Mákos csók a Waldviertelből

A karácsonyi kekszek, aprósütemények Ausztriában a biedermeier korszak idején jöttek divatba, és ma is elmaradhatatlan részei az ünnepnek. Alsó-Ausztria egyik legismertebb régiója, Waldviertel nemcsak a borára, hanem a máktermesztésére is igen büszke. Álljon itt végül a helyi mákos csók receptje, amelyet a Müssauer kávézó osztott meg velünk.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 300 g porcukor
  • 200 g darált mák
  • 100 g darált mandula
  • 230 g tojásfehérje (tényleg ki kell mérni)
  • 100 g kristálycukor
A krémhez:
  • 200 g tejszín
  • 200 g reszelt csokoládé
  • 200 g szilvalekvár
  • fahéj és rum, ízlés szerint
Elkészítése:

1. A tésztát két részletben készítjük el. Első lépésben 200 g porcukrot, a 200 g mákot és a 100 g mandulát elkeverjük 110 g tojásfehérjével. Második lépésben a 120 g tojásfehérjét a 100 g kristálycukorral kemény habbá verjük, majd a megmaradt 100 g porcukrot kézzel alákeverjük, aztán e kettőt elegyítjük, óvatosan összekeverjük. Az egészet kis halmokban sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 200 °C-on kb. 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

2. A krémhez a tejszínt felmelegítjük, a csokoládét hozzákeverjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, utána szilvalekvárral, fahéjjal és rummal elegyítve habbá verjük. Végezetül a csókokat a krémmel összetapasztjuk.További információkért katt IDE!
 
Kellemes ünnepi készülődést, vidám osztrák adventi vásárokat kívánunk a Borsmenta valamennyi olvasójának!
 

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)