Bor, Béres… Karádi-Berger+Vayi!

2018.07.05. | Ercsey Dániel
A Bor, Mámor… Bénye fesztivál házigazdáit bemutató sorozatunk utolsó részében a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a Karádi-Berger és a Vayi Borászat életébe és programjaiba pillantunk bele…
 
Béres – a gondviselés vezetett bennünket ErdőbényéreAzt vallják, hogy a tokaji bor és a Béres Csepp egy ponton mindenképpen összeköthető: mindkettő valódi hungarikum. Hungarikumot szolgálni, értékeit, hírnevét, rangját építeni megtisztelő, nemes és egyúttal felelősségteljes feladat. Erre vállalkoztak, amikor a világ ezen páratlan részén, Tokaj-Hegyalján, a festői Erdőbényén 2002-ben birtokot vásároltak és pincészet kialakításába kezdtek.
 
Vajon a Béres Csepp hány fogyasztója tudja, hogy akár tokaji aszút is vehet a Béres család nevével fémjelezve? Hányan jártak már ezen a valóban csodás birtokon, ahol, ha az ember körbetekint, hirtelen értelmet nyer az élet, a létezés? Tavaly például, a BMB egyik napján, a nagy eső után hirtelen ötlettől vezérelve kimentünk a falu határába a Béreshez. A szőlő, az út még szinte gőzölgött, apró patakokban folyt le a hegyről a maradék víz, aztán egyszerre csak kisütött a nap, pontosabban alulról besütött a felhők alá, a színek kiélesedtek, mint egy csodás természetfilmben, felélénkültek a szöcskék, a pillangók, a madarak. Közben valamilyen csodás burgert ettünk, ahogy az Anyukám mondta elképzelte, mellé egy korty Naparany, körülöttünk barátok a Kárpát-medence különböző pontjairól. Akkor-ott azt éreztem, hogy az életben minden rendben van, és nem is lehet másként.


 
Ahogy Regéczy-Béres Melinda mesélte, a szülei először a Lőcse-dűlőbe szerettek bele. Akkor még nem így nézett ki a terület, elvadult volt, inkább csak a tájba, a lehetőségbe, a múltba lehetett beleszerelmesedni. Komoly képzelőerő kellett hozzá, az bizonyos. Ahogyan ahhoz is, hogy mindezt, ami most látható a határban, megálmodják, felépítsék, működtessék. Talán Hegyalja szelleme, a genius loci segítette őket, talán a családi örökség, a legendás kitartás, a jövőbe vetett hit. Egy dolog bizonyos: a munkájuk gyümölcsét egy pohár bor mellett a teraszon mi is élvezhetjük. Miért is tennénk hát másképp?
 
Ilyen lesz Béresék programja az idei fesztiválon:
 
Július 6., péntek
16.30 Béres vertikális aszúkóstoló – válogatás a Béres Szőlőbirtok aszúboraiból
A program belépődíjas és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az oszlanczi.agnes@beres.hu vagy az info@beresbor.hu címen lehet. Ár: 10.000 Ft


 
Július 7., szombat
11.30 Gyurmaci gyerekeknek: Szamos marcipánfigurák készítése és kóstolás
15.00 Szamos marcipán és Béres-borok izgalmas házasítása, Szamos csokisuli
17.00 „A Szőlőművelő Ember és a Természet” című tanösvény vezetett bejárása a Lőcse-dűlőben.
19.00 Dresch Mihály vonóskvartett
A teljes mértékben akusztikus hangzású kvartett négy éve alakult. Zenei stílusát a magyar népzene és az arra épülő improvizáció határozza meg. Főként Dresch Mihály szerzeményeit játsszák, de a műsorban autentikus magyar zene is megszólal.21.30 Távcsöves csillagászati bemutató
 
Gasztronómia: Anyukám mondta
Az encsi srácokat és lányokat nem kell bemutatni. Hozzák, amit kell, és teszik a dolgukat. Vigyázat, a focacciájuk függőséget okoz!

Kapcsolat: Béres Szőlőbirtok és Pincészet
3932 Erdőbénye, Lőcse-dűlő
Tel.: +36 47 536 000, +36 20 499 0758
Fax: +36 47 536 001
E-mail: vinoteka@beres.hu
www.beresbor.hu
 
 
Karádi-Berger – egy baszk nemes hagyatéka
 

 
Hogyan írjak személyeset valakikről, akiknél az elmúlt években számtalanszor megfordultam, akiknél számtalanszor kóstoltam, akikkel találkoztam Pesten és Bécsben, Erdőbényén és Sárospatakon? Mindezt úgy, hogy ne tűnjek bennfentesnek…
 
Bár a birtok arca Zsolt, mégis Szilvi az, akinek hegyaljai, pontosabban háromhutai gyökerei vannak. Egyszer azt mesélték, hogy azért építettek birtokot Erdőbényén, mert a környékbeli kirándulások alatt végül beleszerettek az akkor még elhagyatottnak tűnő, hegyek közé ékelődött faluba. Milyen jó, hogy így történt! Az első szőlőiket még Ungváry Krisztián segítségével vásárolták, a térképre az általuk visszahelyezett Narancsi- és Palandor-dűlők csak később kerültek a képbe.
 
Szerveztünk már együtt kóstolót Bényén, jártunk már együtt Kassán, kóstoltam a Decanter által is magasra értékelt száraz szamorodnijukat (az új évjárat is ígéretes ám!), most mégsem a borok felől közelítenék hozzájuk. Mit gondolnak, honnan ered és milyen utóélete van a birtok két ikonikus dűlőjének, pontosabban a nevüknek? Narancsi és Palandor, mint két jó barát egy csehszlovák rajzfilmből. A Kisvakond barátai? A valóság – vagy legalábbis annak az egyik lehetséges változata – sokkal izgalmasabb!


 
A Palandor-dűlő a nevét minden bizonnyal egy régi birtokosáról nyerte. Pál Andor az 1400-as években volt itt szőlőtulajdonos, míg a mai név, a Palandor egy kortárs magyar regényben (Szilasi László: Szentek hárfája) kel új életre. A Narancsi már egy kicsit bonyolultabb, hiszen a magyar elnevezés utalhat a kövek narancsos színére és a klímára is, ahol akár a „narancs is beérik”. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy ez a név is egy régi tulajdonosra utal. A középkorban egy baszk nemesnek, Arantxa úrnak terülhettek el itt birtokai, legalábbis egyes levéltári kutatások erre engednek következtetni. Milyen megtartó, mi több, vonzó ereje lehetett Hegyaljának, ha még egy baszk is itt képzelte el a birtoképítést akkoriban…
 
Idén a BMB-n gondolkozzanak el ezen is, ha Palandor vagy Narancsi kerül a poharukba!
 
Zsoltéknál az idén is színes program várja a fesztiválozókat:
 
Július 5., csütörtök
14.00 A kert megnyitása


 
Július 6., péntek
10.00 Biciklitúra a Narancsi-dűlőbe
A program belépődíjas és regisztrációhoz kötött. Regisztráció: boraszat@karadiesberger.hu Ár: 1.000 Ft/fő
10.00 Jazz a kertben
10.00-18.00 Tollaslabdázás a kertben
19.00 Bagossy Brothers Company
A zenekar 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, több éve együtt zenélő tagokból. Nevét a Bagossy testvérpár – Norbert (gitár/ének) és László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik: Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk).


22.30 Lóci játszik
Aki egyszer elmegy egy Lóci-koncertre, az szinte egyből rajongóvá válik, és a kibontott csokornyakkendős csapat fellépésein személyesen is átélheti a közönség, hogy milyen az, amikor a Lóci játszik.
 
 
Július 7., szombat
9.00-11.00 Villásreggeli a kertben
10.00 Jazz a kertben
19.00-01.00 DJ Káosz kapitány
 
Július 8., vasárnap
9.00-11.00 Villásreggeli a kertben
10.00 Klasszikusok a kertben
10.00 Borvásár
 
Gasztronómia: Kami kisvendéglője

Kapcsolat: Karádi-Berger Borászat
3932 Erdőbénye, Hunyadi u. 21.
Tel.: +36 70 615 4797, +36 70 615 4793
E-mail: boraszat@karadiesberger.hu
www.karadiesberger.hu

 
Vayi – egy ma is termő százéves ültetvény
 


Emlékszem, amikor először a kezembe került a Budapest ostromáról szóló könyv. Lebilincselő és egyben hátborzongató volt. Évekkel később egy Borigo-vakteszt után hasonlóan meglepett egy bor, ami egy százéves ültetvényről származott. Hát még amikor megtudtam, hogy az említett könyv szerzője és a borász egy és ugyanaz a személy! Ungváry Krisztiánt talán nem kell bemutatni senkinek, ő az ország egyik legismertebb történésze. Folyamatosan olyan témákhoz nyúl, amihez más nem mer, emiatt támadták már innen is, onnan is. A nagyapám mondta nekem egyszer, hogy ha egy embert sem a politikai jobb-, sem a baloldal nem kedvel, akkor minden bizonnyal ritka becsületes lehet.
 
Ilyenek a borok is. Becsületesek, egyenesek, ráadásul ugyanúgy mesélnek az ültetvényen keresztül a múltról, mint Krisztián a könyveiben. Miután volt már alkalmam házibuliban, egy díványon ülve és süteményt majszolva is beszélgetni vele, de a dolgozószobájában ülve is interjú közben, ezért bennfentesnek tűnhetek. Aki azonban már járt a Bor, Mámor… Bénye fesztiválon, az tudja, hogy Ungváry Krisztián nyitott és közvetlen ember, aki bárkivel szívesen beszélget.


 
A birtok központjául szolgáló épületet lehetetlen eltéveszteni a főutcán. Ízlésesen felújított emeletes polgárház. Az arra járókhoz már csak két kérésem lenne: Egyrészt – hacsak nem ismerik már személyesen – ne gondoljanak előre semmit a gazdáról. Ismerkedjenek össze vele, igyanak meg együtt egy pohár bort. Ha van kérdésük, tegyék fel. Másfelől pedig mindenki kérdezzen rá, hogy Erdőbénye múltjáról, vagy legalább arról, hogy a szovjet és a német hadsereg hová vitte, mikor itta meg Hegyalja borkészleteit 1944-45-ben, mikor születik könyv. Ki tudja, talán Krisztián kedvet kap, és megírja nekünk.
 
Krisztiánnál is elég izmos lesz a program:
 
Július 6., péntek
10.00-18.00 Játszósarok
17.00 Gévai Csilla gyerekprogram
19.00 Voodoo Papa
A Voodoo Papa sajátos zenei világa a két muzsikus (Szert Zsigmond és Fejér Simon Pál) közös múltjából táplálkozik. A legendás Kőbányai Zenei Stúdió iskolaévei alatt a barátság komoly alkotófolyamattá fejlődött, a blues mellett a népzene is fontos szerepet kapott a zenészek életében. A Voodoo Papa varázslata a zenei sokszínűség mellett a dalszövegek erejében rejlik.


 
Július 7., szombat
10.00-18.00 Játszósarok
14.00 Tokaji muzeális kóstoló – hét bor 1956 és 2017 között az 5-6 puttonyos aszú és az aszúeszencia tartományában. A kóstoló belépődíjas és regisztrációhoz kötött. Regisztráció: kungvary@gmail.com Ár: 7.000 Ft
15.00 Darvasi László: Szív Ernő és Darvasi László
Darvasi László az Élet és Irodalom munkatársa, ír tárcát, regényt, elbeszélést, novellát, mesét, drámát. Másik szorgos énje Szív Ernő hírlapíró. Legújabb kötete, a Meghívás a Rienzi Marika Szabadidő klubba a könyvhétre jelent meg a Magvető kiadó gondozásában.17.00 Kardos-Vázsonyi duó
Vázsonyi Jancsi és Kardos Dani tizenéve zenél együtt. Közös zenekaraik mellett intim hangulatú, sokszor spontaneitással teli, vidám duókoncertjeiken népzenei ihletettségű saját szerzeményeiket és jazzsztenderdeket játszanak egyedi felfogásban. Meg bármi mást, ami épp az eszükbe jut.
 
Kapcsolat: Vayi Borászat
3932 Erdőbénye, Kossuth u. 49.
Tel.: +36 30 517 3317
E-mail: kungvary@gmail.com
www.facebook.com/VayiBoraszat/
 

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)